Nekiment a német igazságszolgáltatásnak Lengyelország

2021. augusztus 02. 15:53

A német bíróság szerint gyűlöletkeltő, hogy egy lengyel teológus az egyházon belüli visszaéléseket egy állítólagos homoszexuális érdekeltségi körrel azonosította.

2021. augusztus 02. 15:53
null

A lengyel kormány egy konzervatív teológus professzor cikke miatt éles kritikával illette a német igazságszolgáltatást. Dariusz Oko egy német magazinban közölt írásában a Vatikánon belül működő csoportról írt, amely szexuális bűncselekmények sorozatáért felel. Továbbá a csoportnak aktív szerepe volt abban is, hogy Theodore McCarrick bíboros – akit jelenleg egy 16 éves fiú molesztálásával vádolnak – a katolikus egyház egyik befolyásos személye lett.

Oko a visszaélések miatt a meleg papokat az egyházon élősködő parazitáknak, míg a melegjogokat eretnekségnek titulálta. 

Szókimondó cikke nem aratott sikert Németországban, a kölni bíróság gyűlöletkeltés miatt 4.800 euróra büntette a lengyel professzort. Az ügyet egy müncheni pap, Wolfgang F. Rothe vitte a bíróság elé, álláspontja szerint az egyházon belül nincs helye a gyűlöletkeltő magatartásnak.

A lengyel kormány kiállt Dariusz Oko mellett. 

Marcin Romanowski lengyel igazságügyi miniszterhelyettes szerint Oko oknyomozó munkája egy sor szexuális visszaélésről rántotta le a leplet. Úgy tűnik viszont, hogy a német bíróság az áldozatok helyett a bántalmazók oldalára állt, a bíróság döntése a baloldali gender-ideológia újabb őrült megnyilvánulása. A tudományos munka büntetésével a német igazságszolgáltatás az európai értékkel szemben foglalt állást – véli Romanowski. 

Az ismert katolikus jogi intézet, az Ordo Iuris a lengyel professzor oldalára állt, véleményük szerint a cikk a tudományos párbeszédet hivatott erősíteni, a cikkről készült beszámolók csak kontextusból kiemelt állításokat sorakoztattak fel.

hiszen olyan egyházon belüli tevékenységekről írt, melyek maffiaszerű magatartást igazolnak. Hozzátette, az egyház védelmében írta meg a cikket, hogy mindenki számára világos legyen, egy konkrét érdekeltségi kör áll a visszaélések mögött. A lengyel teológus az ítélet ellen fellebbezett, így az ügyben a másodfokú bírság döntése lesz a mérvadó.  

Gergi-Horgos Mátyás

Fotó: BERND VON JUTRCZENKA / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matykox
2021. szeptember 05. 11:13
Na de hogy is van ez? Egy német bíróságnak ugyan hogy lehet joghatósága egy lengyel teológus felett? Egy tudományos igénnyel készült munkát hogy is lehet annak tárgya miatt megbélyegezni egy másik ország akármilyen bíróságának? Hogy is lehet ez??
Krupp Skya
2021. augusztus 16. 18:07
Kit érdekel a német igazságszolgáltatás azóta mióta Németország amerikai megszállás alatt nyög.
matykox
2021. augusztus 16. 17:21
Aki az eredeti - nagyon jó - írásra kíváncsi, annak németül kell olvasnia: www.theologisches.net/index.php?option=com_jifile&task=download&filename=2013-theol-1-2-pdf&key=ODBiZmMyMDI2NTRjZjFmYjU1NmQ2ZGZiZTkxMDkyM2M=
elfújta az ellenszél
2021. augusztus 16. 17:20
Most még csak pénzbüntetés, nemsokára börtönbüntetés hivatott megvédeni az ''európai értékeket'' a szabad véleménnyilvánítással szemben
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!