Életben maradnak az Unió Ukrajnával szembeni 2014-es szankciói

2021. március 04. 15:24

Az Európai Unió Tanácsa egy évvel, 2022. március 6-ig meghosszabbította az ukrán vagyoni eszközök befagyasztását olyanok esetében, akikről megállapítható, hogy felelősség terheli őket az állami vagyon hűtlen kezelése vagy az állami vagyonban veszteséget okozó hivatali visszaélés miatt – közölte az uniós tanács csütörtökön.

2021. március 04. 15:24
null

Az Európai Unió 2014 márciusában döntött úgy, hogy befagyasztja az ukrán állami vagyon hűtlen kezeléséért felelősök vagyoni eszközeit. A szankciós listán jelenleg hét ember szerepel.    

Viktor Janukovics vagyona is zár alatt marad

Az intézkedések olyan személyek – többek között Viktor Janukovics korábbi elnök – vagyonának befagyasztásából állnak, akikkel szemben ukrán közpénzek elsikkasztása miatt vizsgálat folyik.

Egy érintett esetében az uniós tanács szeptember 6-ig hagyta érvényben a szankciók hatályát,

két esetben pedig nem hosszabbította meg a korlátozó intézkedéseket – tájékoztattak, további részleteket nem közölve. Hozzátették: a döntést az intézkedések éves felülvizsgálata alapján hozták meg.    

A szankciók segítik a jogállam fejlődését

A tanácsi közlemény szerint a szankciók az Európai Unió rendelkezésére álló azon eszközök közé tartoznak, amelyek a közös kül- és biztonságpolitikai célkitűzések – a béke és a demokrácia biztosítása, valamint a jogállamiság, az emberi jogok és a nemzetközi jog tiszteletben tartása – megvalósítását segítik elő.

Szankciók kivetésére mindig egy átfogó szakpolitikai megközelítés részeként kerül sor.    

Az uniós szankciók célja az, hogy változást idézzenek elő a szankciókkal sújtott ország, szervezetek vagy személyek által folytatott politikában, illetve tevékenységben.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Alekszandr Blotnyickij

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2021. március 06. 11:18
"Az uniós szankciók célja az, hogy változást idézzenek elő a szankciókkal sújtott ország, szervezetek vagy személyek által folytatott politikában, illetve tevékenységben" es van ra pelda hogy ez mar sikerult? azon tul hogy nyilvanvalo beavatkozas mas orszag belugyeibe, aminek a kovetkezmenye pont az lesz hogy beragnak es csakazertis meginkabb azt csinaljak amit az EU nem akart.
KannibálTatárÚr
2021. március 04. 18:50
Az egészből csak az nem igaz, hogy a szankciók Ukrajna szemben vannak. A szankciók olyan gazdag ukránok ellen vannak, akiknek vagyonát Ukrajna meg akarja szerezni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!