Békebírói intézményt látna szívesen Andrzej Duda Lengyelországban

2021. március 17. 11:16

A kezdeményezés célja a bíróságok tehermentesítése a kisebb súlyú ügyek alól.

2021. március 17. 11:16
null

A lengyel elnöki hivatal bejelentése szerint Andrzej Duda köztársasági elnök a békebírói intézmény létrehozását előkészítő bizottságot hozott létre. Az amerikai mintájú békebírói intézmény gondolatát eredetileg Paweł Kukiz, a Kukiz’15 párt vezetője vetette fel, az ötletet pedig Duda is támogathatónak ítélte. Ezért a lengyel államfő hivatalán belül Piotr Kruszyński elismert jogászprofesszor vezetésével egy szakami előkészítő bizottságot hoztak létre, melyben a lengyel legfelsőbb bíróság elnöke, illetve az igazságügyi miniszter is képviselteti magát. 

A békebírói intézmény felállításának célja, hogy tehermentesítsék a bíróságokat, és lerövidítsék az ítélkezési időt a kisebb bűncselekmények ügyében.

Kruszyński professzor szerint a lengyel igazságügyi rendszer túlbürokratizált és túlszabályozott, ami ahhoz vezetett, hogy az ügyek nincsenek megfelelően súlyozva, a hivatalos eljárásrend megegyezik a nagyobb és kisebb súlyú bűncselekmények esetében. Így lehet, hogy például a bolti lopásokat, valamint a helyszíni bírságok kifizetésének a megtagadása miatti ügyek feltorlódtak, jelenleg közel 500 ezer ilyen ügy van a bíróságok előtt.

Duda és Kruszyński a megoldást az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Belgiumban is jól működő békebírói intézményben látják, amely csökkentheti a bíróságokra nehezedő nyomást. A tervek szerint a békebírói tisztség betöltéséhez nem kellenek majd bírói vizsgák, elég lenne a jogi végzettség. A legfontosabb elvárás ugyanakkor az, hogy a békebíró 35 év feletti, komoly élettapasztalattal rendelkező személy legyen, aki képes minden helyzetben mérlegelni az ügyeket. 

A varsói CBOS közvéleménykutató intézet felmérése szerint

a lengyelek döntő többsége nincs megelégedve az igazságszolgáltatás működésével.

A lakosság 51 százaléka negatívan értékelte, míg 12 százaléka szerint egyértelműen rosszul működik és csak 38 százalék látja pozitív fényben az lengyel igazságszolgáltatási rendszert. A békebírói intézmény bevezetését támogatók azt remélik, hogy az ítélkezési idő lerövidülése elősegítheti, hogy a bíróságok működését egyre több lengyel ítélje meg pozitívan. Az államfő által összehívott bizottság március 19-én ül össze először, hogy megvitassák a kezdeményezést. 

Gergi-Horgos Mátyás

Fotó: MATEUSZ SLODKOWSKI / AFP

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Okoskata
2021. március 20. 11:40
Jó ötlet, Magyarországon is tanácsos lenne létrehozni. Sok gazembert sokkolna!
OberEnnsinnen
2021. március 20. 11:40
Magyarországnak 1. Valódi médiatörvényt. 2. Valódi bíróságokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!