Korlátoznák a fegyvertartást az Egyesült Államokban

2021. március 12. 07:43

A Képviselőház két javaslatot is elfogadott, amely megnehezítené a fegyverek beszerzését az amerikaiaknak.

2021. március 12. 07:43
null

Az Egyesült Államok Képviselőháza csütörtökön elfogadott két, demokraták által beterjesztett törvényjavaslatot, amely korlátozná az amerikaiak fegyverviselési jogát – írta meg a Reuters. Hosszú idő után ez az első eset, amikor ilyen szabályozást sikerül elfogadni.

Kiterjesztenék és szigorítanák az átvilágításokat

Az első javaslat célja, hogy kiiktassa az internetes fegyvervásárlások során felmerülő kiskapukat. Korábban ugyanis, amikor ilyen módon akart fegyvert vásárolni valaki, akkor nem volt szükséges a személyi háttér ellenőrzése. A javaslat megszüntetné ezt a joghézagot azáltal, hogy kiterjeszti az átvilágítást az internetes vásárlásokra is. A javaslatot 227-203 arányban fogadták el, 8 republikánus szavazott együtt a demokratákkal.

A második javaslat 10 munkanapot adna a hatóságoknak arra, hogy befejezzék a fegyvervásárlás előtti átvilágítást, mielőtt valaki fegyvereladásra licenszet szerezhetne. A jelenlegi szabályozás szerint az eladások megtörténhetnek, ha a kormányzat be tudja fejezni a vevők személyi hátterének a vizsgálatát 3 napon belül. Ezt a javaslatot már csak 219-210 arányban fogadták el és csak 2 republikánus szavazott a demokratákkal együtt.

Nem mindenki lelkes a szabályozás miatt

A republikánusok azzal érveltek a javaslatok ellen, hogy azok nem tennék biztonságosabbá a törvénytisztelő amerikai polgárok életét. Emellett hozzátették azt is, hogy a szabályozások ellentétesek az Alkotmány Második Kiegészítésével, amely biztosítja az állampolgároknak a jogot a fegyverviseléshez.

Több demokrata nem tartja elégségesnek ezeket az új szabályokat sem. Sokkal szigorúbb rendelkezéseket vezetnének be, így például betiltanák a katonai jellegű, gyors tüzelésre alkalmas fegyverek beszerzését is.

A törvényjavaslat a Szenátus elé fog kerülni. Itt a jelenleg fele-fele arányban megosztott felsőházban a demokratáknak 60 szavazatra lesz szükségük, hogy az előterjesztésük tovább tudjon menni.

Kép forrása: Mandel Ngan / AFP

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
T. Péter
2021. március 12. 15:10
Elképesztő korlátozás. A neten nem lehet ellenőrzés nélkül, akárkinek? Hova vezet ez?
szemlelo
2021. március 12. 10:14
Amerikában megértettem valamit a fegyvertartás lényegéből. Udvariassá és mérsékletessé teszi az idegenek közti társalgást. Nem lehet csak úgy nekiesni valakinek, fenyegetni, nyíltan megfélemlíteni, mert lehet, hogy fegyvere van és meg tudja védeni magát. Nálunk a polgárok védelmét teljes egészében átveszi az államapparátus, de ennek a kötelezettségének nem tud eleget tenni. Ahogy Rejtő mondta: "Nem lehet minden pofon mellé egy rendőrt állítani." Ezért mi sokkal kiszolgáltatottabbak vagyunk az agresszív, támadó, mások megfélemlítésével foglalkozó polgártársainkra. A másik oldalon a sorozatlövő fegyvereket valóban be kellene tiltani. Én úgy tudtam, hogy már be is voltak tiltva, a hangtompítókkal együtt. Mert ez az a két tulajdonság, amit semmiképpen nem lehet az önvédelemhez kötni.
alkaloidablog
2021. március 12. 09:24
Mikiegér megelevenedett?
teljesenertelmetlen
2021. március 12. 09:23
A nigger drogdíler eddig sem hivatalos fegyvert tartott, és ezután sem azt fog. A szerencsétlen fehér polgárok tartottak hivatalos fegyvert, hogy megvédjék magukat a vadaktól. Ezt akarja megakadályozni ez a féreg, hogy a fehérek már az életüket se tudják megvédeni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!