A litván elnök is kiállt Lengyelország mellett a most folyó jogállamisági vitában

2021. október 19. 17:11

Az európai uniós pénzügyi források felhasználását nem lehet a jogállamisági feltételekhez kötni – szögezte le kedden Vilniusban Gitanas Nauseda litván elnök lengyel hivatali partnerével, Andrzej Dudával folytatott megbeszélése után, egyúttal felajánlotta közvetítő szerepét Varsó és az Európai Bizottság között.

2021. október 19. 17:11
null

„Szerintem erkölcsileg végtelenül káros és helytelen a jogelsőbbség elvét pénzügyi források eléréséhez kötni” – mondta Nauseda. „Még ha ez jogilag lehetséges is lenne – tette hozzá –, rendkívül káros precedenst teremtene, amely elképzelhetetlen károkat okozna az európai egységnek”.    

A varsói alkotmánybíróság a lengyel joggal összeegyeztethetetlennek minősítette az uniós alapszerződés egyes előírásainak azon értelmezését, amely az uniós bíróság bizonyos ítéleteiben megjelent.

Noha a lengyel kormányzat határozatban szögezte le, hogy nem kíván kilépni az EU-ból, a lengyel ellenzék és egyes nyugat-európai politikusok úgy értelmezték az alkotmánybírósági határozatot, hogy az Lengyelország kilépéséhez vezethet az EU-ból. 

Az EP azonnal felszólította a Bizottságot a források zárolására

Az alkotmánybírósági döntés kapcsán az EP sajtószolgálata a múlt héten azt közölte: a testület arra készül, hogy felhívja az Európai Bizottságot (EB) az uniós költségvetési forrásokhoz és a koronavírus-járvány utáni gazdasági újraindítást elősegítő helyreállítási alaphoz fűződő feltételrendszer alkalmazására Varsó esetében, mégpedig „a tagállami kötelezettségek megszegése” miatt.    

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő az uniós tagországok állam- és kormányfőihez intézett hétfői levélben kijelentette:

jóllehet Lengyelország az Európai Unió (EU) lojális tagja marad, az unió jövőjét viszont veszélyeztetné, ha többé nem szuverén tagállamok közösségét alkotná.    

Az Európai Parlament keddi strasbourgi plenáris ülésén a lengyel alkotmánybírósági döntésről tartott vitában Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke az európai jog elsőbbségét hangsúlyozta, míg Mateusz Morawiecki a tagállamok szuverenitását hangoztatta és kijelentette: nem engedhető meg, hogy az uniós intézmények jogi alap nélkül erőltessék rá döntéseiket másokra.

(MTI)

Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP 

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pot_ember
2021. október 20. 12:04
Hatáskör, illetékesség, joghatóság. A szerződések rögzítik az EU szerveinek hatáskörét (milyen ügyekben járhatnak el). Az EU manapság saját hatásköri, joghatósági szabályit szeretné kiterjeszteni mindenféle felhatalmazás nélkül. (A szerződések módosításához minden fél egyhangú döntésére lenne szükség). Az EP és az EB nem a jogállamiság szellemében tevékenykedik. Az az Unió amely saját jogi normáit nem tartja be anarchiába fog süllyedni (kommunista hadsereg hiányában). Ennek romjain épül majd egy új iszlám világ.
hidegfehérmintaled
2021. október 19. 22:56
Egy új 1848. Hajrá!
elfújta az ellenszél
2021. október 19. 21:05
Betojtak hogy mi lesz, ha egy EU-idegen Lengyelország ékelődik közéjük és az EU közé, miközben az orosz nagytesó karnyújtásnyira van
ittésmost
2021. október 19. 20:26
Vengrijos lenku lietuvis yra geras draugas
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!