Biden-Putyin előtt: mit várhatunk a csúcstalálkozótól?

2021. június 16. 14:34

Az amerikai-orosz elnöki csúcstalálkozók a legjelentősebb globális események egyikének számítanak.

2021. június 16. 14:34
Tárnok Balázs

"Ezekben a napokban a világ Joe Biden, az Egyesült Államok elnökének európai turnéjára figyel. Az EUstraton is beszámoltunk az amerikai elnök maratoni európai útjának várható fejleményeiről, kiemelt figyelemmel az amerikai-európai kapcsolat újjáéledésével kapcsolatos reményekre. Az eseménysorozat legnagyobb érdeklődést övező állomása mégis Biden elnök június 16-i találkozója orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal. Mit vár a tárgyalástól Amerika, és milyen hatással lehet az esemény a régiónkra, illetve a magyar érdekek érvényesítésére nézve?

Az amerikai-orosz elnöki csúcstalálkozók a legjelentősebb globális események egyikének számítanak, tekintve, hogy a két hatalom egymáshoz való viszonya jelentős hatással van a világpolitikai folyamatokra. Az eddigi tárgyalások hol feszültebb, hol enyhébb hangulatban valósultak meg (gondoljunk az 1985-ös Reagan-Gorbacsov, a 2001-es Bush-Putyin vagy a 2018-as Trump-Putyin találkozókra).

Bár az Obama adminisztrációban Joe Biden alelnökként vállalt szerepet az Oroszországhoz való közeledést szolgáló „reset” megvalósításában, az elmúlt évek során többször éles hangnemet ütött meg Putyinnal szemben. 

(...)

Ukrajna szuverenitásának, valamint a nyugati partnerségben betöltött szerepének kérdése Magyarország számára több szempontból is kiemelkedő fontosságú. Egyrészt Magyarországnak mindenkori érdeke, hogy keleti szomszédja (és ezáltal a transzatlanti szövetség keleti határvidéke) stabil maradjon. Magyarország ennek megfelelően az elmúlt években következetesen kiállt Ukrajna területi integritása mellett. Ukrajna vonatkozásában ugyanakkor keményen ütköznek az amerikai és az orosz érdekek: amíg az amerikaiak (és európai szövetségeseik, Magyarországot is ideértve) a keleti határvidék stabilizálásában érdekeltek, az oroszok e stabilizációs törekvésben egyértelmű fenyegetést látnak, amely érdekszférájuk kelet-ukrajnai kiterjesztését is fenyegeti. 

(...)

A magyar kormány által kifogásolt ukrán jogfosztások ugyanis nemcsak a kárpátaljai magyarokat érintik, hanem számos további őshonos nemzeti kisebbséget Ukrajna területén, így különösen a lengyel, román, bolgár és görög nemzeti közösséget. Az Egyesült Államok által Ukrajna számára biztosított ilyen, feltétel nélküli támogatás tehát több százezer, valamely nemzeti kisebbséghez tartozó személy alapvető és korábban szerzett jogainak aránytalan és szükségtelen csorbítását, a kisebbségi status quo felrúgását legitimálná, ami alapvetően menne szembe az amerikai értékelvű külpolitika évszázados hagyományával."

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. augusztus 04. 20:00
"Biden-Putyin előtt: mit várhatunk a csúcstalálkozótól? Tárnok Balázs" Ő(k)? Kb. semmit.
t34
2021. július 31. 10:55
Na a cóla az biztos odébb lesz tolva...
matykox
2021. július 16. 22:25
Nem sok mindent. Üres frázisokat. Putyin egy bábbal fog találkozni, akinek már rég megszabták mit mondhat és tehet - ha utóbbi egyáltalán megengedett neki.
Box Hill
2021. június 17. 10:56
Azt biztos várhatjuk, hogy Putyin felsegíti Bident egy lépcsőn.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!