Amerikai külügy: Kína agresszíven és elnyomóan viselkedik Ázsiában

2021. március 17. 08:11

Antony Blinken egy tokiói sajtótájékoztatón jellemezte így a távol-keleti országot.

2021. március 17. 08:11
null

Az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere, Antony Blinken szerdán egy tokiói sajtótájékoztatón azt nyilatkozta, hogy Kína agresszíven és elnyomóan viselkedik – írta meg a Reuters. Példaként felhozta a távol-keleti ország tevékenységét a Kelet- és Dél-Kínai-tengeren, ahol Japánnal és több országgal került területi vitába.

A sajtótájékoztató a Biden-adminisztráció képviselőinek első ázsiai körútján került sor. Ezen a körúton a külügyminiszter mellett Austin Lloyd védelmi miniszter is részt vett. Erről korábban mi is írtunk.

Kína olajat önt a tűzre

Blinken hozzátette, hogy Peking

ahelyett, hogy mérsékelné a feszültségeket, inkább növeli azokat.

Itt példaként megemlítette a Kínai Népköztársaság és Tajvan viszonyát is. A külügyminiszter kiemelte azt is, hogy Peking „befelé elnyomóan, kifelé pedig agresszíven kezdett el viselkedni”.

A feszültség forrása a Kínai-tenger

Szóba kerültek a Szenkaku-szigetek is. Ezek olyan, kisebb szigetek a Dél- és Kelet-Kínai-tengeren, amelyeket hivatalosan Japán irányít, de Kína területi igényt tart fenn felettük. Blinken a helyzettel kapcsolatban azt mondta, hogy: „Japánnak különös érdeke, hogy mi történik Tajvannal és a tajvani szorossal, ezzel kapcsolatban már összehasonlítottuk az álláspontunkat.”

A külügyminiszter azzal zárta a Kína felé intézett megjegyzését, hogy alig várja, hogy a kínai fél előtt is lefektessék az álláspontjukat.

Címlapképen: Antony Blinken külügyminiszter

Kép forrása: AFP

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BAJA
2021. március 17. 16:22
sajnos tényleg ez van, és az összes nagyjatalomra megáll - ezért nagyhatalmak
Harangláb
2021. március 17. 13:04
Bagoly mondja verébnek...
aaabbbccc
2021. március 17. 11:26
Kuba, Venezuela, Nicaragua, Chile, Argentina a sor hosszan folytathato, ahol az USA agressziven viselkedett vagy epp viselkedik Venezuelaban Biden regime valtast akar, megmondta az, hogy a jelenlegi vezetes valasztason nyert kurvara nem szamit
biga0771
2021. március 17. 10:07
Van aki megteheti ! Kiváncsi lennék egy New York - ot ért Atomtámdásra... De nem is én Hollywoodot céloznám !!! Irán, Észak Kórea, És Persze az Oroszok csak majd a végén
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!