Washington Post: Orbán ellen fordulnak európai szövetségesei

2021. március 08. 08:56

Egy politológus szerint Orbán Viktor eltérítette Magyarországot a demokráciától, az EU pedig nem lesz többé „kényelmes otthon feltörekvő autokraták számára”.

2021. március 08. 08:56
null

R. Daniel Kelemen, a Rutgers Egyetem politológia professzora azt fejtegeti a Washington Post hasábjain, hogy Orbán Viktor szerinte messzire vitte Magyarországot a demokráciától, de most a szövetségesei ellene fordulnak, így hát az EU a jelek szerint már nem lesz olyan kellemes hely a „feltörekvő autokraták” számára, mint amilyen az utóbbi években volt.

A politológus szerint a Fidesz kénytelen volt ott hagyni a néppárti frakciót, különben a „megalázó kizárás” várt volna rá. Kelemen úgy véli, a kormányfő az eltelt évtizedben lebontotta a magyar demokráciát, és helyette az elemzők által hibridnek nevezett választási-tekintélyelvű rezsimet vezette be, ami csak úgy volt lehetséges, hogy az EPP védelmet nyújtott neki. Mindezért cserébe Orbán hozta a fideszes képviselők szavazatait Strasbourgban, segített fenntartani a kereszténydemokrata dominanciát a szervezetben és hozzásegítette von der Leyent, hogy ő legyen a Bizottság elnöke.

A cikk szerint a CDU és más erők felléptek, nehogy Brüsszel határozottabb lépéseket tehessen az „autokráciába átcsúszó” Magyarország ellen. Csakhogy a kellemes alku a múlt héten összeomlott, véli Kelemen. A fordulat szerinte 2017-re nyúlik vissza, amikor a Néppárt elvileg meghúzta Orbán számára a vörös vonalakat, ennek ellenére a miniszterelnök megszegte a közösségi normákat az oktatás szabadsága, a sajtó sokszínűsége, a bírák függetlensége, a civil szervezetek és a menekültek jogai ügyében, írja Kelemen.

Fotó: MTI

Összesen 113 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
partizan
2021. március 08. 20:35
oktatás szabadsága, a sajtó sokszínűsége, a bírák függetlensége, a civil szervezetek és a menekültek jogai ügyében 1,oktatás szabadsága---az lmbtq-blm tanok oktatása napközis gyerekekkel kezdve, egyetemistákkal befejezve-15_20 esztendős agymosás, elfajzás, mi lenne ennek a vége? 2,sajtó sokszínűsége---úgyszintén az lmbtq-blm ócskaságok terjesztése nemzeti szinten,teljes lakossági érzékenyítés -addig is Orbán ellenes propaganda, rágalmazás a megbuktatása érdekében. 3,bírák függetlensége---a bírák ,,megtanítása'' a minden igazságosságot nélkülöző döntések hozataláért -gyilkosok, abberáltak ,pedofilok felmentéséért vagy nevetségesen könnyű elítéléséért ,az ,,emberi'' jogok nevében. 4,civil szervezetek---külföldi szervezetek,személyek által pénzelt érzékenyítő-felforgató alakulatok (tasz, helsinki bizottság, amnesty international, háttér társaság, stb)-egyetlen célúk az alapvető európai (fehér) hagyományok, értékek lerombolása. 5,menekültek jogai ---sivatagi rablók,őserdői vadállatok beengedése az európai élettérbe-kiszorítva őshonos európaiakat,beteljesítve bizonyos valakik érdekeit,terveit.
bagira
2021. március 08. 16:50
Amerikai firkászok Magyarország belügyeibe ne avatkozzanak , van ámerikának hazug csalással kormányra jutó demens vén ember elnöke azzal foglalkozzanak.
nempolitizálok
2021. március 08. 15:22
Ilyen demokrácia lenne a németeknél, Merkeléket már régen elzavarta volna a nép a picsába. Bevándorlóival együtt.
Biivisz
2021. március 08. 13:53
"Orbán Viktor szerinte messzire vitte Magyarországot a demokráciától" Hát pont annyira "vitte messzire", amennyire a szerintetek "rasszista" Trump valóban rasszista. Faxfejek !!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!