Egy amerikai állam betiltotta a kiskorúak nemátalakítását

2021. április 07. 07:39

A döntés miatt aggódnak a polgárjogi szervezetek.

2021. április 07. 07:39
null

Arkansas állam lett az első amerikai állam, amely betiltotta a 18 év alattiak nemátalakító kezelését és műtéteit – írja a BBC. A kedden elfogadott törvényjavaslat az előzők mellett eltiltja az orvosokat attól is, hogy pubertásblokkolókat szolgáltassanak kiskorúak számára. 

Nem ment át könnyen

Asa Hutchinson kormányzó eredetileg vétóval élt a javaslattal szemben. Mint mondta, az egy „kormányzati túlterjeszkedés”, illetve csupán „az amerikai kultúrharc szüleménye”. Döntését azonban az állami Képviselőház és Szenátus is felülbírálta, így a törvényjavaslatot az előbbiben 72-25, míg az utóbbiban 25-8 arányban elfogadták. 

Az Amerikai Polgárjogi Szervezet (American Civil Liberties Union, ACLU) tiltakozott a törvényjavaslat ellen. Mint közölték, az „családokat, orvosokat és üzleteket fog elüldözni az államból”, illetve egy

Cél: a gyermekvédelem

A törvényjavaslat támogatói azt állítják, hogy ezzel akarják megvédeni a gyermekeket olyan életdöntésektől, amelyeket később megbánhatnak. Kitértek emellett a pubertásblokkolók, illetve a hormonkezelések esetleges mellékhatásaira is. Jelenleg 16 államban gondolkoznak hasonló szabályozáson.

A címlapkép illusztráció.

Kép forrása: Sajjad Hussain / AFP

 

 

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
confitür
2021. április 08. 10:09
Kár,hogy az Egyesült Államokban csak egy normális állam létezik.
zakar zoltán béla
2021. április 07. 18:32
Helyes!
hlaci83
2021. április 07. 12:14
Mikor már annyira hülye az ember, hogy be kell tiltani olyasmit, amit épeszűek nem csinálnak...
Naten
2021. április 07. 10:46
"Jelenleg 16 államban gondolkodbak hasonló szabályozáson." Jól van, ezek szerint elkezdtek ébredezni (még ha elég későn is) a még egészséges értékrenddel rendelkező emberek, így tovább! Igazából nem tudok azon kívűl hozzátenni, amit előttem mások leírtak: ha egy gyerek nem vehet/fogyaszthat alkoholt, nem szavazhat, pár évesen még nem szexelhet, akkor egy egész életre szóló átalakító műtétet sem dönthet el magától és erre a szülei sem kényszeríthetik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!