Nem hajtja végre az Európai Bíróság döntését Lengyelország

2021. május 25. 11:18

Az EU bezáratná az ország egyik legnagyobb bányáját, a lengyel kormány azonban ellenáll.

2021. május 25. 11:18
null

Az Európai Bíróság döntése értelmében a lengyelországi Turów bányában azonnali hatállyal be kell szüntetni a kitermelést.

A cseh és a német határhoz közel fekvő lignitbánya ügyét Csehország vitte a bíróság elé,

miután a lengyel hatóságok engedélyezték a kitermelés folytatását egészen 2044-ig. A bányát tulajdonló állami cég (PGE) 2022-ig tovább kívánta növelni a kitermelés ütemét is, a tervek között szerepelt a lelőhely kiterjesztése a cseh-lengyel határ irányában.

Az Európai Bíróság helyzetértékelése szerint Lengyelország jogellenesen hosszabbította meg a bánya lejáróban lévő engedélyét, így a több évtizede működő lelőhelyet fel kell számolni. Ez egyben azt is jeleni, hogy a luxemburgi döntés értelmében a régió egyik legnagyobb munkaadójának be kell zárnia a kapuit. 

mert minden jogi és diplomáciai eszközt bevetnek, hogy a bánya tovább tudjon működni. Brüsszel ugyanakkor láthatóan komoly nyomást helyzet Lengyelországra, hiszen az Európai Bizottság jelezte, hogy a lignitbánya engedélyének meghosszabbítása miatt az egész Bogatynia régió kimarad a zöldenergiára való átállást támogató, 17,5 milliárd euró összértékű uniós alapból érkező forrásokból.

A PGE egyik vezetője, Paweł Śliwa arra figyelmeztet, hogy a bánya egyik napról a másikra történő bezárása a hazai forrású energiatermelést is visszavetné. Hiszen nemcsak a lignitforrást, hanem lignitalapú erőműveket is be kell zárni.

Mindez megközelítőleg hárommilliárd euróba kerül majd az államnak, és több ezer ember veszti majd el az állását.

A jobboldali lengyel vezetés még áprilisban állapodott meg a bányászok érdekképviseletével, hogy az ország szénbányáit 2049-ig bezárják és fokozaton növelik a megújuló hazai forrásból származó energiahordozók részesedését. Egyes klímavédelmi szervezetek azonban nem elégedettek a döntéssel, a turówi erőmű esetében pedig a cseh és német határ közellenségé is komoly támadási felületet jelentett. A bezárás gyorsasága Lengyelország energiabiztonságát is veszélyezteti, hiszen a lengyel energiahordozók 65 százaléka szén.

Gergi-Horgos Mátyás

Fotó: JOHN THYS / AFP

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
írmag
2021. október 18. 22:12
Grünfeld, Grünfeld, nagyon ismerős a neved, de a szatócsüzlet gyakorlata nem jogosít fel téged a lengyel bányajog megítélésére!
eresgé
2021. szeptember 21. 23:42
"lignitbánya engedélyének meghosszabbítása miatt az egész Bogatynia régió kimarad a zöldenergiára való átállást támogató, 17,5 milliárd euró összértékű uniós alapból érkező forrásokból." Wazz ez az érvelés.. Tényleg kik ezek a hülyék, megannyi Fegyőr?! És még le is írják. Nyilván akinek van 2 agysejtje átlátja, nem kapnak pénzt, meg sem fontolják a 'zöldenergiára' átállást ergo nem lesz tisztább a környezet. Komolyan szerintem akik ezt összehozták azokat diliházba kell csukni.
Mikediver
2021. szeptember 21. 23:40
Ja de miután a németek bezárták európa legnagyobb lignitbányáját. A dagadt meg az ország érdekeit is nézi. Nem úgy mint az alkoholista meg a kutyái. Hiteltelen a libsibolsi ajvékotok.
Vasalo
2021. szeptember 21. 23:40
A németek meg majd megveszik tölük az olcso villanyt! :=)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!