Tizenkét évesek számára is elérhetővé tenné a „nemváltoztatást” a svéd kormány

2021. november 11. 14:06

Csak a gondviselő hozzájárulása kell majd ahhoz, hogy a nyilvántartásokban más nemmel jelenjenek meg.

2021. november 11. 14:06
null

A svéd kormány azt javasolja, hogy a 12 éves gyermekek is megváltoztathassák a törvény szerinti nemüket, orvosi vizsgálat vagy jóváhagyás nélkül. A jogszabálytervezet értelmében csak a gondviselő hozzájárulására lesz majd szükség ehhez – írta meg az rt.com cikkére hivatkozva a hetek.hu.

A svéd kormány „korszerűsíteni” akar

A lap szerint a társadalmi ügyekkel foglalkozó szaktárca által kedden konzultációra bocsátott javaslat két törvénytervezetet is tartalmaz. Az egyik a nemzeti népesség-nyilvántartásban szereplő, orvosilag meghatározott nem jogi megváltoztatására vonatkozó eljárások módosításáról, a másik pedig a nemváltó gyógykezelésekről és műtétekről szól.

Jelenleg orvosi nyilatkozatra van szükség ahhoz, hogy a svéd adóhivatalnál a nemet jogilag megváltoztathassák – ez most 18 éves kortól lehetséges. A svéd kormány azonban régóta próbálkozik már a nemi hovatartozást szabályozó, hatályos törvény „korszerűsítésével”.

A szóban forgó jogszabályt eredetileg 1972-ben alkották meg. Noha a nemi korrekciós orvosi kezelés korhatára továbbra is 18 év maradna,

a műtéthez már nem lesz szükség az Országos Egészségügyi és Népjóléti Bizottság engedélyére.

Ugyanis a szükséges vizsgálatokat a helyi orvosok végzik majd el – legalábbis a tervezet értelmében. A 12. életévüket betöltött személyek számára pedig lehetővé tenné a kormány, hogy megváltoztathassák a törvény szerinti (népesség-nyilvántartási) nemüket jogi szempontból anélkül, hogy előbb szakemberek bármilyen módon vizsgálatokat végeznének el rajtuk.

Elég lesz hozzá csupán a gyám hozzájárulása.

„Fontos, hogy az egyén képes legyen abban a nemben és identitásában élni, amivel rendelkezik. Amikor pedig a nemi identitás népesség-nyilvántartási megváltoztatásáról beszélünk, az más, mint egy nemi szervet érintő orvosi  beavatkozás” – fogalmazott Lena Hallengren, a svéd Szociáldemokrata Párt szakminisztere.

A nemüket megváltoztató fiatalok nagy része később megbánja a beavatkozást

Egyébként egy korábbi, 2018-as törvényjavaslatot igen élesen bírált az akkor eljáró svéd jogi bizottság. Abban ugyanis többek között az szerepelt, hogy

a sebészeti beavatkozások korhatárát le kell csökkenteni 15 évre anélkül, hogy ahhoz gyámi hozzájárulásra lenne szükség.

De azt is lehetővé tette volna a 15 évesek számára, hogy beleegyezés nélkül megváltoztassák törvényes nemüket.

Angelica Lundberg svéd demokrata képviselő tavaly a korhatár 25 évre való felemelését javasolta. A képviselő ekkor arra igyekezett felhívni a figyelmet, hogy a biológiai nemüket megváltoztató fiatalok nagy része később megbánja a beavatkozást.

***

A valódi nemváltás lehetetlen!

A nemek átműtése csak látszatra lehetséges, valójában lehetetlen. A transznemű férfiak nem válnak férfivá, és a transznemű nők sem válnak nővé, hanem maszkulinizált nő és feminizált férfi lesz belőlük. A témában Szilvay Gergely publicisztikáját ide kattintva olvashatja el.

A nyitókép illusztráció: Pixabay

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
figyelő4322
2021. november 11. 19:42
Születés utáni abortusz... Ez ideológia már létezik. És nem valami mentális klinika egybetegétől, hanem egy "tudós csoporttól..." A vezetőjük neve Peter Singer. https://petersinger.info/ Röviden: a szülőknek legyen joga, hogy egy néhány hónapig a gyerek születése után eldönthessék, hogy akarják-e a gyereket.... És ha nem, akkor megölhetik! Ez ez rémesen komoly!
nempolitizálok
2021. november 11. 18:48
Szerencsések, velük is törődnek már. :DDDDDD Mindig mondogatom, túl sok a svéd, nem kell ennyi, de tényleg nagyon ügyes a kormányuk, 30év múlva már nem sokan lesznek.
Járványfigyelő
2021. november 11. 17:40
Micsoda nácik. A skótok már öt évesen is.
roughneck
2021. november 11. 17:25
Minek 12 evig varni? Megszuletik a fiugyerek.? Helyben atoperalni lannya. A lanyt meg fiuva. Csak semmi lacafacazas!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!