Két ország már bejelentette: el kell kerülni Fehéroroszország légterét

2021. május 24. 18:15

A brit és a litván repülőjáratok is úgy határoztak, hogy nem használják Fehéroroszország légterét.

2021. május 24. 18:15
null

Miután vasárnap a fehérorosz hatóságok pokolgépes fenyegetésre hivatkozva leszállásra kényszerítették Minszkben a Ryanair ír légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát, Grant Shapps brit közlekedési miniszter hétfőn a Twitteren bejelentette, hogy felfüggesztette a Belavia nagy-britanniai működési engedélyét és utasította a brit polgári repülésügyi hatóságot (CAA) annak elrendelésére, hogy a brit légitársaságok kerüljék el a fehérorosz légteret.

Hasonló határozatot hozott Litvánia közlekedési minisztere, Marius Skuodis a vilniusi kormányülést követően. A Litvániából induló és oda érkező repülőgépeknek mostantól el kell kerülniük Fehéroroszország légterét, az intézkedés kedden hajnali 3 órakor lép életbe, ugyanakkor több légitársaság, a LOT, a Wizz Air és az airBaltic már eddig is, önkéntesen elkerülte a fehérorosz légteret.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő később közölte, hogy az Európai Unió hétfői csúcstalálkozóján javaslatot fog tenni a közösség országai, valamint Fehéroroszország közötti járatok felfüggesztésére, amíg Minszk szabadon nem bocsátja a Ryanair gépén letartóztatott Raman Prataszevics ellenzéki újságírót.

(MTI)

Nyitóképen: Raman Prataszevics ellenzéki újságíró mellett tüntető nő. Fotó: Petras Malukas / AFP

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Himalája
2021. május 24. 22:32
Ehhez a témához hozzátennék néhány mondatot. Lehet, sőt inkább valószínű, hogy Lukasenka nem sértett ezzel semmiféle nemzetközi jogot. A Chicagói Nemzetközi Polgári Repülésről szóló egyezény szerint ugyan nem let volna szabad ezt megtenni, azonban az öszedőlt Ikrek óta (2001 szept. 11.) van néhány eset, amikor egy adott ország légtérben kivételesen leszállásra lehet kényszeríteni utasszállító repülőgépet is. Úgy tudom, hogy vegyi, biológiai stb fegyver, vagy terrorista gyanú miatt lehet ilyen kivételhez folyamodni. Ilyen okkal a CIA kérésére kényszerítették leszállásra pld. Bécsben a Bolíviai elnöki repülőgépet 2013-ban. A gépet átkutatták, és mikor a keresett személyt, Edward Snowdent nem találták a gép folytatta útját.
Gregorius
2021. május 24. 20:41
Jó 30 éve volt a több száz halottal járó skóciai géprobbantás, amit líbiai ügynökök hajtottak végre. Akkor, ha ezek a gyilkosok repültek volna hazafelé és a gépüket földre kényszerítik azt támogattam volna. A letartóztatott figura itt viszont csak egy piti újságíró volt, gyakorlatilag semmilyen komoly veszélyt nem jelentett Lukasenkora, legfeljebb bosszantó volt.
az ember
2021. május 24. 20:28
LukasenkÓ a bögyében van a majomcsapatnak. Nem engedi a buzifelvonulást, a buziházasságot, a nemváltást nem finanszírozza, nem engedi a genderpropagandát, a drogozást, a bűnözőket nem kitünteti, hanem börtönbe zárja. Ez szörnyű a majomcsapat szerint.
Gèbi
2021. május 24. 19:29
Érdekes, hogy ezek az urak nem óbégattak amikor Bolívia, vádemelés nélkül, bizonyítékok hiányában, a saját törvényeiket áthágva tartották börtönben Tóásó Elődöt. Akkor is hallgattak amikor kommandósokkal egyszerűen meggyilkoltatták Tóásó három társát. No és akkor is nagyon kussoltak amikor kiderült, hogy az USA, törvénytelenül, vádemelés nélkül tart fogva embereket Guantánamón. Hosszan lehetne még sorolni azon eseteket amikor ezek félrenéztek és csendben hallgattak amikor az USA, Izrael vagy éppen Anglia ment a saját feje után, áthágva minden törvényt és emberi normát. A kettős mérce gyerekek,..........az ami probléma, nem pedig hogy egy felforgatót leszedtek egy polgári gépről és elszámoltatják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!