Feloszlattak Franciaországban egy, a BLM-hez hasonló fekete polgárjogi szervezetet

2021. szeptember 29. 20:17

Feloszlatták a Fekete Afrikai Védelmi Liga (LDNA) elnevezésű szervezetet szerdán Franciaországban, miután a kormány megítélése szerint gyűlöletre, diszkriminációra és erőszakra uszító ideológiát hirdetett.

2021. szeptember 29. 20:17
null

Az LDNA a közösségi oldalakon „az afrikaiak és az afrikaiak leszármazottainak jogait védő forradalmi mozgalomként" határozta meg önmagát, Facebook oldalát csaknem 300 ezren követték. Elnöke és alapítója a Twitteren „politikai aktivistának, pánafrikai ellenállónak, forradalmi szabadságharcosnak” vallotta magát.   

 

 

Gérald Darmanin belügyminiszter kezdeményezte szeptember közepén a szervezet feloszlatását,

amelyet „rasszista struktúrának” nevezett, miután egy Párizstól északkeletre fekvő településen tömegverekedéseket provokált. A feszültség napokon át tartott az afrikaiak és a kurdok között.  A feloszlatási rendelet szerint az LDNA „a származás és a szexuális orientáció miatt gyűlöletre, diszkriminációra és erőszakra uszító ideológiát hirdet”, és rendszeresen részt vesz „elszigetelt meglepetésszerű erőszakos akciók megszervezésében, valamint tüntetések alkalmával erőszakos cselekményeket követ el vagy azokra szólít fel”.    

 

 

A szervezet feloszlatását több, elsősorban jobboldali politikus szorgalmazta, elsősorban azóta, amióta az LDNA a rendőri erőszak ellen 2020 júniusban megmozdulást szervezett az amerikai nagykövetség elé Párizsban.    

„Nem remeg a kezünk, amikor meg kell védeni a köztársaságot azoktól, akik azt gondolják, hogy képesek összeroppantani” – fogalmazott a kormánytag.  A kormány a Nawa elnevezésű könyvkiadót is feloszlatta szerdai ülésén, amiért a dzsihádot, az iszlám szent háborút legitimizáló könyveket adott ki.

(MTI)

Fotó: Samuel Boivin / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Andilla
2021. szeptember 30. 10:28
Trop peu, trop tard...
Emery4919
2021. szeptember 30. 10:13
Elkéstetek.
az igazi Trebisch
2021. szeptember 30. 08:49
A franciák is megkapják a saját Trianonjukat. Megérdemlik.
critical man
2021. szeptember 30. 01:50
Gondolom nem félmeztelen buzi kanniggerekből állt a csoport, így Macron számára érdektelenek voltak. Ennyi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!