„Még száz évig állni fog” – hatvan éve kezdtek a berlini fal építésébe

2021. augusztus 13. 15:40

A keletnémet kommunisták ragaszkodtak hozzá, a szovjetek a hátuk közepére sem kívánták: hatvan éve, 1961. augusztus 13-an kezdődött a berlini fal építése, ami a 20. századi hidegháború és a német megosztottság történelmi jelképe lett.

2021. augusztus 13. 15:40
null
Greczula Levente László

Walter Ulbrichtra jóval kevesebben emlékeznek, mint utódjára, Erich Honeckerre. Van azonban egy Ulbricht-mondat, ami talán örökre kitörölhetetlen marad a németek – és Európa – emlékezetéből. „Niemand hat die Absicht, eine Mauer zu errichten”,

azaz: senkinek sem áll szándékában falat építeni.

Ezt 1961. június 15-én, egy sajtótájékoztatón mondta a keletnémet állampárt, az SED akkori első embere. Alig két hónappal később, augusztus 13-án azonban betonkeverők és építőmunkások zaja ébresztette a berlinieket: hatvan éve, hogy a Német Demokratikus Köztársaság vezetése egyoldalúan megkezdte a Kelet- és Nyugat-Berlin közötti határ lezárását. A berlini fal a hidegháború és német megosztottság legkézzelfoghatóbb jelképévé vált.

Walter Ulbricht – vagy ahogy a köznyelv emlegette a falépítés után: Malter Walter – és társai szívük szerint nem vártak volna 1961-ig a falépítéssel. Berlin, az egykori főváros, teljes egészében a szovjet megszállási övezetben feküdt, de az ország egészéhez hasonlóan felosztották a megszálló hatalmak között. Csakhogy a nyugati – amerikai, brit, francia – hatalmak és a szovjetek között egyre szaporodni kezdtek a nézeteltérések Németország jövőjét illetően, a szovjetek pedig fokozatosan kiszorultak a közös döntéshozatalból. A nyugati övezetekben – egyoldalúan – végrehajtott márkareform nyomán

a szovjetek 1948 és 1949 között teljes egészében blokád alá vették Nyugat-Berlint,

egyedül a légi szállítási útvonalakat hagyták szabadon. A blokád végére a nyugati és a keleti márka is megszilárdult mint fizetőeszköz, a nyugati és a szovjet megszállási övezetek között pedig egyre erősebb és látványosabb lett a divergencia. Így amikor 1949 októberében néhány nap különbséggel megalakult előbb a nyugati zónákból álló Németországi Szövetségi Köztársaság, keleten pedig a Német Demokratikus Köztársaság, ezek a különbségek Európa térképén is láthatóvá váltak.

Nyikita Hruscsov Walter Ulbrichttal Kelet-Berlinben. Fotó: AFP
Nyikita Hruscsov Walter Ulbrichttal Kelet-Berlinben. Fotó: AFP

A nyugati és a keleti életszínvonal és rendszerek közötti különbségek legszembetűnőbben a kettéosztott Berlinben ütköztek ki. A megosztottság ellenére Berlinben sokáig aránylag könnyen át lehetett járni kelet és nyugat között, amit persze ki is használtak azok, akik nem a kommunista Kelet-Németországban képzelték el a jövőjüket. A kelet-berliniek egyre elégedetlenebbek voltak az ulbrichti rezsimmel, ami 1953 júliusában is jól megmutatkozott: július 16-án a fővárosból indult ki az a felkelés, ami a megszilárdulóban lévő keletnémet rezsim életének első komolyabb válsága volt. A megmozdulásokat – hasonlóan az 1956-os magyar forradalomhoz – a szovjet hadsereg erőszakkal leverte. A felkelés vérbe fojtása mindenesetre újabb kivándorlási- és menekülthullámot indított útjára az NDK-ból nyugat felé.

