Stoltenberg: Kína nem osztja a Nyugat által vallott értékeket

2021. június 08. 07:09

A NATO főtitkára azt is elmondta, hogy osztja Biden Oroszországgal kapcsolatos álláspontját.

2021. június 08. 07:09
null

Kína nem osztja azokat az értékeket, amelyeket a NATO tagországai magukénak vallanak - jelentette ki hétfőn Washingtonban Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára Joe Biden amerikai elnökkel folytatott egyeztetését követően. „Látjuk, ahogyan Hongkongban elfojtják a demokráciáért tartott tüntetéseket, ahogy a kisebbségeikkel bánnak, és ahogy megfélemlítik a szomszédos országokat (...), Tajvant. Ki kell állnunk a szabályokon alapuló világrend mellett” – szögezte le Jens Stoltenberg. A főtitkár emlékeztetett arra is, hogy Kína nemsokára a világ második legnagyobb gazdaságává válhat, a védelmi költségvetése pedig máris a világ második legnagyobbja.  

Közös teherviselés

Elmondta továbbá, hogy az észak-atlanti szövetség osztja Biden Oroszországgal kapcsolatos álláspontját. A tervek szerint Biden is részt vesz a NATO-tagországok vezetőinek június 14-i brüsszeli találkozóján, amelyen a fő témák Stoltenberg tájékoztatása szerint Oroszország, Kína, a kibertámadások és a klímaváltozás lesznek. Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója ezzel kapcsolatban azt mondta, Biden ki fogja emelni a NATO-tagállamok közös teherviselésének fontosságát is. Hozzátette, hogy az Egyesült Államok nem hagyja válasz nélkül, ha Moszkva „Washington elleni káros tevékenysége” folytatódik. Biden a brüsszeli csúcstalálkozó után Genfbe utazik, ahol négyszemközti találkozót tart Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2021. június 08. 16:04
Szabályokon alapuló világrend - mondja a gyarmatosítók képviselője. Hiszen a portugálok 1415-ben kezdték (EU), a spanyolok 1492-ben (EU), az oroszok 1580-ban, a hollandok 1602-ben (EU), a franciák 1605-ben (EU), az angolok (britek) 1607-ben (EU), a dánok 1620-ban (EU), a svédek 1638-ban (EU), a németek szintén 1638-ban (EU), az osztrákok 1719-ben (EU), a belgák 1885-ben (EU), az olaszok szintén 1885-ben (EU), végül a norvégok 1927-ben.
AKissLaci
2021. június 08. 14:34
Nem, nem volt munkahelyem. Történelmi esszékkel szórakoztattam magam, meg mandineres kommentekkel.
Harangláb
2021. június 08. 12:48
Bírom ezt a doktríner nyugateurópai álláspontot hogy aki nem osztja a liberális demokrácia elveit, az mind hülye... Ez a kibaszott pökhendiség lesz a végzetük...
oskar
2021. június 08. 12:04
Mondhatná ezt Kína is csak fordítva! De nem teszi. A NATO -nak sem kellene beleszólni más államok belügyeibe. A kölcsönös tiszteleten alapuló külpolitika békét hoz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!