Svájcban januártól bárki besétálhat egy hivatalba és megváltoztathatja a nemét

2021. december 26. 15:50

Az új szabály szerint minden 16 év feletti, nem gyámság alatt álló személy megváltoztathatja a nemét orvosi kezelés vagy egyéb vizsgálat nélkül.

2021. december 26. 15:50
null

Svájcban január 1-jétől minden okmányirodában lehetővé teszik, hogy az állampolgárok jogilag nemet változtathassanak – írja a Reuters. Az ország ezzel Írországot, Belgiumot, Portugáliát és Norvégiát követi azok sorában, akik személyes szabadságként kezelik a nemi önrendelkezés kérdését – jegyzi meg a hvg.

Az új szabály szerint minden 16 év feletti, nem gyámság alatt álló személy megváltoztathatja a nemét orvosi kezelés vagy egyéb vizsgálat nélkül.

Az ennél fiatalabbak, illetve a gyámság alatt élők csak gondviselői engedéllyel tehetik meg.

Svájcban 2021-ben népszavazáson döntöttek a melegházasság és az azonos nemű párok örökbefogadási jogairól, mindkettőnek zöld utat adva. A jogi nemváltoztatás Európában csak néhány országban annyira egyszerű, mint Svájcban lesz 2022-től, de sok helyen így is könnyítettek a procedúrán.

Dániában, Görögországban, Franciaországban és Spanyolországban sem szükséges például orvosi beavatkozás, mielőtt valaki egyáltalán elgondolkodhat a nemváltoztatáson.

Kép: Facebook

Összesen 187 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2021. december 29. 16:47
Én sok milliárdos szeretnék lenni! Benne van a listában?
masikhozzaszolo
2021. december 29. 16:41
Még középiskolás voltam, természetesen forradalmi hevülettel. Nem értettem, miért kell nekem kiváltanom egyáltalán személyi igazolványt. A személyi igazolvány nekem soha nem kellett, mindig annak, azoknak kellett, akik kiállították rólam. Miért nem lehet leadni, otthagyni a rendőrségen, ha náluk van, nem kell elkérni tőlem. Nekem meg 16 évig nem kellett. És nézegethetik. Most ez nagyjából hasonló lehet. Megkérdezik, ki vagyok én? Megmondom, most ez, most az. És leírják. És az vagyok.
olajfa1
2021. december 28. 13:41
Den jó lesz! akkor besétálok egy bankba... felveszer 1M frank kölcsönt... másnap a hivatalba... megváltoztatom a nevemet és a nememet... és onnantól csókolom a bankot!!!... köszönöm a segítségét... NO MEG A BANKTITKOT!
hakos
2021. december 28. 02:30
Micsoda maradiság. Csak a nemét? Az életkorát miért nem változtathatja meg? És mi van azokkal, akik valamilyen állat szeretnének lenni, mondjuk marha vagy ökör, az ő személyes szabadságukkal mi van?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!