„Belföldi terrorizmus”: kormánykritikus szülőkre uszították az FBI-t Amerikában

2021. november 03. 13:41

Felhatalmazás nélkül kérték az USA elnökét a Nemzeti Iskolaszék Egyesület vezetői, hogy az FBI segítségével némíthassák el az ideologizált oktatást és a covid-intézkedéseket kritizáló szülőket.

2021. november 03. 13:41
null

A kormányzati politikával szemben kritikusan fellépő polgárokat terroristának bélyegezni általában a diktatúrák egyik bevett gyakorlatának számít. Most azonban a demokrácia globális élharcosaként fellépő Egyesült Államokban akadt sajnos példa egy ilyen esetre. 

Szeptember 29-én az Amerikai Egyesült Államokban működő Nemzeti Iskolaszék Egyesület (National School Board Association, NSBA) nevében a szervezet elnöke, Viola M. Garcia és Chip Slaven interim menedzser

Az irományban az NSBA nevében a két tisztviselő arra kéri a szövetségi adminisztrációt, hogy a kormány a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) apparátusát felhasználva – a belföldi terrorizmus kapcsán 2001. szeptember 11. óta alkalmazott Patriot Act alapján – intézkedjen az oktatásügy területén nemzet szerte tapasztalható „erőszakkal” és „megfélemlítéssel” szemben, azaz fontolj meg, hogy az akadéskodó szülőket effektíve belföldi terroristának tartsák.

A körülményekből kiderül továbbá, hogy az NSBA és a Fehér Ház között már „hetekkel” a nyilvánosságra hozott levél megszövegezése előtt megindultak az egyeztetések a részletekkel kapcsolatban. Az NSBA szűk döntéshozói köre és a Fehér Ház tehát már hetekkel korábban megkezdte a várva várt FBI-akció előkészítését. Ezt Viola M. Garcia elnök és Chip Slaven interim menedzser azon belső levelezései is alátámasztják, amelyek a botrány kirobbanását követően váltak nyilvánossá.

Októberben egy transznemű molesztálási iskolai botrány is kirobbant az Egyesült Államokban, kiderült, hogy egy transznemű fiú lánydiákot molesztált. A lány édesapja is  levélben tiltakozott az ellen, hogy Joe Biden amerikai elnök a belföldi terrorizmusra vonatkozó törvényeket akarja bevetni a balos iskolai indoktrináció ellen tiltakozó szülőkkel szemben. (A botrányról bővebben itt olvashat.)

Minderre elvileg azért van szükség, mert a szülők közül egyre többen fejezik ki nemtetszésüket különösen a koronavírus-világjárvány kapcsán elrendelt korlátozó intézkedésekkel és az iskolákban tapasztalható ideologizált tantervvel kapcsolatban. Előbbi esetben például a kötelező maszkhasználattal volt probléma. Utóbbi kapcsán pedig a szülők azt sérelmezik, hogy a

A kritikai fajelmélet (Critical Race Theory, CRT) egy összetett jogelméleti irányzat, egyik legfőbb feltevése az állammal kapcsolatban, hogy még a hivatalosan antirasszista struktúrákat és intézményeket is átjárhatja a rasszizmus. Példaként említhető a szólásszabadság kérdése: a CRT szerint a szólásszabadságot ma úgy értelmezik, hogy az különösen a gyűlöletbeszéd előtt nyithatja meg a teret. Éppen ezért a CRT szerint a szólásszabadság kereteit szűkíteni szükséges. Egyesek szerint a kritikai fajelmélet esetében a politikai és a jogi természetű tételeket aligha lehet megkülönböztetni, éppen ezért a jogelméleti irányzat tanulmányozása rendszerint a felsőoktatásra, nem pedig a közoktatásra tartozik. A kritikai fajelméletről és társairól itt írtunk bővebben.

.

Noha Garcia és Slaven ezeket a vádakat eredetileg hamis propagandának nevezik, az NSBA utóbb mégiscsak arra kényszerült, hogy visszavonja a levelet.