Az 1953-at követő néhány esztendőben évi 300-400 ezren vándoroltak át a szövetségi köztársaságba,

ami komoly aggodalmaknak adott okot az SED-n belül, hiszen éppen a jól képzett munkaerő volt az, amelyik fejvesztve menekült a kommunista rezsim elől. Walter Ulbricht ezért már 1953-ban, még a felkelés előtt is felvetette Moszkvában a határ lezárásának szükségességét, de többször is elutasításra talált: a szovjetek nem szerették volna felvállalni az ezzel járó konfliktust.

Az NSZK-ba irányuló menekülthullám Nyikita Hruscsov hatalomra kerülését követően is állandó konfliktuspotenciált jelentett a szovjet–keletnémet kapcsolatokban. A kremli körökben nem túlságosan népszerű, sztálinista stílusú Ulbricht a szovjetek szerint nem vette elég komolyan a kivándorlás kérdését. A keletnémet pártvezér ezzel párhuzamosan Hruscsovot tette felelőssé a jelenségért. Az azonban mindenki számára egyértelmű volt, hogy

ha Kelet-Németországban bukik a kommunista kísérlet, az az egész rendszer életképességéről állít ki lesújtó bizonyítványt.

„Világnézetünknek és marxista-leninista elméletünknek az NDK-ban bizonyítania kell. […] Nyugat-Németországgal szemben nem engedhetjük meg magunknak a kudarcot” – üzente az SED-nek Mikoján 1961-ben. A moszkvai értelmezés szerint ugyanakkor a határ lezárása is komoly arcvesztéssel járt volna, ezért Hruscsov továbbra is ragaszkodott ahhoz, hogy a problémát máshogy oldják meg. 1958-ban Hruscsov – sikertelenül – megpróbálta kirakni a nyugatiakat Berlinből azzal fenyegetőzve, hogy ha nem járulnak hozzá a volt főváros „szabad várossá” nyilvánításához, akkor különbékét köt az NDK-val, és teljesen Ulbrichtékra hagyja Nyugat-Berlin kérdését.

Az SED ettől függetlenül is egyre nagyobb önállóságot mutatott a határkérdésben, ami persze nagyon frusztrálta Moszkvát. Hruscsov még mindig hitt abban, hogy John F. Kennedy amerikai elnökkel együttműködve a „szabad várossá” alakítás képében megoldást találhat a berlini kérdésre, Ulbricht egyoldalú intézkedései – amik például megnehezítették a nyugati tisztségviselők beutazását Kelet-Berlinbe, és így tovább – viszont rontották a tárgyalási pozícióját. A keletnémet pártfőtitkár sejtette, hogy Kennedyt nem fogják lázba hozni Hruscsov tervei, így nem is nagyon zavartatta magát. 1961 májusában már azt követelte a szovjetektől, hogy azonnal zárják le a zónahatárokat, aminek persze a városban is gyorsan híre ment – egyre többen menekültek át Nyugat-Berlinbe.

Nyikita Hruscsov 1961 júliusában végül beleegyezett a határ lezárásába. Az NDK hatóságainál ekkor már javában folytak az előkészületek. „Rózsa hadművelet” – így nevezeték a határ lezárására irányuló akciókat összefoglaló néven. A „Rózsa” pedig gyorsan és sikeresen lezajlott:

1961. augusztus 13-án a Walter Ulbricht vezette NDK tétovázó szovjet támogatás mellett sikeresen kettéosztotta Németországot.

A berlini fal 1961-ben persze nem úgy nézett ki, mint amilyennek ma mindenki ismeri. A 155 kilométer hosszú építmény egész Nyugat-Berlint körülölelte, 43 kilométeren keresztül pedig a mostani szövetségi főváros belvárosán keresztül vezetett. Az eredeti fal csak harminc centi vastag volt, így nem is volt túl ellenálló – egy teherautóval például könnyen ki lehetett dönteni. A keletnémet rezsim viszont energiát és pénzt nem sajnálva fáradozott azon, hogy minél áthatolhatatlanabbá tegye az „antifasiszta védőfalnak” keresztelt építményt.

