Az EU szerint a belarusz futónő esete a Lukansenka-diktatúra bizonyítéka

2021. augusztus 02. 20:13

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök vezette rezsim elnyomása a fehérorosz társadalom minden rétegét sújtja, beleértve a sportolókat is – jelentette ki Nabila Massrali, az uniós bizottság illetékes szóvivője hétfőn.

2021. augusztus 02. 20:13
null

„Kriszcina Cimanouszkaja fehérorosz futó erőszakkal, saját akarata ellenére történő hazaküldésének kísérlete újabb bizonyíték az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök vezette rezsim elnyomásának brutalitására, amely a fehérorosz társadalom minden rétegét sújtja, beleértve a sportolókat is” – jelentette ki Nabila Massrali, az uniós bizottság illetékes szóvivője hétfőn.

Sajtóértesülések szerint Cimanouszkaját edzői a Fehérorosz Olimpiai Bizottság utasítására arra próbálták rákényszeríteni, hogy visszatérjen Minszkbe. Az atléta néhány nappal ezelőtt bírálta az edzőket, amiért három fehérorosz futó téves nevezés miatt nem indulhatott a tokiói olimpián.    

Szymon Szynkowski vel Sek lengyel külügyminiszter-helyettes hétfőn azt közölte: az atléta a tokiói lengyel nagykövetségen jelentkezett, lengyel humanitárius vízumot kap, és a legközelebbi napokban Varsóba utazik.

Az uniós szóvivő a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva hangsúlyozta, az Európai Unió üdvözli Lengyelország döntését, hogy a fehérorosz futónak humanitárius vízumot állít ki. „Teljes szolidaritásunkat fejezzük ki Kriszcina Cimanouszkajával, és elismerésünket fejezük ki azoknak az uniós tagállamoknak, amelyek támogatást ajánlottak fel neki” – tette hozzá az uniós szóvivő.

(MTI)

Fotó: MTI/AP/Petr David Josek

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
satman11
2021. augusztus 03. 09:24
Az EU bármelyik ország életébe belepofázik....legyen az EU-n kívüli akár...érdekes talán megjegyezni, hogy egymás között, a valamikori gyilkos gyarmatosítók nagyon demokrácia építők, nagyon pc, nagyon szinesek, nincs konfliktus, stb...
Csigorin
2021. augusztus 03. 08:39
van az a bizonyos mese a farkast kialto juhaszrol, ami nagyon ideillik... az EU mar annyiszor kialtott alaptalanul diktaturat, tobbek kozott a mi esetunkben is, hogy bizony azt is ketkedessel fogadjuk ha Feheroroszorszag vagy akar Eszak Korea eseteben teszi ezt.
Csigorin
2021. augusztus 03. 07:46
ez a kozlemeny is napokkal azelott kesz volt mielott a belorusz liba megtudta hogy nem akar hazamenni . . . van az a penz . . .
sorivo4
2021. augusztus 03. 03:12
Máskor meg ők a buzikat elnyomó agresszorok, akik nem tisztelik az európai értékeket. Lengyelországnak talán van némi köze hozzá szomszédos államként, hogy mi történik a szomszédjában. De az Ezurópai Uniónak nem dolga beleavatkozni más országok belügyeibe, lett légyenek azok EU-s tagállamok, pláne ha nem. Azokhoz meg végképp semmi köze. Nem segítenek senkin vele, ha más országok belügyeibe avatkoznak illetéktelenül. Ez egyedül a lengyelek lehetősége szomszédos államként. Mi sem mondnunk se prót, se kontrát rá, mert nem a mi dolgunk és nem tartozik ránk. Hanem csak tiszteletben tartjuk az álláspontjuk, függetlenül attól, hogy mit gondolunk róla. És legfeljebb csak velük közöljük, ha szükségét érezzük, és nem verünk belőle diplomáciai hisztériát. Vagy ha mi sem értünk egyet vele, azzal meg a Fehérorosz elnököt keressük meg és fejezzük ki neki véleményünk tisztelettel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!