Új törvénnyel csökkentené az EU gazdasági kitettségét a Bizottság

2021. december 27. 11:42

Thierry Breton belső piacért felelős biztos szerint konkrét jogi eszköztár kidolgozását tervezik, hogy csökkentsék Európa Kínától való függőségét.

2021. december 27. 11:42
null

Európai Bizottság a jövő év elején azt tervezi, hogy új törvényjavaslattal áll elő annak érdekében, hogy az EU tovább tudja javítani gazdasági ellenállóképességét, felkészülve ezzel egy esetleges újabb válságra – adta hírül a POLITICO.

A koronavírus-járvány során fény derült az európai ellátási lánc sebezhetőségére. A 27 országból álló blokk a vakcinaversenyben lemaradt, és olyan vitatott intézkedések bevezetésére volt szükség, mint a vakcinák exportjának tilalma.

A válság tovább fokozta az Ázsiától való túlzott függőséggel kapcsolatos aggodalmakat,

hiszen az orvosi maszkoktól kezdve a mikrochipeking jelentkeztek zavarok az ellátási láncban. 

Brüsszel különösen amiatt aggódik, hogy az európai iparban felhasznált ritkaföldfémek 98 százaléka Kínából származik. A kínai piacon jelentkező magnéziumhiány komoly fejtörést okoz az autó-, repülőgépipar, valamint az elektronikai cikkek gyártóinak is.
Thierry Breton munkatársainak küldött újévi üzenetében aláhúzta, hogy Brüsszel a „tavasz folyamán” fogja bemutatni az új törvénytervezetet.

A belső piacért felelős biztos szerint a javaslat olyan eszköztárral rendelkezik majd, amely aktiválható az ellátás biztonságának garantálása érdekében. 

Mindez valószínűleg kiterjedt exportellenőrzést jelenthet, valamint várhatóan új hatáskörökkel az EU számára megnyílik a lehetőség, hogy a Bizottság a vállalatok termelési adataihoz hozzáférhessen és naprakész információkat is be tudjanak kéretni a készletekről és az ellátási láncokról. 

Tartalmazna továbbá közép- és hosszú távú intézkedéseket is, melyek a strukturális stratégiai függőségek kezelését, az ellátási források diverzifikálását és az EU ipari kapacitásának növelését célozzák. Vagyis várhatóan

olyan ágazatspecifikus intézkedéseket fognak előterjeszteni, melyek az EU Kínától való függőségének csökkentésére tesznek javaslatokat. 

Ugyanakkor az európai ellátási zavarok hátterében belső piaci problémák is álltak, ezek részben a határkorlátozások és az orvosi felszerelések blokkon belüli exportjának tilalma miatt jelentkeztek. Franciaország az uniós piacra szánt, francia területen áthaladó maszkszállítmányokat lefoglalta, Németország pedig egyoldalú exporttilalmat vezetett be. Franciaország az exportkorlátozását még azután is fenntartotta, hogy az EU az egész blokkra exportkorlátozást vezetett be. 

Ursula von der Leyen először egy év eleji beszédében utalt az új törvényre. Az Európai Bizottság elnöke szerint „egy egységes piaci vészhelyzeti eszközön dolgoznak” annak érdekében, hogy az árucikkek és szolgáltatások szabad mozgása átláthatóbb és koordinált legyen, a Bizottság pedig gyorsabb döntéseket tudjon hozni krízishelyzetek idején.

Fotó: Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2022. február 06. 23:06
Jó, mi meg majd a termálvízből vonjuk ki a lítiumot, és abból gyártunk akkumlátort...
Mandarin.
2022. február 03. 14:40
Az EU hibát hibára halmoz, majd Kínát teszi felelőssé, a vakcinaversenyben rossz szerződéseket kötöttek a gyártókkal, nem engedélyezték a keleti vakcinák behozatalát, de majd most az orwelli világ módszereivel legyőznek mindenkit, látnak és uralkodnak a 27 tagállam fölött.
Mandinka
2022. január 05. 07:09
Szemfényvesztés. A totális kontrollt akarják! (kihasználni) Lepapírozva.
dr Justice
2022. január 04. 23:05
"Mindez valószínűleg kiterjedt exportellenőrzést jelenthet, valamint várhatóan új hatáskörökkel az EU számára megnyílik a lehetőség, hogy a Bizottság a vállalatok termelési adataihoz hozzáférhessen és naprakész információkat is be tudjanak kéretni a készletekről és az ellátási láncokról." Ezt hívhatjuk akár ipari kémkedésnek is. Jó EU-s kapcsolatokkal rendelkező multik (még nagyobb) előnyben! Mindemellett egy EU-s Tervhivatal is létrejön majd? Olyan deja vu érzésem van....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!