Fenntartaná a felvidéki magyarok jogfosztottságát Szlovákia

2021. március 18. 10:40

A szlovákiai állampolgársági törvény módosításának egyetlen igazi vesztese a felvidéki magyarság lehet.

2021. március 18. 10:40
null

A szlovák parlament ma zárja le a a kormány által elfogadott, az állampolgársági törvény módosítására vonatkozó javaslat általános vitáját. A javaslatnak jelenlegi formájában nem célja a Fico-kormány által 11 éve elfogadott jogfosztó törvény hatályon kívül helyezése, vannak benne könnyítések, de

a felvidéki magyarság számára ezek nem jelentenek megoldást.

A javaslat értelmében ugyanis Szlovákia a kettős állampolgárságot csak a másik állampolgárság szerinti országban való tartós tartózkodás esetén engedélyezné, vagyis az ország legnagyobb kisebbsége továbbra is a több mint egy évtizede tartó jogfosztott állapot elszenvedői maradna. 

A szerdai parlamenti vita során a magyar érdekeket elsősorban az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OlaNO)  kormánypárt padsoraiban helyet foglaló Gyimesi György és Zita Pleštinská, valamint a Szabadság és Szolidaritás (SaS) nevű liberális párt képviselője, Ondrej Dostál védték. A kettős állampolgárság teljes engedélyezése mellett érvelő képviselők rámutattak, hogy 2010-ben a magyaroktól való félelem miatt megalkotott törvény módosításával nem oldódna meg a fennálló probléma, vagyis

továbbra is akaratuk ellenére fosztanák meg szlovák állampolgárságuktól azokat, akik más állampolgárságot akarnak felvenni

és nem felelnek meg a külföldön élés kritériumának. 

Gyimesi György felszólalásában továbbá rámutatott, hogy a javaslat komoly alkotmányossági kérdéseket is felvet, hiszen a felvidéki, saját szülőföldjükön élő magyarokat másodrangú állampolgárként kezeli. Hiszen azzal, hogy életvitelszerű feltételhez kötnék a kettős állpolgárság intézményét lényegében a magyarokon kívül mindenki más számára lehetővé tennék a kettős állampolgárságot. 

Arról nem is beszélve, hogy a 2010-es szigorítás eleve téves feltételezés mentén lett kidolgozva – mutatott rá Ondrej Dostál. A képviselő szerint

3600 esetből csak közel 140-en veszítették el a szlovák állampolgárságukat a magyar felvétele miatt. Dostál hozzátette, senkitől sem szabadna elvenni a szlovák állampolgárságát akarata ellenére, a mostani módosítás pedig továbbra is teret enged ennek a gyakorlatnak. 

Az ellenzéki, Irány – Szociáldemokrácia (Smer) képviselője, Juraj Blanár a kormány által elfogadott módosító javaslat és az eredeti, Fico-féle törvény mellett érvelt. Álláspontja szerint nem mondható bevett szokásnak az, ahogy magyar állam felkínálta a szlovákiai magyaroknak az állampolgárságot anélkül, hogy egyetlen napot is az országban töltöttek volna, vagy állandó lakhelyük lenne Magyarországon. A megengedő magyar törvényt úgy kell hatásosan ellensúlyozni, hogy Szlovákia öt éves ott tartózkodáshoz köti a szlovák állampolgárság visszaszerzését. Ezzel voltaképpen

mindenki ki az elmúlt 11 év során elveszítette szlovák állampolgárságát és tartósan külföldön élt, visszakaphatná azt, kivéve, ha valaki a magyart vette fel anélkül, hogy elhagyta volna szülőföldjét.

Az általános vitát lezáró szavazásra ma kerül sor, ezt követően kerül második olvasatra a javaslat, azaz be lehet nyújtani módosító javaslatokat is. A jelenlegi politikai erőviszonyok közepette azonban nincs sok esély arra, hogy Szlovákia visszatérjen a 2010 előtti állapothoz. A törvénymódosítás végszavazására a májusi ülésszakban kerülhet majd sor. 

Gergi-Horgos Mátyás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2021. március 24. 17:19
Ahhoz az anyaország példamutatása is kell.
civis72
2021. március 24. 17:18
Szlovákok kevesen vannak... akár túl is lehetne szaporodni őket felvidéken.. egy kis segítséggel ...
makám
2021. március 24. 16:54
az 5 milliós szlovákiában ó ha 2millió tót. az is ilyen kovács, varga, horvát vezetéknevű... nem csoda ha be vannak szarva.
Agnieszka
2021. március 24. 16:54
Az a szomorú realitás, h. mindig el kell dönteni, a várható következmények alapján, h. mit lehetséges tenni. Senkinek sem jó, ha az ember fejjel megy a falnak. Talán, ha gazdagabb, gazdaságilag valóban sokkal sikeresebb ország lennénk, mint Szlovákia, de ez még odébb van. Szlovákia a miénkhez hasonlítva jelentéktelen állam adóssággal kezdte önálló életét, nem volt olyan belső erő, amelyik valóságos 5. hadoszlopként kormányerőként vezethette volna ciklusokon keresztül az országot. Az a nyílt kormányellenes harc, amit belpolitikai szereplők Magyarország ellen vívnak az EP-ben, szintén ismeretlen jelenség a környezetünkben. Egyelőre NINCS akadálya annak, h. a magyar kormány segítse a kinti magyarokban kialakulni és megerősödni azt az érzést, h. JÓ MAGYARNAK lenni, ez is hatásos lesz az asszimiláció ellenében, és el fog jönni a nyíltabb érdekvédelem ideje is, csak győzzük kivárni. A jelenlegi NAGYON kiélezett politikai, kulturális küzdelmek korában jobb az időben bízni és kihasználni az adódó lehetőségeket, a támogatások minden elképzelhető formájának nyújtását, hiszen azok a magyarok MI vagyunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!