Az Európai Parlament kimutatta a foga fehérjét

2021. október 22. 13:55

A testület egyértelművé tette, hogy ha politikai ambícióiról van szó, képtelen különbséget tenni a jog és politika között, és semmilyen jogszabályi, hatásköri korlátot nem ismer. Publicisztika.

2021. október 22. 13:55
null
Csapodi Márton

Az Európai Parlament október 21-én nagy többséggel állásfoglalást fogadott el, amelyben megállapította, hogy a lengyel alkotmánybíróság illegitim. Tette ezt annak kapcsán, hogy a utóbbi október elején kimondta: az Európai Unió Bíróságának gyakorlata olyan kiterjesztő értelmezést ad az uniós alapszerződések szerinti hatásköröknek, ami a lengyel alkotmánnyal már nem feltétlenül összeegyeztethető. Az állásfoglalás az „alkotmánybíróság” kifejezést következetesen idézőjelben használja, ezzel is érzékeltetve az EP véleményét, és hozzáteszi, hogy

amellett, hogy legitimitásának és függetlenségének is híján van, a lengyel alkotmány értelmezésére sem jogosult egyáltalán.

Az állásfoglalás az Európai Parlament betegségének látlelete. Jogi szempontból a fentiek nyilvánvalóan értelmezhetetlenek. Az Európai Parlamentnek semmilyen felhatalmazása nincsen arra, hogy efféle megállapításokat tegyen. Ha pedig mégis megteszi, annak – jó esetben – semmilyen jogkövetkezménye nem lehet. Ha a lengyel alkotmánybíróság illegitim, ennek megállapítása nem az Európai Parlamentre tartozna, mint ahogy semelyik másik uniós intézményre sem. Ez annak ellenére is így van, hogy a 2015-ös alkotmánybírósági válság idején megválasztott két bíró mandátumának jogszerűségét egyesek – többek között a strabourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságának egy tavaszi ítélete is – megkérdőjelezik.

Azzal, hogy az Európai Parlament egy tagállami alkotmánybíróságot politikai állásfoglalásban idézőjelbe tesz és kimondja, hogy az nem legitim, valójában pusztán ideológiai tartalmat ad a függetlenség fogalmának kimutatva ezzel a foga fehérjét. Kiüresíti a függetlenség fogalmát azzal, hogy csak azt tartja függetlennek, aki vagy amely intézmény a saját progresszív birodalmi ambícióit támogatja (vagy legalábbis nem akadályozza azok érvényesülését).

Az EP azt is egyértelművé tette, hogy ha politikai ambícióiról van szó, képtelen különbséget tenni jog és politika között, és semmilyen jogszabályi, hatásköri korlátot nem ismer – innentől kezdve a jogállamisági vitában nem lehet komolyan venni.

Mi történik jelenleg? A lengyel alkotmánybíróság, miközben ominózus döntésével élesen megálljt parancsolt a luxembourgi bíróság számára, vette a fáradságot arra is, hogy a döntését jogi, hatásköri szempontok szerint megalapozza – amit természetesen vitatni lehet. A taláros testület azonban a döntéshez fűzött közleményben hangsúlyozza az integráció melletti elkötelezettségét is, továbbá azt, hogy a konfliktusra a kölcsönös együttműködés elve alapján az intézmények közötti párbeszéd révén kellene megoldást találni. Megjegyzendő, hogy erre lengyel részről és egyébként a tagállamok vagy az Európai Bizottság részéről sem kizárt a hajlandóság. 

Az Európai Parlament azonban nem ismer tréfát, hallani sem akar arról, hogy a konfliktust a tagállamok oldják meg.

Perrel fenyegeti a Bizottságot arra az esetre, ha utóbbi nem vonja meg Lengyelországtól az uniós forrásokat. Ezen felül jogi szempontból abszurd állásfoglalásokkal teszi egyértelművé, hogy semmi olyan megoldás nem elfogadható számára, ami nem egyfajta progresszív európai birodalom irányába mutat. Nem sokszínűséget, toleranciát, független bíróságokat vagy jogállamot akar – pusztán el akar bánni mindenkivel, akiről úgy látja, hogy ideológiájának útjában áll. 

A fentiek tükrében adódik a kérdés, hogy nincs-e ideje annak, hogy az Európai Parlament legitimitása is mérlegre kerüljön.

Az Európai Parlament politikai szerepvállalását még egyetlen európai parlamenti választás eredménye sem tudta érdemben befolyásolni, dacára annak, hogy a képviselőket a tagállamok állampolgárai közvetlenül választják. Pusztán ez a körülmény is alkalmassá teszi az Európai Parlamentet, hogy az Unió demokratikus legitimitását csökkentse – miközben maga a testület ennek ellenkezőjére hivatott. A testület kompromisszum-képtelensége, arroganciája ezzel szemben minden, az európai integráció alapját jelentő értékkel szembe megy. Ha egyszer szétesik az Európai Unió, abban legalább akkora szerepe lesz az Európai Parlament tevékenységének, mint bármelyik euroszkeptikus pártnak vagy szuverenitásába két kézzel kapaszkodó tagállamnak.

A szerző a Mathias Corvinus Collegium műhelytagja (Alkotmánypolitikai Műhely).

Fotó: Ronald WITTEK / POOL / AFP

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizálok
2021. november 10. 16:26
Én ezt nagyon ellenzem. Ezek egy libsi szovjetúniót akarnak. Egyébként a németek is elfogadták? Csak azért, mert a német alkotmánybíróság taln fél éve mondta azt ki amit most a lengyel és ennek megfelelően is döntött. Persze most nyilván ott van Moszkva.
luzitanxaver
2021. november 10. 16:26
Az EP egyértelműen az európai érdek (mármint a valódi, nem az ilyen-olyan progresszív okoskodók által annak nevezett) ellen dolgozik. Ez persze nem is meglepő, lévén a legnagyobb frakciót a Demokrata Párt adja.
Kecskés Csoma
2021. november 10. 16:26
Jó cikk!
elfújta az ellenszél
2021. november 10. 16:26
Hasonló volt a helyzet a Nagy Októberi táján a Szovjetunióban. Az akkori legitim kormányt a bolsevikok a mindenre kapható, de semmihez se értő munkástanácsok, vagyis szovjetek segítségével igyekeztek gyengíteni. Ugyanezt a színvonalat hozza az Európa Parlament
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!