Telefonon tárgyalt az ukrán válságról Boris Johnson és Vlagyimir Putyin

2021. december 13. 18:05

A brit kormányt mélységesen aggasztja az ukrán határok mentén észlelhető orosz katonai erőösszevonás – közölte hétfőn Boris Johnson brit miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz államfővel.

2021. december 13. 18:05
null

A Downing Street ismertetése szerint a telefonos megbeszélésen Johnson megerősítette azt az álláspontot, hogy diplomáciai eszközökkel kell elérni a feszültség enyhítését, és tartós megoldásokat kell felkutatni. A brit kormányfő hangsúlyozta a Putyinnal tartott megbeszélésen, hogy London elkötelezett Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett, és figyelmeztette az orosz elnököt arra, hogy bármiféle destabilizáló hatású akció stratégiai hiba lenne, amely „jelentős következményekkel” járna.    

A Downing Street szóvivőjének tájékoztatása szerint ugyanakkor a két fél egyetértett az ukrán válság rendezését célzó minszki megállapodás tiszteletben tartásának fontosságában.

Ki kell zárni a NATO keleti bővítésének lehetőségét

Tárgyalásokat kell kezdeni olyan megállapodások kidolgozásáról, amelyek kizárnák a NATO bárminemű további terjeszkedését – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Boris Johnson brit kormányfővel folytatott hétfői telefonbeszélgetésben. A Kreml sajtószolgálata által kiadott közlemény szerint Putyin részletesen ismertette tárgyalópartnerével az Ukrajna körüli jelenlegi helyzet moszkvai értékelését. Az orosz elnök véleménye szerint Kijev politikája aláássa a minszki megállapodásokat, súlyosbítja a helyzetet a Donyec-medencében, és diszkriminálja az orosz ajkú lakosságot. A brit miniszterelnök Moszkva tájékoztatása szerint méltatta Oroszország hozzájárulását a glasgow-i klímakonferencia sikeréhez. A felek megállapodtak a párbeszéd folytatásában.

(MTI)

Fotó: Alexey NIKOLSKY / Sputnik / AFP

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Medve László
2021. december 13. 23:58
"A brit kormányt mélységesen aggasztja az ukrán határok mentén észlelhető orosz katonai erőösszevonás" Válasz: Az orosz kormányt is mélységesen aggasztja az orosz határok mentén észlelhető NATO katonai erőösszevonás.
Akitlosz
2021. december 13. 20:52
"Ki kell zárni a NATO keleti bővítésének lehetőségét" Azt már 1990-ben is kizárták. Arról volt szó, hogy csak az NDK-t annektálja a NATO. Aztán? Mit tud tenni Oroszország vagy akárki a NATO bővítése ellen?
Sincero
2021. december 13. 19:21
Ez rossz hír az ukránoknak.
simonvitéz
2021. december 13. 19:08
A Nyugat úgy tesz, mintha nem tudná, mit akar Putin és Oroszország. Komolyan, most ezért beszélgettek, hogy Putin ezt közölje? Most vagy értelmi fogyatékosok vezetik Európa nyugati országait (amit pl Johnsont ismerve nem feltételezek) vagy nagyon nem arról szólnak ezek a tárgyalások, amiket vetítenek kifelé. Eleve ha meg is ígérnék, hogy nem bővítik a NATo-t kelet felé, miért hinne nekik az éppen aktuális orosz vezető, pl egy rafinált, minden hájjal megkent ex KGB-s Putin ? Hiszen Gorbacsovot-Jelcint már átverték e tekintetben is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!