Merkel: Szigorú intézkedésekre van szükség a járvány feltartóztatása érdekében

2021. április 24. 16:35

Németországban eddig a lakosság 7 százalékát oltották be.

2021. április 24. 16:35
null

Amint azt korábban közöltük, Németország 30 millió adagot vásárol az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) ellen kifejlesztett Szputnyik V orosz vakcinából.

A többi európai országban tapasztaltakra tekintettel nincs alternatívája a Németországban szombattól hatályba lépett szigorú, koronavírus elleni intézkedéseknek, vagyis az úgynevezett vészfékrendszernek – közölte Angela Merkel német kancellár.

„Németország sem kerülheti el ezeket az intézkedéseket”

„Egyetlen országnak sem sikerült a járvány harmadik hullámának megtörése után lazításokat bevezetnie anélkül, hogy előtte kemény intézkedéseket hozott volna, mint az éjszakai kijárási tilalmak” – jelentette ki a német kancellár heti videóüzenetében. Mint mondta, ezért Németország sem kerülheti el ezeket az intézkedéseket. Hangsúlyozta, hogy csakis a héten elfogadott korlátozásokkal lehetséges belátható időn belül apasztani a fertőzöttek számát.    

Merkel kiemelte, hogy a pandémia leküzdésében kulcsszerepet játszó oltási kampány kezd lendületbe jönni. Németországban eddig a lakosság 7 százalékát immunizálták teljes körűen. A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) szerint a lakosság 22,8 százaléka kapta meg eddig valamelyik vakcina legalább első adagját.    

A kereszténydemokrata politikus rávilágított a kórházak intenzív osztályaira nehezdő rendkívüli nyomásra.

Igazi segélykéréseket hallunk az orvosoktól és az ápoló személyzettől” 

– mondta.    

Christine Lambrecht német igazságügyi miniszter közölte, hogy a teljesen beoltott emberek esetében bizonyos korlátozásokat feloldhatnak. „Amennyiben megállapítást nyer, hogy az oltás nemcsak a betegség kialakulása, de a vírus terjedése ellen is véd, úgy azt figyelembe kell venni az intézkedések meghozatalánál” – mondta Lambrecht a Handelsblatt című német lapnak nyilatkozva. Hozzátette, ez nem valamiféle előjog az immunizált emberek számára, hanem alkotmányos követelmény.    

Törvénymódosítás   

A szövetségi parlament (Bundestag) szerdán fogadta el a fertőző betegségek és járványok elleni védekezésről szóló törvény módosításával kialakított rendszert, amely a szövetségi kormánytól és a tartományi kormányoktól függetlenül, automatikusan beindul minden közigazgatási egységben, ahol tartósan – egymás után három napon keresztül – száz fölött van az előző hét napon regisztrált új fertőződések százezer lakosra vetített száma, azaz a hétnapi fertőzésgyakoriság.    

A legfőbb szigorítás, hogy száz feletti hétnapi fertőzésgyakoriság esetén részleges kijárási korlátozást kell elrendelni este tíz és reggel öt óra között. A részlegesség azt jelenti, hogy a kutyasétáltatás, az egészségügyi séta és a kocogás éjfélig még engedélyezett, és halaszthatatlan ügy, például munkavégzés céljával bármikor el lehet menni hazulról.

(MTI)

Kép forrása: MTI / EPA / DDP Images pool / Andreas Gora

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Friedrich Ferdinand von Beust
2021. április 27. 07:44
Angela elkésett egy kerek esztendőt.
VeJoLa
2021. április 25. 13:41
A bundeszkanca úgy megutáltatja a németekkel a kormánypártokat a koronadiktatúrájával, hogy protesztvoksokkal belefullasztják magukat a zöld mocsárba.
zakar zoltán béla
2021. április 24. 22:44
moslék duma
Szerintem
2021. április 24. 20:51
Azt azért tudni kell, hogy a szigorú rendelkezések nem most léptek életbe. Már november óta folyamatosan zárva van minden ami nem élelmiszer, drogéria, posta, gyógyszertár és kijárási tilalom van. Szóval ilyen szempontból semmi változás november óta. Ami most életbe lépett az csak egy automatikus szisztéma a zárásról, hogy ne kelljen a hosszabításokkal és a döntésekkel bíbelődni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!