Visszaélt a piaci helyzetével az Apple

2021. április 30. 16:23

Az Európai Bizottság új csatateret nyitott a Spotify és az Apple európai streaming piacért folytatott küzdelmében.

2021. április 30. 16:23
null

Az Európai Bizottság állasfoglalása szerint az Apple visszaélt domináns piaci helyzetével és torzítja a versenyt a zenei szolgáltatások terén. Az uniós intézmény 2020 júniusban kezdte vizsgálni az iPhonokon és iPadeken használt, applikációk megvásárlására, letöltésére használt App Store működését.

a cég ugyanis jelezte az EU felé az Apple alkalmazások letöltésére használt platformjával kapcsolatos versenyjogi aggályait. A Bizottság úgy véli, hogy az Apple az App Store-on keresztül befolyásolja, hogy a felhasználók milyen zene lejátszásra használt applikációt telepítenek, amivel az amerikai cég teljesen ellehetetleníti a versenyt a zenei streaming piacon. 

Az Apple eszközökön hivatalosan csak az App Store-on keresztül nyílik lehetőség új applikációk telepítésére. A konkurens cégek emiatt rá vannak kényszerítve arra, hogy az amerikai technológiai vállalat által működtetett platformon keresztül kínálják termékeiket, azonban ehhez eleget kell tenniük az Apple kötelező, alku tárgyát nem képező előírásainak. Így például

az Apple minden App Store-on keresztül vásárolt előfizetés után 30 százalékos jutalékot kér,

és a Bizottság vizsgálata szerint ezt a többletköltséget a fejlesztők ráterhelik a felhasználókra. 

A másik problémás pont, hogy az Apple szabályzata tiltja, hogy a fejlesztők különböző csatornákon keresztül tájékoztassák a felhasználókat a különböző zenei streaming lehetőségekről. Ugyan az Apple a felhasználók számára nem tiltja, hogy az App Store-on kívül vásároljanak maguknak streaming előfizetést, de a fejlesztők ezeket a felhasználók számára is költségtakarékosabb lehetőségeket maguktól nem ajánlhatják fel.  

Ezzel az Apple a külsős applikációk árát irreálisan magasan tudja tartani, miközben igazságtalan és törvénytelen versenyelőnyhöz juttatja a saját streaming felületét, az Apple Music alkalmazást.

Piaci magatartásával pedig nemcsak a versenyt, hanem a technológiai fejlesztéseket is hátráltja.

A Bizottság aggasztónak tartja, hogy az Apple-eszközök felhasználói lényegesen magasabb árat fizetnek zenei előfizetési szolgáltatásaikért, arról nem is beszélve, hogy akadályozzák őket abban is, hogy bizonyos előfizetéseket közvetlenül az alkalmazásaikban vásároljanak meg. 

Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenyjogért felelős biztosa szerint az Apple az App Store és az Apple Music alkalmazásoknak is köszönhetően az európai digitális gazdaság megkerülhetetlen szereplője lett. Azonban technológiai cég szabályzata és a benne megfogalmazott elvárások nemcsak a fejlesztőket, hanem a felhasználókat is hátrányosan érintik. Mindez szembe helyezkedik a hatályos uniós versenyjogi szabályok szellemével, így az Európai Bizottság megküldte kifogásai nyilatkozatát az Apple-nek.

Gergi-Horgos Mátyás

Fotó: Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Friedrich Ferdinand von Beust
2021. június 01. 09:58
Az Apple visszaél a piaci erőfölényével. Erre tényleg 2021-ben sikerült rádöbbeni? Aztaqrva! Az utolsó értékelhető cuccuk a G3 All-in-One volt. Az többi marketing.
Krupp Skya
2021. május 07. 01:38
Úgy olvastam elsőre, hogy visszaélt a paci helyzetével. Na mondom ez a biztos a Hadházi volt, az szokott ilyeneket csinálni, két művi megtermékenyítés között.
Nehidd El
2021. május 07. 01:38
OK. És hány milliárd dollár a büntetés? Vagy a dühös toppantás elég?
fatman
2021. május 04. 16:33
mutassatok egy céget, ami nem él vissza a piaci fölényével...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!