Megszűntek a jogi korlátozások Angliában, Johnson továbbra is óvatosságot kér a lakosságtól

2021. július 19. 07:40

A négy lépésből álló nyitási terv utolsó mozzanataként hétfőtől megszűntek az összejövetelekre elrendelt létszámkorlátozások a zárt helyiségekben és szabadtéren egyaránt.

2021. július 19. 07:40
null

A brit kormány terveinek megfelelően megszűnt hétfőn a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére elrendelt utolsó jogi korlátozások zöme Angliában. Boris Johnson miniszterelnök hétfői felhívásában ugyanakkor további óvatosságot és elővigyázatosságot kért a lakosságtól.

Kötelezés helyett útmutatás

A kormány által kidolgozott, négy lépésből álló nyitási terv utolsó mozzanataként hétfőtől megszűntek az összejövetelekre elrendelt létszámkorlátozások a zárt helyiségekben és szabadtéren egyaránt.    

Ugyancsak megszűntek a résztvevők létszámára érvényes korlátozások egyes szertartásokon, például esküvőkön és temetéseken, emellett minden olyan létesítmény megnyithat, amely a járványellenes szabályok miatt eddig zárva tartott. Ezek közé tartoznak az éjszakai szórakozóhelyek is, amelyek tavaly március, a koronavírus-járvány elhatalmasodásának időszakában elrendelt első országos zárlat óta most nyithatnak ki először. 

Megszűnt az a korlátozás is, amelynek alapján eddig az éttermekben és a pubokban csak asztali rendelés és felszolgálás volt lehetséges, a bárpultoknál nem lehetett fogyasztani. Hétfőtől védettségi igazolásokat sem kell felmutatniuk azoknak, akik e létesítmények belső, zárt helyiségeibe kívánnak belépni. 

Nem kötelező immár a maszkok viselése sem az üzletekben, a vendéglátóhelyeken, az iskolákban és a tömegközlekedési eszközökön. E jogi kötelezettséget ugyanakkor felváltotta egy olyan kormányzati útmutatás, amely javasolja a maszkok további viselését zárt, zsúfolt helyeken, ahol olyanok kerülhetnek kapcsolatba, akik nem találkoznak egymással napi rendszerességgel.    

Hétfői nyilatkozatában a Downing Street is hangsúlyozza, hogy az eddigi jogi kötelmek helyébe olyan útmutatás lép, amely az egyéni ítélőképességre és felelősségérzetre helyezi át a hangsúlyt. A londoni kormányfői hivatal megfogalmazása szerint továbbra is elvárás, hogy az emberek vigyázzanak magukra és másokra.

Ha most nem mikor?

Johnson hangsúlyozta: a későbbi nyitással elveszne a héten kezdődő iskolai vakáció nyújtotta lehetőség is a fertőzések terjedésének megtörésére.   

Ha most nem nyitunk, azt a kérdést kell feltennünk magunknak, hogy nyitunk-e valaha is. Most jött el a megfelelő pillanat” 

– fogalmazott a kormányfő. Boris Johnson ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a nyitást óvatosan kell végrehajtani, mivel a vírus még mindig jelen van, és a delta variáns rendkívül fertőző. Óriási megkönnyebbülésre ad okot az, hogy az oltási kampány most már kétséget kizáróan igen jelentősen meggyengítette a kapcsolatot a koronavírus-fertőzések, valamint a súlyos megbetegedések és a halálozások között – emelte ki a brit miniszterelnök. Johnson éppen ezért kérte, hogy mindenki, akit behívnak oltásra, éljen a lehetőséggel, és adassa be magának a vakcinát.

(MTI)

Kép forrása: MTI/AP/Getty Images/Jeff J Mitchell

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sufnik
2021. július 19. 11:35
Hát egy kicsit fura: -napi esetek száma kb 50000 főleg delta: -a valaha mért angol fertőzéses rekord 62000. és eljött a nyitás ideje!!!!!!!!! Minden angol utasszállitó egy poteciális DELTA hordozó.... Szivárvány, raszizmus, delta, ez mind angolokra jellemző!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!