Három lengyel járás is visszavonja az LMBT-ideológia mentességet

2021. szeptember 28. 10:01

Vélhetően az Európai Bizottság nyomására, eddig összesen négy lengyel járás vonta vissza eddigi "LMBTI-ideológia mentes státuszát. Az LMBTI-lobbi aktivistái szerint a harcot tovább kell folytatni.

2021. szeptember 28. 10:01
null

Három lengyel járás, Krakkó, Rzeszów és Lublin összehangolt döntése értelmében visszavonják az érintett járások által deklarált „LMBTI-ideológia mentes” státuszt. Rzseszóv járásban a helyi törvényhozók határozatot hoztak a nemre, korra, fajra, fogyatékosságra, etnikai származásra, vallásra és szexuális irányultságra vonatkozó gyűlölet és diszkrimináció tilalmára vonatkozóan.

Ezzel négyre növekedett azon lengyelországi járások száma, amely így döntött. Múlt héten ugyanis Kielce járás is hasonlóképpen cselekedett.

Az LMBTI-lobbi aktivistái a négy város intézkedését keveslik. Sérelmezik ugyanis, hogy Lengyelország 16.5 százaléka még mindig „LMBTI-ideológia mentes övezet”. 

Nyilvánvaló számomra, hogy mindez nem elég, s hogy tovább kell küzdenünk” – nyilatkozta egy LMBTI-lobbista, Bart Staszewski az AFP-nek.

Júliusban az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Lengyelország ellen,

Brüsszel ugyanis úgy vélte, hogy az országban a kormány LMBTI-ellenes tendenciákat szít.

Megjegyzendő, hogy Magyarország ellen is indult ugyanebben a hónapban kötelezettségszegési eljárás. Ez a gyermekvédelmi törvény egyes rendelkezései mellett az LMBTI-lobbi üzeneteit közvetítő, Meseország mindenkié című mesekönyvet érintő fogyasztóvédelmi hatósági határozatot is érinti. A Precedens cikkét a témában itt olvashatja el.

Tavaly Lengyelországban nagyjából száz járás, község és falu nyilvánította magát „LMBTI-ideológia mentes övezetté”. Ezek az intézkedések elérték Brüsszel ingerküszöbét, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ugyanis gondot fordított arra hogy 2020-as Az Unió helyzetéről szóló programadó beszédében külön is foglalkozzon ezzel a kérdéssel. 

Hogy mindenki számára egyértelműen fejezzem ki magam: az LMBTIQ-mentes övezetek emberiességmentes övezetek, amelyeknek nincs helye Uniónkban. A Bizottság annak érdekében, hogy biztosítsa e közösség egészének támogatását, hamarosan előterjeszti az LMBTIQ személyek jogainak megerősítését célzó stratégiát. Ennek részeként szorgalmazni fogom a családi kapcsolatok EU-n belüli kölcsönös elismerését is. Aki egy országban szülő, az minden országban szülő.”

– áll a beszédben.

Brüsszel a kommunikációs paneleken túlterjeszkedve konkrét szakpolitikai intézkedéseket is hozott Lengyelország megregulázására. Tavaly júliusban az Európai Bizottság ugyanis közzétette azon városok listáját, amelyek pénzügyi támogatásra pályázhatnak az Európai Unió testvérvárosi programjának („Európa a polgárokért”) keretében. Ekkor derült ki, hogy a Bizottság elutasította hat LMBTI-ellenes lengyel város programfinanszírozását arra hivatkozásul, hogy több lengyel régió is „LMBTI-ideológiától mentes zónává” nyilvánította magát,

több érintett lengyel város pedig az átlagosnál szerényebb támogatásban részesült.

Nagy veszteség lesz számunkra, ha az Európai Unió az LMBTI-személyek jogállásához köti majd a kifizetéseit; senkit sem állt szándékunkban diszkriminálni. Egészen pontosan arról van szó, hogy a hagyományos családmodellt kívánjuk előtérbe helyezni. (…) határozatunkban sehol sem áll az, hogy a város ne tanúsítana toleranciát a különféle szexuális irányultsággal rendelkező személyekkel szemben. Mindenki szabad emberként élhet egy szabad országban. Amit szerettünk volna elérni, az egyfajta reform az iskolai szexuális felvilágosítás területén.”

– nyilatkozta ekkor  Rafał Rogala, az egyik megvonásban érintett lengyel város, Wilamowice egyik elöljárója.

Kép: Janek SKARZYNSKI / AFP

Dobozi Gergely

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
írmag
2022. február 17. 19:18
Mindhárom elég természetellenes körben-járás!
pepita
2021. október 06. 13:39
rohadt , degenerált buzik , nem férnek a bőrükbe . ezek a féleszű végbélkotrók fel sem mérik milyen ellenszenvet keltenek maguk iránt . én eddig elég toleráns voltam velük szemben , de mára csak haragot érzek a nyomorultak iránt .
Teréz A Piréz
2021. október 06. 13:36
Valami azt súgja nekem, hogy egy "kereszténymentes övezet"-ből nem lett volna ekkora cirkusz...
fonak
2021. október 06. 13:35
Sajnos, mi is jövőre választunk az elvek és az uniós pénz között. Sokak szerint az utóbbiak nélkül itt lesz a világvége.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!