Kína fellőtte leendő állandó űrállomásának főmodulját

2021. április 29. 07:26

Újabb nagy lépés az ország űrkutatási programjában.

2021. április 29. 07:26
null

Kína csütörtökön fellőtte a világűrbe leendő állandó űrállomásának főmodulját, amelynek neve Tian-he, vagyis Mennyei Harmónia. A modult egy Hosszú Menetelés 5B nevű rakéta vitte fel a vencsangi űrközpontból, amely Hainan szigetén található.

Ez egy újabb nagy lépés az ország űrkutatási programjában, amelynek keretében az utóbbi hónapokban számos jelentős eredményt értek el.

Az állandó űrállomás létrehozásához a mostanival együtt 11 missziót kell teljesíteni, a jövő év végére pedig felküldik az állomásra az első háromtagú űrhajóscsoportot, amely immár hosszú ideig, hat hónapig fog ott-tartózkodni.   

Éppen vasárnap jelentette be a kínai holdkutatási program egyik szakértője, hogy az ország a Csang'o-6 űrszondát 2024-ben akarja felbocsátani, hogy a Hold túlsó oldalán, a Déli-sark-Aitken-medencében gyűjtsön talajmintákat. A 2018 decemberében útnak indított Csang'o-4 volt az első űrszonda, amely puha landolást hajtott végre az Aitken-medence 180 kilométer széles Von Karman-kráterében. A Csang'o szondák fontos elemei a kínai űrkutatási programnak. Ebben egy olyan szonda is szerepel, amely egy robotrover leszállását készíti elő a Marson.

(MTI)

Címlapképen: A kilövés

Kép forrása: STR / AFP

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ujujuj
2021. április 29. 14:49
Ezzel szemben az eu a másfelé orientálódik. A jogállamisági vizsgálatokban és a buzistratégiában látja a perspektívát. Azzal akar magának előnyt szerezni a 21. és a 22. századra.
monuskaroly
2021. április 29. 13:42
Putyinék is csinálnak külön űrállomást, ezek szerint Kína is. A nemzetközi, 2025-ig biztonságos, azt meghagyják az USA-nak, vagy Ilonka csinál egy újat?
matykox
2021. április 29. 10:18
Hát, erősödik a zűrverseny ... a katonai alkalmazások valahogy nem lesznek kiflelejtve.
nick89
2021. április 29. 09:52
Kína nagyon tisztességtelen eszközöket és módszereket alkalmaz az általa biológiai fegyverekkel indított III. világháborúban. A G20 országokban pusztító kínaivírus és az újabbnál újabb továbbfejlesztett variánsai térdre kényszerítik Kína előtt azokat a civilizált országokat, amelyeket kínai kollaboránsok irányítanak. Ezidő szerint mi vesztésre állunk Kínával szemben. 1 hónap múlva már nálunk is szétterjesztik az új vírusvariánsukat - remélem, hogy ezt más is látja. Szóval nem kell majd a hülyerizsa a felelőtlenfiatalokról meg a ziránigyógyszerészhallgatókról. Te mit teszel, hogy kikerüljünk a csávából?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!