Az ideológia kerekedik felül az akadémiai szabadsággal szemben az Edinburgh-i Egyetemen

2021. október 15. 14:00

A hallgatói szakszervezet jól azonosítható progresszív ideológiát követve tisztogat az egyetem oktatóinak sorai között az Edinburgh-i Egyetemen. Az "aknamunkának" immár több "áldozata" is van..

2021. október 15. 14:00
null

Az egyetemi szakszervezet, a University and College Union (UCU) támogatásával a progresszív ideológiáké a katedra az Edinbourgh-i Egyetemen – írja a The Times. A lap beszámolója szerint az UCU Twitter-üzenetben osztotta meg hitvallását a nyilvánossággal, amelyben leszögezte: a szervezet régóta szorgalmazza a tagjai számára az önazonosság teljes megélését, legyen szó bőrszínről, fogyatékosságról, nemi hovatartozásról vagy a nőiségről.

Az UCU rögzítette továbbá, hogy

a szervezet inkább a társadalmi reakción, semmint az orvosi beavatkozáson alapuló nemi elismerést részesíti előnyben,

amelynek révén kihívást lehet intézni a társadalom különböző szektoraiban felbukkanó nemi sztereotípiákkal szemben.

A The Times ennek kapcsán több olyan példát is felidéz, amelyen keresztül a szabadosan értelmezett identitás megfelelően érzékeltethető az olvasóközönséggel. Mindenki figyelmébe ajánlja például Rachel Dolezal esetét, aki a Kelet-Washingtoni Egyetem oktatója volt egészen 2015-ig. Ekkor derült ki hogy jogellenesen vett fel közel 9 ezer dollár értékű étkezési, és 100 dollár gyermeknevelési hozzájárulást az államtól arra hivatkozva, hogy afroamerikai származású. Miután a közvélemény előtt is kiderült róla, hogy egyik szülője sem afroamerikai, Dolezal előre menekülve magát „transzfajúnak” vallotta, nevét pedig Nkechi Amare Diallóra változtatta.

A lap hasonlóságot vél felfedezni Dolezal és Hilaria Baldwin, a hollywoodi színész Alec Baldwin feleségének esete között. A hölgy ugyanis több interjúban is spanyol származását hangoztatta, s az angolt is ibériai akcentussal beszélte. Hilaria Baldwin Hillary Lynn Hayward-Thomasként jött a világra az egyesült államokbeli Bostonban.

Visszakanyarodva az UCU által propagált mozgalomhoz, ahogy arról a The Times is beszámol,

az ígéretes politikai kinyilatkoztatások és a megvalósulás minősége között lényeges eltérés mutatkozik.

Egy retorzióktól tartó, ezért neve elhallgatását kérő egyetemi dolgozó szerint ugyanis az UCU-ban egyes transzjogi aktivisták fegyverként használnák fel a fenti értéknyilatkozatot. Az egyetem munkatársa szerint sokan ugyanis lehetőséget látnak a progresszív tanokban arra, hogy kiszorítsák az egyetemről azokat a dolgozókat, akik meg merik kérdőjelezni az önazonosság-szabadság elképzelését.

„A UCU-t egy ideológiai keresztesháború megjelenési felületeként használják, az Edinburgh-i Egyetem vezetése pedig tétlenül nézi a folyamatokat” – fogalmaz a jól értesült egyetemi dolgozó.

Az illető gondolhat például Ann Henderson, az Edinburghi Egyetem korábbi rektorának júniusi esetére, amikor is kiderült, hogy Henderson egy ideje a campuson hallgató diákok általi megtorlástól tart. A hallgatók – tévesen – transzfóbiával vádolták az oktatót. 

Hasonlóképpen járt a hatvanéves Neil Thin szenior kutató is, aki végül úgy döntött, hogy ott hagyja az Edinburghi Egyetem katedráját mindaddig, amíg a helyzet meg nem változik. Thint is hamisan vádolták rasszizmussal, a nemi erőszak relativizálásával és azzal, hogy jelenléte veszélyt jelent az egyetemi hallgatók biztonságára nézve. 

Neil Thint szintén a campus aktivistái vádolták meg a fentiekkel, mondván, hogy az oktató „problematikus” nézeteket osztott meg a közösségi médián.

Thin esetét nyolc héten keresztül vizsgálták az egyetemen, de felmentették a vádak alól.

Thint ettől függetlenül az aktivisták továbbra is a vádak megalapozottsága miatt zaklatták. 

Kép: CEGALERBA Nicolas / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP

Dobozi Gergely

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Máris Ottokár
2021. október 27. 14:04
Vajon akkor mi történik, ha egy ciszheteró fehér férfi úgy határozza meg önmagát, hogy ő "transz ciszheteró fehér férfi"? Máris érinthetetlenné válik, hiszen ő is "transz"? Csodálkoznék, ha ennyi lenne a megoldás, de hátha... :)
22-es csapdája
2021. október 27. 14:04
Remélem, állami pénzből egy pennyt sem kapnak!
Vermacska
2021. október 27. 14:04
Éljen a szólászabadság. Rohadt buzik, zsidók, négerek, bolsevikok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!