Könnyebben módosíthatják születési nevüket a polgárok Franciaországban

2021. december 20. 13:24

Egy új törvénymódosítás értelmében a 18. életévét betöltött polgárok szabadabban rendelkezhetnek a nevükkel. Vezetéknév gyanánt könnyített eljárásban akár kizárólag az anya nevét is lehet választani.

2021. december 20. 13:24
null

Megkönnyíti az állampolgárok számára az anya családnevének felvételét a francia kormány – jelentette be Eric Dupond-Moretti igazságügyi miniszter vasárnap. 

„Nem kívánatos, hogy az állam arra kötelezzen bárkit, hogy intimitásokba bocsátkozzon akkor, amikor névválasztását kell megindokolnia.” – twittelte Dupond Moretti a Twitter-fiókján. Moretti az Elle magazinnak azt is elmondta, hogy

a törvénymódosítás a szülők egyenjogúságát hivatott elősegíteni,

és szabadságot hivatott biztosítani minden francia ember számára.

A módosítás megoldást jelenthet azok számára is, akik olyan traumatikus élményt követően kényszerülnek nevük megváltoztatására, mint például a vérfertőzés, vagy a családon belüli erőszak.

Ennek megfelelően a kormány Emmanuel Macron pártjának (LREM) indítványára kezeskedik arról, hogy a 18. életévüket betöltött személyek a helyi önkormányzatoknál kezdeményezzék az egyszerűsített eljárást.

A szabályozás értelmében a francia állampolgárok megtarthatják az apa családnevét, azt elvetve átvehetik az anyáét, de adott szándékuknak megfelelően mindkét vezetéknevet is megszerezhetik.

Megjegyzendő, hogy egy november végi előterjesztés értelmében

igen hasonló szabályok szerint kaphatnak nevet azok a gyermekek is, akik holtan jöttek a világra. 

„Az élettelenül a világra jött gyermek nem „senki”; a családhoz tartozik.” – nyilatkozta Dupond-Moretti, aki hozzátette, hogy ennek a módosításnak a lényege az, hogy egy ilyen feldolgozhatatlan tragédia ne veszhessen feledésbe.

A változtatásnak az apaság megállapításához köthető, illetve öröklési jogi relevanciáján kívül egyéb joghatása nincs.

Magyarországon a születési név megváltoztatását a kormányhivatal végzi. A névváltoztatási kérelmet indokolni kell, azaz, a névváltoztatási szándékot megalapozó okokat és körülményeket a kérelmezőnek fel kell tárnia. Amennyiben a kérelem a családi és utónév együttes megváltoztatására irányul (teljes születési név megváltoztatása), a kérelmet a családi név és az utónév vonatkozásában külön meg kell indokolni.

Kép: Wikipedia

Dobozi Gergely

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. január 03. 23:23
Ilyen szempont is benne van. Ha Allah Akbar átnevezi magát Vive la France-ra, akkor a neve alapján kevésbé fog feltűnni a terrorelhárításnak, ami növeli a sikeres akció esélyét.
Akitlosz
2021. december 28. 21:04
"Magyarországon a születési név megváltoztatását a kormányhivatal végzi. A névváltoztatási kérelmet indokolni kell, azaz, a névváltoztatási szándékot megalapozó okokat és körülményeket a kérelmezőnek fel kell tárnia. Amennyiben a kérelem a családi és utónév együttes megváltoztatására irányul (teljes születési név megváltoztatása), a kérelmet a családi név és az utónév vonatkozásában külön meg kell indokolni." Jó hülye szabály. A szülőknek sem kell megindokolniuk, hogy miért Kolompár Dzsenifer és miért Lakatos Patrik a gyerekük neve. Miért van több joguk másoknak dönteniük egy ember nevéről, mint neki saját magának? Főleg egy kormányhivatalnak.
Gyzoltan
2021. december 28. 21:04
csak lazán... A sok, hiteles igazolvány nélküli vadi-új vad franciát, kiknek az életkora is kétes, valamiképp kezelni, honosítani kell... Szégyennek tekintem, hogy a francia nemzeti válogatott csapatokban európai már csak itt ott fér be...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!