Eltávolítják az egykori rabszolgatartók szobrait a Capitoliumból

2021. július 01. 11:37

Helyükre többek között Thurgood Marshall, az első fekete főbíró szobra kerül.

2021. július 01. 11:37
null

A demokrata többségű képviselőház megszavazta, hogy eltávolítsák az amerikai törvényhozás épületéből, a Capitoliumból azoknak a történelmi alakoknak a szobrait, akik szerintük a fehér felsőbbrendűség elkötelezett támogatói voltak, így több egykori konföderációs vezető szobrának sincs maradása – számol be a Guardian cikkéről a Telex.

A jogszabály elrendeli minden olyan személy szobrának eltávolítását, aki szolgált az Amerikai Konföderációs Államok haderejében vagy az abban részes tagállamok katonai erőinél vagy kormányainál.

Mindezt 285:120 arányban szavazták meg, 67 republikánus és az összes demokrata képviselő mellette voksolt.

A megszavazott intézkedés szerint három olyan ember szobrát kell eltávolítani, akik támogatták a rabszolgaságot és a szegregációt: John Calhoun, Charles Aycock és James Clarke.

De nem maradhat Roger Taney mellszobra sem, ő írta a legfelsőbb bíróság azon ítéletét 1857-ben, amivel megtagadta a rabszolgáktól az állampolgárságot.

A helyére Thurgood Marshall, az első fekete főbíró szobra kerül, aki 1967-ben megnyerte azt az úttörő jelentőségű pert, amely kimondta, hogy alkotmányellenes az iskolai szegregáció.

Nyitókép: MTI/EPA/Michael Reynolds

 

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2021. július 01. 14:43
Eltávolítják az egykori rabszolgatartók szobrait a Capitoliumból " na és a fuvarosok, kereskedők? Solomon Grayzel 'Zsidók története babiloni számkivetéstől a II. világháború végéig' c. könyvében tisztességesen beismeri (312. oldal), hogy a ZSIDÓK voltak a legjelentősebb rabszolga-kereskedők az európai társadalmakban. 1492-t követően pedig Ábrahám ivadékai URALTÁK a rabszolga-kereskedelmet az egész Újvilágban."
tartarossz.blog
2021. július 01. 14:21
Nálunk is ideje lenne Könyves Kálmán király szobrának eltávolítása a Hősök teréről, megvakítatta öccsét Álmos herceget és annak fiát Bélát is. Inkább Biszku Bélának kellene szobrot emelni a Hősök terére mint Könyves Kálmánnak.
szürkeSzarvas
2021. július 01. 14:02
Ideje,hogy a BLMes niggerek elkezdjék a neveik alapján keresni a rabszolgakereskedők leszármazottjait-és megtaláljak a FED tulajdonosait. Akkor mi lesz? :)
DrPepper
2021. július 01. 13:56
Jav: Rushmore
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!