Vera Jourová: Szigorú szabályok kellenek a közösségi médiában

2021. február 10. 20:04

A demokráciáért és átláthatóságért felelős uniós biztos szerint a szabályozásnak ideológiamentesnek kell lennie, „tehát sem jobb-, sem baloldalinak”.    

2021. február 10. 20:04
null

Szigorú és kikényszeríthető nemzetközi digitális szabályozásra van szükség a közösségi médiában, ami lehetővé teszi a nagy internetes cégek felelősségre vonhatóságát is – jelentette ki Vera Jourová, a demokráciáért és átláthatóságért felelős uniós biztos az Európai Parlament plenáris ülésén, a közösségi média demokratikus ellenőrzéséről szóló vitában.

A cseh biztos hangsúlyozta: a szabályozásnak ideológiamentesnek kell lennie, „tehát sem jobb-, sem baloldalinak”.    

Jourová azt mondta, hogy a közösségi média átalakította a politikai kommunikációt, új lehetőségek és új problémák merültek fel.

„Kockázatokról beszélhetünk akkor, amikor az internetes óriáscégek úgy döntenek, hogy felfüggesztik és eltávolítják a volt amerikai elnök profilját, noha Donald Trump felelőtlenül erőszakra buzdított, és fanatizálta a tömegeket” – húzta alá.    

Vera Jourová hozzátette, hogy a hamis online tartalmak és a gyűlöletbeszéd ellen külön jogszabályt akar létrehozni

az Európai Bizottság, új európai megegyezésre van szükség a félreinformálás elleni küzdelemmel kapcsolatban, ami kockázatos lehet különösen politikai választások idején. Hangsúlyozta viszont, hogy az egyéni vélemények és a káros tartalmak között különbséget kell tenni. Hozzátette: a bizottság a fizetett politikai hirdetésekkel kapcsolatban is szabályozási javaslatot fog közzétenni.    

Hidvéghi Balázs, a Fidesz uniós parlamenti képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy az internetes óriáscégek egyetlen gombnyomással számukra ideológiailag nem megfelelő véleményeket törölhetnek, és a közösségi platformok vezetői szabadságot korlátozó politikai szereplővé váltak a szabályok hiányában.    

„Egy amerikai elnök letiltása, függetlenül a személyétől és a megítélésétől, teljes mértékben elfogadhatatlan, és sérti a demokratikus alapelveket” – hangsúlyozta.    

Mint mondta, a politikai véleménynyilvánítás már a világhálón zajlik,

ezért biztosítani kell, hogy a szólásszabadság mindenkor érvényesüljön az interneten is, az óriáscégek nem lehetnek a nyilvánosság döntőbírái. A szabad véleménynyilvánítás a demokrácia alappillére, így olyan szabályokra van szükség, amelyek rábírják az óriáscégeket a törvényes és átlátható, ellenőrizhető működésre, és nem tűrik a szabadság önkényes korlátozását.    

Gyöngyösi Márton, a Jobbik képviselője szerint

a populisták kihasználják a közösségi média lehetőségeit, és ők akarnak szabályozni.    

„A magyar kormány egy nemzeti jogszabályt tervez a közösségi média szabályozására, ami által a következő mocskos hadjáratuknak akarnak jogvédelmet szerezni és szabotálni az ellenzéket” – fogalmazott. A képviselő szerint a dezinformációk elleni küzdelem előmozdítása érdekében minél előbb európai közmédiaszolgálatot kell létrehozni.    

Donáth Anna, a Momentum képviselője megelégedését fejezte ki, hogy az EU felismerte az internetes óriásvállalatok szabályozásának szükségességét, de mint mondta,

az autokrata vezetők a szabályok bevezetésével saját hatalmukat akarják megszilárdítani, és leigázni az ellenzéket.    

„A lengyel után a magyar kormány is bejelentette, hogy saját fennhatósága alá akarja vonni a Facebookot. Eltűrhetjük-e, hogy egy fideszes hatóság mondja meg a magyar embereknek, mit posztolhassanak?” – tette fel a kérdést a képviselő.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
silenceCZ
2021. február 11. 11:43
a jobbikos undormány a zsidólistázó gyöngyösi megpróbálja alulmúlni a hazaáruló macron ribancokat. Nice, jobbikosok... még mindig nem okádtok magatoktól?
VeJoLa
2021. február 11. 09:08
Mi lenne, ha egyszerűen csak szólásszabadság lenne?! Verováról el se tudom képzelni az ideológiamentességet, pláne, hogy egyes német "tudósok" szerint már az is a náciság bizonyítéka, ha valaki coffba fonja a kislánya haját!
Kriszta67
2021. február 11. 07:21
És ki fogja eldönteni mi a hamis tartalom?
zara
2021. február 11. 01:04
:) a cenzurázok féltik a cenzúrát...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!