Biden: A transzatlanti együttműködés új korszakába lép az Egyesült Államok és az Európai Unió

2021. október 31. 20:46

Az amerikai elnök és Ursula von der Leyen közölték, hogy véget vetnek az acél- és alumíniumkereskedelemmel kapcsolatos viszálynak.

2021. október 31. 20:46
null

A transzatlanti együttműködés új korszakába lép az Egyesült Államok és az Európai Unió, miután sikerült megállapodásra jutni arról, hogy véget vetnek az acél- és alumíniumkereskedelemmel kapcsolatos vitáknak – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök vasárnap újságírók előtt Rómában a G20-csúcstalálkozó utolsó napján Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével folytatott megbeszélése után.

Megújult partnerség

A két vezető közölte, hogy véget vetnek az acél- és alumíniumkereskedelemmel kapcsolatos – még Donald Trump elnöksége alatt kialakult – viszálynak, és ígéretet tettek arra, hogy átfogó megállapodást fognak kötni a szektort érintő kérdésekben. Mindez egy megújult partnerséget jelez előre gazdasági és környezetvédelmi ügyekben – emelték ki.    

A megegyezésről először szombaton tett bejelentést Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, Katherine Tai, az Egyesült Államok kereskedelmi főképviselője és Gina Raimondo kereskedelmi miniszter. Ők annyit közöltek, hogy a pótvámokat előíró cikkelyt nem fogják teljes egészében megsemmisíteni, hanem előírják, hogy bizonyos mennyiségig vámmentesen lehet majd európai acélt és alumíniumot szállítani az Egyesült Államokba. Cserében azért, hogy az Európai Unió is eltörli az amerikai pótvámokra válaszul több száz termékre bevezetett védővámait, az Egyesült Államok vállalja, hogy az országba Európán keresztül kizárólag európai gyártású acélt fog importálni.      

Trump kontra Biden

Donald Trump volt amerikai elnök 2018. márciusban rendelte el, hogy az acéltermékek behozatalára 25 százalékos, az alumíniuméra pedig 10 százalékos pótvámot vessenek ki. Az amerikai gazdaság érdekeivel és az amerikai nemzetbiztonság elsőbbségével indokolta döntését.    

Joe Biden kiemelte: az acél- és alumíniumimportra kivetett amerikai pótvámok ügye miatt kialakult vita lezárása segíti a klímaváltozás elleni küzdelmet is, mert azzal megakadályoznák azt is, hogy a Kínában erőteljes károsanyag-kibocsátással előállított „piszkos acél” bejusson a piacaikra.

(MTI)

Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Friedrich Ferdinand von Beust
2021. november 02. 18:54
Az ugye megvan, hogy a Közös Piac eredetileg acélipari együttműködésnek indult válaszul az USA agresszív külkereskedelmi magatartására? Erre Bidennek emlékeznie kell!
Madasa Hatter
2021. november 01. 08:35
Hanyagoljuk az amerikai seggfejeket. Ami ma szar ma a világban az nekik köszönhető. Az ostoba, buta arrogáns tudatlan amerikai seggfejek miatt vannak jelentős problémáink.
szürkeSzarvas
2021. november 01. 07:18
A deep state zsidók üzenetét hozta a demens-talán felolvasva,hogy bele ne zavarodjon a részletekbe. (Tört.tapasztalat:-ami a deep statenak jó,az mindenki másnak rossz.)
Dicsértessék
2021. november 01. 07:04
Ez lett a 90-es években megígért szabadkereskedelemből. Füstös szobában megkötött háttéralkuk. Csak remélhetjük, hogy nem járunk ugyanúgy az amerikai acéllal, mint a "szabadsággázzal".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!