A politikai korrektség kereszttüzében George Orwell regénye

2022. január 24. 16:30

George Orwell 1984 című regénye „sértő” és „nyugtalanító” lehet egyes diákok számára – áll a Northhamptoni Egyertem kurzusismertetőjében.

2022. január 24. 16:30
null

Cenzúrázzák George Orwell 1984 című ikonikus regényét, amelyet 1949-ben éppen a cenzúra borzalmairól és a tekintélyelvűség veszélyéről írt. Az Angliában található Northamptoni Egyetem figyelmeztetést adott ki a könyvre. Azt állítják, hogy a könyv„felkavaró jeleneteket" tartalmaz, és egyes hallgatók pedig „sértőnek és nyugtalanítónak” találhatják a művet.

A Daily Mail derítette ki, hogy az 1984 egyike azoknak a könyvnek, amelyet úgynevezett „trigger warninggal” figyelmeztetéssel láttak el az egyetem azon diákjai számára, akik az “Identitás kialakítása” elnevezésű kurzust tanulják.

„Ez a kurzus figyelmeztetéssel jár a hallgatóknak, hogy »kihívást jelentő kérdésekkel« foglalkozik, amelyek az erőszakkal, a nemekkel, a szexualitással, az osztállyal, a faji hovatartozással, a visszaélésekkel, a szexuális visszaélésekkel, a politikai eszmékkel és a sértő nyelvezettel kapcsolatosak” – írja a Mail.

Northampton csak 2005-ben vált teljes értékű egyetemmé, és az Egyesült Királyság 121 egyeteme között az utolsók között, a 101. helyen áll.

„Van némi irónia abban, hogy a diákokat figyelmeztetni kell, mielőtt elolvassák az 1984-et. Egyetemi kampuszaink gyorsan válnak disztópikus Nagy Testvér-zónákká, ahol a újbeszélt gyakorolják, hogy csökkentsék a nézetek skáláját, és töröljék azokat az előadókat, akik nem felelnek meg ennek. Túl sokan közülünk – és ez sehol sem nyilvánul meg jobban, mint az egyetemeken, ahol szabadon lemondtak a jogainkról, hogy ehelyett alkalmazkodjanak egy homogenizált társadalomhoz, amelyet egy liberális elit irányít, amely »megvéd« minket az olyan eszméktől, amelyek szerintük túl szélsőségesek” – nyilatkozta Andrew Bridgen konzervatív képviselő a lapnak. 

Fotó: Virgin - Umbrella-Rosenblum Film / Collection ChristopheL via AFP

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pandalala
2022. január 26. 01:37
https://videa.hu/videok/film-animacio/451-fahrenheit-1966-iTYV4Z71NdagSDoa " 451 Fahrenheit - 1966 "
pandalala
2022. január 26. 01:26
a'szem, új vállalkozásba kezdek elkezdem a szóma gyártását .... "Szóma, ha mondom, segít a gondon, egy-két köbcenti helyre biccenti"
kovsa
2022. január 25. 18:04
Ilyen az, amikor a PC tükörbe néz, és nem tetszik neki, amit lát. A pőre valóság. De egy egoista nem hisz a tükörnek, ha a látott torz lélekre valló kép nem esik egybe a saját önképével. Ezért a tükröt össze kell törni! Most ez történik.
Reszelő Aladár
2022. január 25. 13:48
Ideje lenne Jézus Krisztus szenvedéstörténetét is betiltani, mert felkavaró lehet elképzeni azokat a kínokat, amelyeket átélt. De mivel a kereszthalál az, amitől értelme lesz az ő tanításainak, így talán jobb lesz az egész tanítást tűzre dobni. Na ezért akarják a kereszténységet is törölni. Végre rájöttem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!