Keletnémet rendőrök a Potsdamer Platzon a fal építése közben. Fotó: DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Keletnémet rendőrök a Potsdamer Platzon a fal építése közben. Fotó: DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Hamarosan kialakítottak egy határsávot is a fal mentén, a szökési kísérleteket megakadályozandó pedig kiürítették azokat a bérházakat, amik közvetlenül a fal mellett álltak.

A ma is ismert, három és fél méter magas betonfal az 1970-es évek közepére készült el,

amihez egy második, hátsó fal is tartozott. Ez választotta el a határsávot az NDK tulajdonképpeni területétől. A két fal közötti sávot aknásították és automata lőfegyverekkel is felszerelték, a háromszáz őrtoronyból pedig határőrök vigyáztak arra, hogy senki se próbáljon meg áthatolni a falon. A kísérletezőket lelőtték.

A Honecker-rezsim az utolsó pillanatig ragaszkodott a berlini falhoz. A mindenfajta enyhülést ellenző Erich Honecker még 1989 elején is azt mondta, hogy a fal még száz évig is állni fog, hacsak nem változnak meg azok a körülmények, amik a felhúzásához vezettek. Pedig ekkor már nagyon más szelek fújtak, mint 1961-ben.

Csak egy valami nem változott meg: az NDK gazdasági helyzete gyakorlatilag fenntarthatatlan volt – ekkor már az NSZK-s bankok voltak a kommunista Kelet-Németország egyik legfontosabb hitelezői –, az ország lakóinak jelentős része pedig nyugatra vágyott. Noha a nagyrészt Franz Josef Strauß akkori bajor miniszterelnöknek köszönhető nyugatnémet hitelfolyósítások feltételeként már az NDK is megengedőbben állt a be- és kiutazásokhoz,

Honeckerék körmük szakadtáig kapaszkodtak a falba,

amiben az ország megmaradásának utolsó zálogát látták.

A berlini fal leomlásáig legalább száznegyven ember halálát okozta. Darabkái ma jól menő szuvenírek Berlinben, megmaradt szakaszai ma graffitisek és turisták búcsújáró helyei. Az egykori Kelet-Németországban ugyan van Ostalgie, de a falra csak kevesen emlékeznek pátosszal. A betonmonstrum eltűnt Berlinből, az aknákat felszedték, de Németország megosztottságának a mai napig sincsen vége.

A nyitóképen: a Brandenburgi kapu a fal szögesdrótján át nézve. Fotó: AFP

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Carsac
2021. augusztus 13. 19:54
Ugyanígy múlik majd SorosAlex lmbtq blm és többi idiótasága is. De addig krvára bosszantó, kényelmetlen és igazságtalan lesz, mint apáinknak a komenizmus. Szólni kéne az askenáziknak, hogy abbahagyhatnák a világjobbítási próbálkozásokat, mert hülyék hozzá, legalábbis a jakobinusok óta mindig elqrták, mint a feri.
Akitlosz
2021. augusztus 13. 18:17
Amíg volt fal, addig legalább kelet-Berlin német volt. Ma átlagosan egy német gyerek jár egy berlini iskolai osztályba. Amelyik ország nem hajlandó megvédeni saját magát ... az úgy jár, mint Németország.
Zod
2021. augusztus 13. 16:08
Hiba volt lebontani. A németség természetes állapota, hogy száz kis egymást gyűlölő államocskában élnek. Ilyenkor filozofálnak, zenét szereznek, és mikor kitör rajtuk a germán vérszomj, akkor egymást mészárolják. Amint egyesülnek, nekiállnak másokra kényszeríteni az akaratukat abból meg mindig tragédia lett.
Box Hill
2021. augusztus 13. 15:55
Nyikita Hruscsov köszönti Hitlert, akit meglátott a tömegben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!