Így tanít a gyerekeknek a fehér felsőbbrendűségről egy brit iskola

2021. március 28. 14:01

Bárcsak egyenlő lehetne mindenki – fogalmazza meg az érzékenyítés végén egy diák.

2021. március 28. 14:01
null

A Channel4 által 2020-ban feltöltött videón azt láthatjuk, ahogy egy brit iskola érzékenyíti a diákjait arra, hogy vegyék észre a fehér felsőbbrendűséget.

A videóban az oktató kihirdeti, hogy versenyt fognak futni a gyerekek. Hozzáteszi azonban, hogy az alapján döntik el, hogy ki honnan indul, hogy miként viszonyulnak az állításokhoz, amelyeket az oktató megfogalmaz. Az állítások a következőek voltak:

  • Amennyiben a szüleid anyanyelve brit, lépj előre.
  • Ha megtörtént már veled, hogy te voltál az egyetlen ember egy szobában a rasszodból, akkor lépj hátra.
  • Ha soha nem kérdezték még tőled azt, hogy honnan származol, lépj előre.
  • Ha soha nem kellett azon aggódnod, hogy a szüleidet megállítják és átkutatják, akkor lépj előre.
  • Ha a szüleid felhívták már a figyelmedet a rasszizmusra, akkor lépj hátra.

Egy megszólaló – feltehetően ugyancsak oktató – elmagyarázza, hogy gyakran összekeverik az emberek a fehér felsőbbrendűséget az anyagi jóléttel, pedig szerinte nem erről van szó. Ez arról szól, hogy a fehéreknek nem kell együtt élnie a rasszizmus következményeivel – fejtegeti.

A videó végén az egyik fekete kisfiú kimondja: a hátrébb maradtak között senki sem fehér, ez nem fair. Továbbá hangsúlyozza – természetesen magától, hiszen egy tizenéves gyerekről van szó –, hogy a társadalom manapság nem igazságos, és azt kívánja, hogy bárcsak egyenlő lehetne mindenki.

Végül egy vörös hajú, fehér kisfiút is megkérdeznek, hogy érzi magát legelöl...

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
12345
2021. március 29. 14:39
micsoda hülye kérdések.. mitől szerez valaki hátrányt abból hogy volt már életében olyan szobában ahol a saját rasszából egyedül volt? vagy hogy megkérdezték hogy honnan származik. Ezek fehér létemre már mind megtörténtek velem de mégsem érzem, hogy ezért engem bármi hátrány ért volna
tevevanegypupu
2021. március 29. 09:24
Ilyenkor mindig a világhírű musical, a Jezus Krisztus Szupersztár jut az eszembe..minden szereplő fehér..egyedül Judas fekete..Akkor ebből semmi baj nem volt,mindenki természetesnek vette..
fogas paduc
2021. március 29. 08:40
Szóval, Magyarországnak nem voltak gyarmatai, nem tartottunk rabszolgát, sőt tőlünk vitt el a török vagy 4.5 millió embert rabszolgának. Szóval mi a paci pikulája közünk van tehát a témában tárgyalt rasszizmushoz?
szarcsi1
2021. március 29. 08:25
Ki fordította a videót?!!? Nincs tisztában alapvető angol szavak jelentésével, félrevezető! "Amennyiben a szüleid anyanyelve brit, lépj előre." Eredeti szöveg 1.06-nál - "If English is your parents' first language, take a step forward" Valaki magyarázza már meg a Mandi szerkesztőségnek, hogy olyan nyelv hogy "brit" nem létezik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!