és kérte az NSBA-tagok bocsánatát.

Ebből kiderül, hogy Garcia és Slaven Joe Bidenhez intézett levelükben „megalapozatlanul fogalmaztak meg bizonyos dolgokat”. Az NSBA igazgatósága ezen felül fogadalmat tett arra is, hogy áttanulmányozza a szervezeten belüli eljárásrendet, amelynek tényleges felülvizsgálatát is megígérte.

Az NSBA igazgatóságának pálfordulását az okozta, hogy kiderült:

Garcia és Slaven nem konzultáltak a szervezet többi illetékesével azelőtt, hogy a Biden-adminisztráció előtt „belföldi terrorizmusként” állítsák be

a járványügyi intézkedéseket és az ideologizált oktatást kritizáló amerikai szülők magatartását. 

Egyetértek több kollégámmal abban, hogy az NSBA-igazgatóság egyeztethetett volna velünk azelőtt, hogy egy ilyen tartalmú levelet nyilvánosságra hozzon, nem beszélve arról, hogy mindez az Amerikai Egyesült Államok elnöke és a nemzeti sajtó színe előtt történt. Egyetértek abban is, hogy a levélben feltüntetett álláspontok sokunk észszerű belátásán mutat túl; a levélírók pedig szélsőséges nyelvezetben kérték a szövetségi kormányt olyan intézkedések megtételére, amelyet sokunk nem kíván.” 

- derül ki egy szülők és NSBA-illetékesek közötti levelezésből.

A kritikusok szerint a fentiek mellett problémát jelent az is, hogy Garcia és Slaven tulajdonképpen „ágyúval lövetett volna verébre” – a hasonló problémák ugyanis nem szövetségi, hanem helyi szinten dőlnek el.

A botrányt mélyíti, hogy

a Fehér Ház valóban reagált Garcia és Slaven megnyilvánulására.

Egy a  sajtó tudomására jutott FBI-os memorandumban Merrick Garland főügyész országszerte azonnali cselekvést rendelt el annak érdekében, hogy „megfelelő stratégiák mentén lehessen reagálni a fenyegetésekre”. 

Az amerikai konzervatív közvélemény számára az eset egyértelmű: az NSBA nevében két magánszemély mozgásba lendítette a Biden-adminisztráció leghatékonyabb bűnüldöző szervét annak érdekében, hogy el lehessen söpörni az amerikai közvéleményből azokat a hangokat, amelyek kritikusak a kormányzati politikával szemben. 

A borítókép illusztráció. Az Egyesült Államokban működő Szövetségi Nyomozó Iroda munkatársai intézkedés közben egy iskolai lövöldözés helyszínén. Elijah Nouvelage / AFP

Dobozi Gergely

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polnemkor
2021. november 11. 20:14
'valóban fenyegettek is meg szülők tanárokat': erre van bármilyen dokumentált bizonyíték?
JonnyB
2021. november 11. 20:14
Azért nem, mert ilyenkor azt mondják, hogy ez az adott ország belügye. ... ill. mondhatják azt is, hogy USA ugye nem "itt van". Egyébként - némi módosítással - átvehetnénk ezt a dolgot. Legfőképp, hogy most már látjuk, ez "full demokratikus". Szóval a javaslatom az, hogy aki 2/3-os törvényt akar eltörölni, vagy aki azt találja mondani, hogy a magyar alkotmány nem legitim, azt kezeljük mi is belföldi terroristaként.
imre962
2021. november 11. 17:07
Nem hallani az örök jogvédők visítását! Dologra fel! Dittattúja van. Hol? Hát a szabad világ vezető országában! Ja, az nem számít.
48saxon
2021. november 11. 17:06
A CRT beszivárgása az iskolákba valóban elég gázos. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy az ügy kapcsán valóban fenyegettek is meg szülők tanárokat, elvileg ezzel indokolták a hatósághoz folyamodást a fejesek, csakhogy valóban túllőttek a célon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!