Romániában a héten háromszor is megdőlt az egy nap alatt diagnosztizált fertőzések rekordja

2021. október 03. 08:10

Romániában a koronavírus-járvány újabb hullámának megfékezése érdekében további szigorításokat vezettek be: a kormány szombaton elfogadott határozatában ismét kötelezővé tette a védőmaszk viselését, illetve korlátozza a beoltatlanok kijárását a fertőzöttebb településeken.

2021. október 03. 08:10
null

Ezentúl a szabadban is védőmaszkot kell viselni a közterületen azokon a településeken, ahol a megelőző két hétben a lakosság több mint 6 ezrelékénél diagnosztizálták a fertőzést. A határozat másik újdonsága az, hogy az éjszakai kijárási korlátozásokat kiterjesztették mindenkire, aki nem kapta meg legalább tíz napja a koronavírus-elleni oltás második (a Johnson&Johnson vakcina egyetlen) adagját, vagy nem szerzett ideiglenes védettséget azáltal, hogy az utóbbi fél évben gyógyult ki a fertőzésből. A friss negatív teszttel rendelkező beoltatlan embereket már nem tekintik védetteknek Romániában, tehát az ilyen alapon szerzett uniós digitális covid-igazolvány már nem nyújt felmentést a beoltatlanokra érvényes kijárási és gyülekezési korlátozások alól.

Este 10 után már a legtöbb nagyvárosban tillos a kijárás

A 6 ezreléket meghaladó fertőzöttségi rátájú településeken csak hétvégén (péntektől vasárnapig), a 7,5 ezrelék felett pedig a hét minden napján korlátozzák az éjszakai (20 és 5 óra közötti) kijárást: ebben az időszakban csak a beoltottak, illetve a fertőzésből kigyógyultak hagyhatják el lakhelyüket, védettség nélkül pedig csak munkahelyi igazolással, vagy a sürgősséget indokló írásos nyilatkozattal szabad kimenni az utcára.

A 6 ezrelékes fertőzöttség feletti településeken az üzleteknek legkésőbb 22 órakor be kell zárniuk.

A rendezvénytermek, színházak, mozik, koncerttermek, sportlétesítmények, fitnesztermek és vendéglátóhelyek csak oltottakat (vagy a betegségen átesetteket) fogadhatnak, a férőhelyek legfeljebb felét használhatják ki és legkésőbb éjfélkor be kell zárniuk. Ezeken a településeken a magánrendezvényeken (esküvők, keresztelők, ünnepségek) legfeljebb 200 beoltott vagy a fertőzésen átesett résztvevő lehet jelen. Külön előírások rendelkeznek a résztvevők közti távolságtartásról.

Szigorúan ellenőrzik a védettséget

A rendezvény szervezőinek vagy a vendéglátóhely üzemeltetőinek ellenőrizniük kell a belépők megfelelő védettségét az uniós digitális covid-igazolványon szereplő QR-kód leolvasása által. A kijárási korlátozásokat elsőként Románia legnagyobb városaiban vezették be, ugyanis a fertőzési ráta Bukarestben szombaton túllépte a 8 ezreléket, Kolozsváron a 7 ezreléket, Temesváron pedig a 9 ezreléket.

Romániában szombaton – a héten már harmadszor – újból megdőlt az egy nap alatt diagnosztizált fertőzések rekordja:

a stratégiai kommunikációs törzs (GCS) jelentésében szereplő 12 590 új eset több mint 70 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. Az utóbbi 24 órában 184 koronavírusos beteg halt meg: ez negyven százalékkal haladja meg a kéthetes mozgóátlagot. Romániában szombaton 12 740 koronavírusos beteget kezeltek kórházban, közülük 1412 súlyos esetet az intenzív terápiás részlegeken. Szombaton országszerte már csak 11 szabad ágy állt rendelkezésre az intenzív osztályokon a koronavírusos betegek ápolására, ezek közül egyik sincs Bukarestben.

(MTI)

Fotó: Daniel MIHAILESCU / AFP

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
békalepcse
2021. október 03. 19:51
Nagyon helyes hogy nálunk nincs korlátozás, a maradékot is el kéne törölni. Aki nem oltatta magát az bízik magában, aki meg beoltatta magát az meg ha beteg lesz remélem nem veszi igénybe az egészségügyi ellátást, hisz védett, tehát ne vegye el a rászorulóktól az ellátási lehetőséget. Így igazságos!
Himalája
2021. október 03. 13:03
"A csonttörés orvosi ellátása mióta megelőző jellegű??? " Örülök és gratulálok a sikerhez, hogy rájöttél arra, hogy a lábtörés csak "utólagos kezelés" lehet nem pedig "megelőző kezelés". Mert az egyik hozzászólásodban összekeverve e két dolgot kedves szavakkal ezt írtad nekem: "Hogy mi az anyád van????? Az oltás semmit nem ér, csak isten intézkedik?? Ugye, ha eltört a lábad (vagy rákos leszel), akkor nem is az orvosi ellátás segít, hanem egyenesen isten, és ha nem láttak volna el, akkor is meggyógyulsz?"
Rocktoberi
2021. október 03. 12:47
Bezzegrománia....
az a helyzet
2021. október 03. 12:04
Gondolom Johannisnak ez nem problémás! Őt az zavarja, hogy Trianonról mi a magyar vélemény! Hülye barom. A kórházaik leégnek a covid terjed mint a veszedelem , kormányválság kormányválságot követ, de Ő Trianonnal foglalkozik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!