Diplomáciai botrány: Algéria hazahívta konzultációra párizsi nagykövetét

2021. október 04. 07:31

A francia vízumkiadás szigorítása miatt haragudott meg az észak-afrikai állam.

2021. október 04. 07:31
null

Algéria hazahívta konzultációra párizsi nagykövetét az algériai állampolgárokat érintő francia vízumkiadás szigorítása és Párizs „felelőtlen” kijelentései miatt – közölte szombaton az algériai elnöki hivatal. Ez a fejlemény arra utal, hogy tovább mérgesedik a francia-algériai viszony Párizsnak az észak-afrikai országokkal szembeni vízumpolitikája miatt. A vízumügyben szombaton telefonon beszélt egymással a francia és a tuniszi elnök, és ez alapján a francia-tunéziai viszony sokkal konstruktívabban alakul. A francia kormány kedden jelentette be, hogy ezentúl jóval kevesebb beutazóvízumot ad ki a marokkói, az algériai és a tunéziai állampolgároknak, mert állítása szerint az észak-afrikai országok nem működnek együtt vele az illegális bevándorlók visszafogadásában, pedig erről már három éve tárgyal az érintett országokkal.    

Algír azt állítja, hogy a francia lépésről nem konzultáltak előtte

Algír a bejelentésre azonnal úgy reagált, hogy a külügyminisztériumába bekérették a francia nagykövetet. Algír azt állította, hogy a francia lépésről nem konzultáltak előtte. Marokkó is tiltakozott, azt állította, hogy a francia döntés indokai nem felelnek meg a valóságnak, és alapos tanulmányozást ígért. Tunézia szombaton reagált először: Kaisz Szaíd elnök telefonon beszélt francia kollégájával, Emmanuel Macronnal. Algéria ráadásul a belügyeibe való beavatkozásnak és a néhai gyarmattartó Franciaország bűnei kisebbítésére tett kísérletnek vette, hogy

Macron a Le Monde című lap szerint egyebek között azt mondta egy beszélgetésen: Algériában egészen függetlensége 1962-es kezdete óta félig katonai irányítású rendszer van,

amely meghamisítja a történelmet, és amelynek tisztségviselői visszaélnek a francia vízumhoz való könnyű hozzájutás lehetőségével. A vízumkiadás szigorítása e vezetők ellen irányul, nem pedig az üzletemberek, diákok ellen – tette hozzá Macron a lap szerint.    

Kaisz Szaíd tunéziai elnök a Macronnal szombaton folytatott telefonbeszélgetésében hivatala közleménye szerint kifejezte sajnálkozását a francia vízumkiadás szigorítása miatt. Macron erre megjegyezte: elképzelhető, hogy a szigorítást később felülvizsgálják. A tunéziai elnök úgy vélte, hogy az illegális migráció kérdését ma már csakis egy új megközelítéssel lehet megoldani, és hogy ez lesz az egyik fő feladata az új tunéziai kormánynak, amely a napokban alakulhat meg. A párizsi Elysée-palota pedig a beszélgetésről kiadott közleményében azt írta: a felek megállapodtak abban, hogy megerősítik együttműködésüket az illegális migráció visszaszorítása érdekében.

(MTI)

Kép forrása: MTI/EPA

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
indifferensreferens
2021. október 04. 08:29
Nem kellett volna fél Afrikát gyarmatosítani, vagy legalább nem kellett volna gyarmati háborúkat vívni függetlenedni vágyó nemzetek ellen, akkor most nem lennének ilyen politikai, demográfiai problémáik. Ez a nyugati nagyhatalmi politikai szemlélet döntött országokat nyomorba, tőlünk pedig elvette ősi országunk 70%-át.
Gèbi
2021. október 04. 08:04
A vízumok kiadásának szigorítása nem más mint a szarkupac cukormázzal történő bevonása. Ennél sokkal több kell az illegális szutyok megállításának érdekében. Komoly jogszabályi változások szükségesek, mint például , menekült kérelem beadásának megtiltása az unió területén, az elfogott illegális mocskot, zárt és fegyveresen őrzött intézetben tartani amíg az első hajóval, repülővel stb vissza nem toloncolják, ujjlenyomat vétel az illegálisoktól és ennek fényében kizárni a menekült ügyi rendszerből ha ismételten próbálkozik, stb stb.
Hájas Gerzson a hitlerszakértő
2021. október 04. 08:03
Kicsit késő a franciáknak már ez a kis keménykedés. Ha száz méter magas fallal vennék körbe egész franciaországot és egy szúnyog se mehetne se ki se be akkor sem változna semmi, csak egy-két évvel később történik meg a demográfiai és politikai hatalomátvétel
konfucius
2021. október 04. 08:00
Oké, hány autó égett ki eddig? Hány merénylet történt francia területen? Stb...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!