Belenyúlna a brit kormány a bíróságok ítélkezési gyakorlatába

2021. december 06. 16:27

Ha a parlament Boris Johnsonék javaslatát elfogadja, a testület évente dönthet arról, hogy melyik bírói ítélet maradhat és melyik nem.

2021. december 06. 16:27
null

A Downing Street zöld utat adna a parlament számára és

feljogosítaná a törvényhozást arra, hogy évente döntsön arról, hogy melyek azok a bírói ítéletek, amelyeknek nincs helyük a brit jogrendszerben.

Ha az Interpretation Bill (értelmezési törvény) koncepciója átmegy, a bírák miniszteri szintű jogszabályokkal kapcsolatos mozgástere jelentősen beszűkülne. A The Times értesülései szerint az Interpretation Bill esete újabb fordulat a kormány és a bíróságok közötti küzdelemben, amely újabb lendületet a brexit kapcsán vett.

A szóbeszéd szerint Johnsont különösen két brexittel kapcsolatos ítélet bőszítette fel,

mindkettő egy Gina Miller nevű brexit-aktivista beadványain alapult. Az első ilyen tárgyú ítélet 2016-ban született, amikor is a bíróság kimondta, hogy Theresa May korábbi miniszterelnök tévedett, amikor életbe léptette az Európai Unióról szóló szerződés 50. cikkét és külön parlamenti szavazás nélkül döntött az Európai Unióból való kilépésről. A másik ominózus ítélet 2019-ben született, amikor is a Legfelsőbb Bíróság kimondta, hogy Johnson törvénysértő módon kérte II. Erzsébet királynőt, hogy átmenetileg oszlassa fel a parlamentet.

A Dominic Raab igazságügyi államtitkár és Suella Braverman főügyész nevével fémjelzett Interpretation Billt a tervek szerint évente fogadná el a parlament, benne azokkal a bírói döntésekkel, amelyek nem nyerték el a parlament tetszését.

Sajtóértesülések szerint a kormányzat legfőbb érve, hogy az Interpretation Bill révén újfent megerősödne a parlamenti szuverenitás koncepciója, mivel – szól a kormányzati álláspont –

a brit jogrendszerben a parlament a szuverén, nem pedig a nem választott bírói kar.

Braverman a következőképpen fogalmazott a bíróságokkal kapcsolatban: 

„A politikai ítélkezés szemmel láthatóan elterjedőben van – a politikai törekvések lényegében a bíróságok előtt, a bírói felülvizsgálat útján érnek célba (…) Azzal, ha egyre több politikai jellegű kérdést teszünk fel a bíróságok számára, épp az egyetlen és legfontosabb döntéshozót hagyjuk figyelmen kívül: a brit népet, magát.

Az Interpretation Bill ellenzői szerint pusztán arról van szó, hogy Johnson az alsóházban elfoglalt többségét akarja arra használni, hogy elhallgattassa kritikusait, miközben egy „sokkal szolgalelkűbb bíróság” működésének ágyaz meg. A még a Cameron-adminisztráció idején államügyészi-helyettesi pozícióban szolgáló Edward Garnier szerint a Johnon-kormány elfeledkezik arról, hogy maga is a jognak alárendelt szervként működik. Szerinte a Downing Street a Legfelsőbb Bírósággal folytatott korábbi pengeváltásai alkalmával is megtanulhatta volna ezt.

David Gauke korábbi igazságügyi államtitkár szerint ha a kormány tényleg meglépi azt, hogy visszamenőleges hatállyal lehessen felülvizsgálni a bírói döntéseket, azzal lényegében a jogállamiságtól és az ország hagyományaitól távolodna el.

Kép: WIktor Szymanowicz / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Dobozi Gergely

