Ők lehetnek a demokrata elnökjelöltek Amerikában

2021. december 27. 10:20

Mutatjuk a 10 legesélyesebb jelölt-jelöltet! Már ha Joe Biden nem indul 2024-ben.

2021. december 27. 10:20
null

A The Hill című lap kilistázta azokat a demokrata párti politikusokat, akik 2024-ben nagy eséllyel pályázhatnak Joe Biden elnöki helyére.

Az első a mostani alelnök, Kamala Harris. Őt 31 százalék támogatja. 

Peter Buttigieg közlekedésügyi államtitkár a második a listán, a Morning Consult hipotetikus primary-felmérése szerint 11 százalékkal, aki az indianai South Bend meleg polgármestereként indult az előző választásokon a jelöltségért.

Elizabeth Warren massachusettsi szenátor már előzőleg is az egyik legkomolyabb versenyző volt, a primarykon 8 százalék támogatná ma. Ugyanakkor eddig úgy nyilatkozott, hogy májusban a szenátusi helyéért indul újra.

A 32 éves Alexandria Ocasio-Cortez („AOC”) New York-i kongresszusi képviselő, az Amerika Demokrata Szocialistái nevű szervezet tagja, a Demokrata Párt radikálbal szárnyának prominens személyisége úgyszintén 8 százalékos támogatottságot élvez egy esetleges elnökjelölti versenyben, bár idén a CNN-nek azt nyilatkozta, nem kíván elnök lenni.

Cory Booker New Jersey-i demokrata szenátor úgyszintén indult az előző elnökjelölt-választásokon, de már az iowai nyitány előtt kiesett. Ezzel együtt az egyik legismertebb arc a Demokrata Pártban, és ma 5 százalék támogatná. 

Gavin Newsom kaliforniai kormányzó neve szinte természetes módon merül fel, miután szeptemberben túlélt egy visszahívási kísérletet. Őt egy mostani primaryn 3 százalék támogatná. 

Amy Klobuchar neve is ismerős lehet, ő minnesotai szenátorként indult az előző elnökjelölti versenyen. Őt a Biden-féle „mérsékeltebb” szárnyhoz sorolják, bár Biden épp a demokraták radikális szárnyát szolgálja ki elnökként, így kérdés, hogy ez a felosztás érvényes-e. Klobuchart most 3 százalék támogatná. 

Stacey Abrams, az afroamerikai női politikus 2018-ban épphogy elvesztette a georgiai kormányzóválasztást ellenfelével, a republikánus Brian Kemppel szemben. Ezután viszont erősített pozícióin, és mint választási aktivista, a Demokrata Pártban jelentős részt neki tulajdonítják, hogy Georgiában végül Joe Biden nyert 2020-ban. Abrams a „szavazók elnyomásával” vádolta ellenfelét. Fair Fight Action nevű szervezete nem csak Georgiában, de Michiganben, Wisconsinban, Észak-Karolinában és Pennsylvaniában is mozgósította a demokrata szavazókat, és segítette Biden győzelmét. Abarms könnyen a választási csalásokról szóló vita közepében találhatja magát. 

Roy Cooper észak-karolinai kormányzó azért került fel a listára, mert egy hagyományosan republikánus, „vörös” államot kormányoz demokrataként, ami nem kis teljesítmény. Egyben jövőre ő vezeti a demokrata kormányzók szövetségét.

Mitch Landrieu volt New Orleans-i polgármester jelenleg Biden infrastruktúra-tervének felügyelője, de 2004-2010 között kormányzóhelyettes is volt Louisianában. 
 

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kozmosz
2021. december 28. 01:13
Válasszák ezt a piros blúzos néger picsát. Garantált a bukás.
Autofocus
2021. december 27. 20:01
Ki ez a csöves tróger néger? Mc Carthy forog a sírjában!
szodabár
2021. december 27. 18:58
A lényeg lemaradt. Van közöttük fehér heteroszexuális? Mert akkor nagyon csalódnék az aberrált demokratákban.
ThunderDan
2021. december 27. 15:18
Tulsi Gabbard az egyetlen normális demokratapárti politikus. Ja, neki nem is osztottak lapot...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!