Oroszország saját űrállomást hoz létre

2021. április 18. 16:17

Kiszállna Oroszország a Nemzetközi Űrállomás-projektből.

2021. április 18. 16:17
null

Jurij Boriszov orosz miniszterelnök-helyettes egy, a Rosszija 1 televízióban vasárnap sugárzott interjúban beszélt arról, hogy

Oroszország 2025-ben ki szándékozik lépni a Nemzetközi Űrállomás-projektből,

és önállú, újgenerációs szolgálati űrállomás létrehozásába fog.

Közölte, hogy a Nemzetközi Űrállomás 2024 utáni működéséről Moszkva a velük való egyeztetések és döntően már a felhasználhatóságuk végéhez közeledő modulok műszaki állapotának felülvizsgálása alapján határoz majd. Elmondta, hogy a nemzetközi projekt alternatívájának létrehozásáról április 12-én, az emberes űrrepülés kezdetének 60. évfordulóján Vlagyimir Putyin elnök részvételével megtartott vezetői tanácskozáson döntöttek.

Hamarosan kezdődő építés

A kormányfő-helyettes szerint az orosz állomás építése hamarosan elkezdődik, hogy minimálisra lehessen csökkenteni a Nemzetközi Űrállomás nemzetközi szegmenseinek konzerválása és az új objektum üzembe helyezése közötti időt. A nemzetközi projekt feladásának gondolatát korábban a Roszkoszmosz orosz állami űripari vállalat is felvetette az üzemeltetés drágaságára hivatkozva.

Az orosz szakemberek számításai szerint 2025 után a Nemzetközi Űrállomás rendszerei egymás után fogják felmondani a szolgálatot,

és az 1998 óta használt objektum üzemben tartása 10-15 milliárd dollárt fog felemészteni. A jelenlegi tervek szerint 2024-ig működtetik majd, de felmerült a hatéves hosszabbítás lehetősége is.

(MTI)

Nyitókép: Alekszej Druzsinyin / Sputnik / AFP

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2021. április 19. 10:20
Szomorú hír. Elvileg közös pénzből többre futotta volna, mintha egyenként külön-külön megcsinálják a saját fejlesztéseiket. Persze ez az elv, és a gyakorlat ettől messze lehet. Nem tudni, hogy mi a döntés háttere. Szerintem ilyesmi lehet: -a közös programok miatt mindig vitatkozni kellett (biztos főleg a franciákkal :-)))))) ), hogy melyik kísérletet végzik el, presztízsokok miatt melyik műszert ki készíti stb. és ezt elégelték meg, -kiszámolták, hogy túl nagy költség hárul rájuk, és ez már nem éri meg, -komoly űrfegyverkezésbe szeretnének fogni, és nyilván nem szeretnék, hogy a fejlesztéseik nyilvánosak legyenek -a nemzetközi baszogatás miatt (amit gazdasági és politikai téren szenvednek el) durcásak lettek, és megmutatják, hogy oda tudnak baszni. Szerintem az utolsó 2 okra van a legnagyobb esély, de ki tudja?
Rugo
2021. április 18. 22:57
A Pentagon elismerte, hogy egy 2019-es felvételen látható objektumokat ők is UFO-nak tartják. Tucker reacts to video of UFO confirmed by Pentagon https://www.youtube.com/watch?v=xzHho96l2kM
Naten
2021. április 18. 22:16
A cikk témájátol elvonatkoztatva, csupán ​néhány kommentre válaszolva: Úgy látom némi zavar van a SpaceX rakétái körül: Azok a rakéták amik "robbangatnak" nem azok, melyek 7 embert és némi elletmányt tudnak vinni az ISS-re (Lalcon 9 újrahasznosítható hordozó rakéta és az arra szerelt Dragon űrkapszula), ezek stabilan működnek, újrahasznosíthatóak és több sikeres bevetésen túlvannak már. Ami 4x felrobbant az utóbbi időben az Starship nevű rakéta, mely nagyobb minden eddigi korábban tervezett űrrakétánál és tervezésének elsődleges motivációja ember és felszerelés Mars-ra juttatása volt, nem pedig ISS missziók. Ez még egy fejlesztés alatt álló, kísérleti technológia és már csak extrém méretéből adódóan is akadtak bőven komplikációk vele. Nem akarok vitát generálni, csak tisztázni szerettem volna a félreértést.
Fila2020
2021. április 18. 20:29
Az oroszok biztosan azért építenek űrállomást, hogy fehér férfiaknak és nőknek is legyen szállása az űrben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!