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dorkoka
2021. december 14. 21:55
Levezeti az ordító igazságtalanságokat és elviszi a fontos bizonyíték nem fontos bizonyíték irányába. És születik a az a sok ....ítélet.
zsolti123
2021. december 11. 23:29
A bírói hatalom az bizony független hatalmi ág, nincs is ezzel semmi baj, csak akkor, amikor ez a bírói hatalom hirtelen függetlenné válik igazságtól, tisztességtől is https://magyarnemzet.hu/velemeny/2021/11/az-egyik-biro-meg-a-masik-biro https://pestisracok.hu/az-ugy-a-nemzeti-jogvedo-szolgalat-harca-a-kettos-mercevel-video/ Itt van példának a szeged: Hol tart a szegedi bírói maffia elleni eljárás ?? Szegedi bírósági botrány – Nóvé Ágnest kimosták, sajtóhírek szerint még fizetésemelést is kaphatott. Egyedül a Szegedi Törvényszék akkori elnökét, Tárkány-Szűcs Babettet érte komoly retorzió, gyakorlatilag kirúgták az elnöki székből, ma már csak tanácsvezető bíró a törvényszéken, holott a birtokunkba került iratokból kiderül: ő volt az egyetlen, aki első cikkünk megjelenése után azonnal lépett, fegyelmi eljárást indítva, és Nóvé Ágnes szolgálati bíróság elé állítását is ő kezdeményezte. https://pestisracok.hu/szegedi-birosagi-botrany-nove-agnest-kimostak-aztan-sajtohirek-szerint-meg-fizetesemelest-is-kaphatott/ - "Elkeserítő és felháborító az igazságszolgátatásunk. Az meg mindennek a teteje, hogy egy korrupt bíró feljelenti a tényfeltáró újságírót." https://pestisracok.hu/nem-targyalhatja-ujra-a-szegedi-torvenyszek-a-szeviep-ugyet/ https://szegedma.hu/2020/06/rendkivuli-azonnal-levaltottak-a-szegedi-torvenyszek-elnoket - VARGA GERGŐ DK-S KÉPVISELŐ EGY IDŐS BÁCSIT PROVOKÁLT A második történet főszereplője egy 83 éves mérnök, aki a DK egyik önkormányzati képviselőjével, egy jól ismert provokátorral akadt össze. Engedélye nélkül akarta fotózni a telefonjával az idős urat, aki neki nem tetsző véleményének adott hangot. Mindezt erőszakosan, a tiltakozást figyelmen kívül hagyva. Elmondása szerint csak viccből, amikor a bácsi az üres vászonszatyrát felé lendítette, azonnal rendőrt hívtak. A TÚRÁZÓKAT TÁBLÁKKAL ÜTŐ ANTIFÁK KÖZMUNKÁVAL MEGÚSZHATJÁK Egy fiatal felvidéki lány, Annamária barátaival csak egy izgalmas éjszakai túrán szeretett volna részt venni két éve.A kitörés-napi túrát azonban a baloldal és a ballib sajtó fasiszta rendezvénynek bélyegezte. A túrázókra antifasiszták támadtak. Két fiút durvábban megverhettek, de Annamária is táblákkal kapott a fejére. A dühöngő antifák egész olcsón megúszták. AKI ÜDÍTŐVEL LOCSOLT LE EGY SZOCI PULTOT, BÍRÓSÁG ELŐTT ÁLL – AZ MSZP-POLITIKUST, AKI A HÁTÁRA UGROTT, ELŐ SEM VETTÉK Egy fővárosi középkorú férfi az MSZP egyik aláíró standját locsolta le üdítővel, ami nyilván nem helyes, ugyanakkor, ami az ügyből kerekedett, az megint csak felveti a kettős mérce alkalmazásának lehetőségét. Közeli hozzátartozója mesélte el a történetét – azt kérte, arcát ne mutassuk. MÁR A MEG NEM VALÓSULT, CSAK PLAKÁTON FELTÜNTETETT LMBTQ-ZÁSZLÓÉGETÉS SZÁNDÉKA IS LEHET KÖZÖSSÉG TAGJA ELLENI ERŐSZAK -
elfújta az ellenszél
2021. december 11. 22:47
''A politikai ítélkezés szemmel láthatóan elterjedőben van – a politikai törekvések lényegében a bíróságok előtt, a bírói felülvizsgálat útján érnek célba'' Tökéletesen így van, és ez egyúttal a Brexit fontos motívuma is volt. Az európai bíróság a politikai hatalomgyakorlás eszközévé nőtte ki magát, visszaélve azzal amiért alapították. Fel kéne szántani és sóval behinteni a helyét
pollip
2021. december 11. 22:38
Egyetértünk, Ugyan van első, meg másodfok, meg küria.....ettől még simán születnek egymásnak ellentmondó ítéletek. Egyszer egy ügyvédtől azt kérdeztem, hogy nem ugyanabból a könyvből tanultak???? erre azt válaszolta, itt lép életbe a bírói szabadság, a bírói értelmezés. No de ez olyan, mintha mindenki másképp, a saját szája íze szerint értelmezné, hogy 2+2 az mennyi? A közlekedés szabályait, a kreszt is felhozhatnám példának, mert nagyon hasonlít a társadalom működéséhez. Ott nincs egyéni értelmezés, a stop tábla mindenkinek ugyanazt jelenti...stb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!