Megkezdődött a radikális iszlám elleni törvénytervezet vitája Franciaországban

2021. február 01. 20:57

A törvénytervezet vitáját két hetesre tervezik.

2021. február 01. 20:57
null

Hazánk egy olyan szeparatizmus betege, amely közül a legjelentősebb, az iszlamizmus, a nemzeti egységet támadja” – fogalmazott a két hetesre tervezett vitát megnyitó beszédében Gérald Darmanin belügyminiszter. „Néven kell nevezni a betegséget, és meg kell rá találni a gyógyszereket” – tette hozzá.

Köztársaság, vallás?

A szövegben nem szerepel sem az iszlamista szeparatizmus kifejezés, amelyet Emmanuel Macron államfő használt, amikor október 2-án tartott beszédében bemutatta a javaslatot, s az állam és egyház szétválasztását jelentő szekularizáció fogalma sem. A törvénytervezet a „köztársaság elveinek megerősítését” célozza annak érdekében, hogy megakadályozza, hogy vallási vagy etnikai hovatartozás alapján egyes csoportok elkülönülhessenek a társadalmon belül.

Az elmúlt hetekben a köztársasági elnök jelentős nyomást gyakorolt a muzulmán szervezetek képviselőire, hogy nyilvánosan is vegyék fel a harcot az iszlám radikalizmus ellen a Charlie Hebdo szatirikus napilapban szeptember elején újból közzétett Mohamed-karikatúrákat követő terrortámadások, Samuel Paty történelemtanár lefejezése és a nizzai katedrálisban három áldozatot követelő merénylet után.

– mondta a belügyminiszter, akit a baloldali ellenzék egy része azzal vádol, hogy megbélyegzi a muzulmánokat, miközben a jobboldali ellenzék szerint pedig nem elég szigorú a tervezet.

Gérald Darmanin egyébként bejelentette, hogy a Párizshoz közeli Pantin település nagymecsete, amelyet azért záratott be a rendőrség hat hónapra, mert októberben továbbították az utóbb lefejezett tanár ellen az interneten megjelent uszító felhívásokat, kinyithat, miután „a mecsetet látogató hívek rendet raktak a köreikben”. Eric Dupond-Moretti igazságügyi miniszter szerint a törvény „megfelelő, gyors és rendszerszerű” büntetőjogi választ ad ahhoz, hogy „szankcionálni lehessen azokat, akik a köztársasági kereteken kívül próbálnak bandázni”. Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés elnöke pénteken egy ellentervezetet nyújtott be a parlamentnek az iszlamista ideológiák betiltására, amelyben a muzulmán fejkendő viseletének betiltását is javasolja minden nyilvános helyen.

Samuel Paty

A kormány tervezete elsősorban technikai eszközökkel kívánja az állam és a közélet világnézeti semlegességét megerősíteni. A törvény lehetőséget fog biztosítani azok megbüntetésére, akik a közösségi oldalakon oly módon tesznek közzé személyes adatokat, és ezzel veszélyeztetik mások életét, mint ahogy az a meggyilkolt Samuel Paty esetében történt.

Az intézkedések közül az egyik legfontosabb, hogy minden állami támogatást élvező egyesületnek el kell magát köteleznie „a köztársaság értékei és elvei mellett”. A 10 ezer euró feletti külföldi adományokat ezentúl be kell jelenteni az adóhivatalnak. Ennek célja a külföldi fenntartású mecsetek jobb ellenőrzése. Külön passzus foglalkozik az illegális egyesületi iskolák elleni küzdelemmel, és 3 éves kortól minden gyereknek kötelezővé teszi az óvodába járást, amely alól csak a gyermek betegsége vagy a család speciális helyzete jelenthet kivételt, nagyon korlátozott módon.

Az olyan, elsősorban vallási alapítványi iskolák ellenőrzését is megszigorítja az állam, amelyeknek nem kötelező a közoktatási programot követniük, és „kihágások” esetén elrendelheti egy adott intézmény azonnali bezárását.

(MTI)

Nyitókép: Julien Mattia / Anadolu Agency / AFP

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szemlelo
2021. február 02. 15:01
A franciáknál ez eső után köpönyeg. A muzulmánok fütyülnek rá.
Vermacska
2021. február 02. 06:31
"- a legkevesbe kompromittalodott,": mert az iszlámban maximum a buzulás ami elutasított, a többi (pedolifia, gyilkosság, becsület gyilkosséág stb) az mehet "- magasfoku integritassal rendelkezo": végül is csak 3-4 irányzata van, akik persze ölik egymást ha tehetik. "- leginkabb konzisztens": igen, mert aki Mhmd, de leginkébb az imámok szavait megkérdőjelezi, annak a nyaka nincs biztonságban. Végül is 1300 éve nem engendek szemernyi változást sem, és van aki ezt pozitivnak értékeli. De a fent említett 3-4 irányzatot összevetve ez nem is annyira igaz. "- Istenhivo vallas": Mint a másik 50-100 vallás, akik isten(ek) ben hisznek, és nem szellemekben, a természetben stb, de hogy etttől miért lenne jobb? Szóval nem vagy más mint egy mocskos muszlimszopo.
szeekely
2021. február 01. 21:58
Egy kulturnemzet szamara sosem a masik vallas az ellenseg, hanem az ertelmetlen es oncelu radikalizmus. Ez evidencia Franciaorszagban, a szabadsag hazajaban. A magyar fidernyak media pedig kozben tovabbra is vert okadik az iszlamra, ami - a legkevesbe kompromittalodott, - magasfoku integritassal rendelkezo, - leginkabb konzisztens - Istenhivo vallas a vilagban. Holott az iszlam hit a maga peldamutatasaval szamunkra is kovetendo pelda lehetne Istenunkhoz valo kapcsolatunkban. A Magyarok Istene az atyaisten es Boldogasszony a szerelmetes Szuzanya! O adta nekunk szent Fiat, hogy Megvaltonk legyen. Jo lenne, ha a mi keresztenysegunk is tudna ilyen konzisztensen transzcendens maradni, Jezus Urunk legnagyobb dicsosegere!
balbako_
2021. február 01. 21:20
Addig puhítják míg egy kalap szart sem ér. Demokratikusan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!