Gyors döntés nélkül visszatérhet a roaming az Unióba

2021. december 08. 14:27

Ha az Európai Bizottság nem tesz konkrét lépéseket, nyárra megint drágábban fogunk telefonálni Európában belül.

2021. december 08. 14:27
null

2017-ben egy több mint 13 évig húzódó kérdés végére tett pontot az EU azzal, hogy megállapodás született a roaming eltörléséről. Az országhatárokat átlépő, „barangolásos” mobilhasználat különdíját lépcsőzetesen számolják fel, majd 2017. június 15-én hivatalosan is kivezették a roamingdíjakat az Európai Unióban. Mindez azt jelentette, hogy az EU-n belül egyszerűbbé és olcsóbbá vált a kommunikáció.

A barangolásról szóló rendelet viszont csak 2022 júniusáig van hatályban, így az Európai Bizottságnak gyors lépésekre van szüksége, ha időben tető alá akarja hozni annak meghosszabbítását. 

A POLITCO portál birtokába került dokumentum szerint vannak egyes kérdések, melyek jelenleg hátráltatják a meghosszabbítási folyamatot. Az uniós tisztviselők olyan, a telekommunikációs vállalatok számára is elfogadható maximum árat kell megszabniuk, melyet a távközlési szolgáltatók felszámíthatnak egymás hálózatának külföldön történő használatáért. Továbbá az EU-n belüli hívások– vagyis tagállamok polgárai között indított hívások – pontos árával kapcsolatban sincs egyértelmű, mindenki számára elfogadható álláspont. 

Az Európai Parlament eddig nem mutatott kompromisszumkészséget. Az EP teljes egészében eltörölte volna az EU-n belüli hívásokra felszámolt különdíjat és hívások díját minden esetben a tagállamokban használt tarifához igazította volna. Az Európai Bizottság ezzel szemben magasabb díjakat javasolt, amit az EP Ipari Bizottsága pozitív, de nem elég határozott lépésként könyvelt el.  

ami számításaik szerint a következő négy évben 2 milliárd euró kiesést fog eredményezni. A szolgáltatók mindezt azért nehezményezik, mert jelenleg az ágazat az európai 5G hálózat kiépítését hajtja végre, a bevételkiesés pedig visszavetheti a fejlesztések ütemét. Úgy tűnik, ennek a fellépésnek meg lett az eredménye, legalábbis ez derült ki abból a munkaanyagoból, ami a POLITICO birtokába jutott.

Várhatóan az EP engedni fog merev álláspontjából és a díjak teljes felszámolása helyett azok csökkentésével is egyet fog érteni.

A másik kérdés, vagyis az a maximum összeg, amit a szolgáltatók elkérhetnek egymás hálózatának használatáért, továbbra is nyitott kérdés. Az EP itt is szigorú álláspontot képviselt eddig, a Bizottság ugyanakkor a Tanács és az Európai Parlament közötti kompromisszum létrejöttében bízik. Mivel a jogalkotót egyre inkább szorítja az idő, az EP várhatóan ebben a kérdésben is feladja inkább a küzdelmet. Nem is tehet másként, máskülönben nyárra ismét kétszer meg kell majd gondolnunk azt, hogy külföldön tartózkodásunk során az otthon megszokott módon indítjuk-e hívásainkat.

Fotó: PHILIPPE HUGUEN / AFP

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2021. december 31. 18:49
Schengent is sikeresen szétverték a barmok... de sebaj, lényeg, h már férfiak is szülhetnek...
shark300
2021. december 15. 13:51
Szerencsére megszületett a megállapodás a hírek szerint. Ez gyors volt.
shark300
2021. december 15. 13:51
Mondjuk az uborkára már pont megszűnt a szabályozás a közfelháborodás miatt, helyette a kereskedők maguktól tartják magukat a megállapodáshoz, mert bár az EMBEREK hülyeségnek tartották, de mégsem az :)
Járványfigyelő
2021. december 15. 13:51
Maradjanak az uborkánál... Ennyi tehetetlen, kontraszelektált idiótát..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!