Intézkedés helyett Pokémonozott két Los Angeles-i rendőr

2022. január 11. 15:01

Pokémon Gózásért bocsátottak el két Los Angeles-i rendőrt a rendőrkapitányság kötelékéből. A két rendőrnek egy folyamatban lévő rabláshoz kellett volna kivonulni. 

2022. január 11. 15:01
null

Elvesztette állását az a két Los Angeles-i járőr, akik a népszerű mobilos játékkal, a Pokémon Góval játszottak ahelyett, hogy egy folyamatban lévő rabláshoz siettek volna ki. Az intézkedésnél fontosabb volt a Snorlax nevű Pokémon befogása.

Az ügy aktájában foglaltak arra engednek következtetni, hogy

a rendőröket részben autójuk beépített kamerarendszere buktatta le,

felvéve azt, hogy a vészhívás idején a két rendőr a telefonjával volt elfoglalva.

A járőrök felettese rádión követte a rablással kapcsolatos fejleményeket, miközben értetlenül tapasztalta, hogy a közelben tartózkodó rendőrök autója mindeközben egy helyben áll, majd elhajt egy teljesen más irányba. Az eset körülményeiből kiderül az is, hogy a járőrök észlelték a folyamatban lévő rablás miatti rádiókommunikációt, de mivel inkább játszani szerettek volna, inkább a „hatos kódot” küldték vissza a diszpécsernek. Ez azt jelenti, hogy az „egység a járőrkocsin kívül tartózkodik és nyomoz”.

Az autóban működő diktafon tanúsága szerint az egyik rendőr társát ehelyett arra figyelmeztette, hogy Snorlax „épp most bukkant fel”, a rendőrök pedig az ezt követő 20 percet pokemonozással töltötték.

A hang- és videófelvételekből kiderült továbbá, hogy Snorlax befogását követően a rendőrök

a város különböző pontjait meglátogatva további Pokémonokra vadásztak. 

2016-os indítása óta több millió játékost vonzott világszerte a Pokémon Go. Az applikáció az okostelefon kamerája, a kiterjesztett valóság és a GPS-szolgáltatás keverésével lehetővé teszi a használója számára, hogy okostelefonnal a kezében a környék bizonyos pontjait felfedezve mesebeli lényekre „vadásszon”. A játékot azzal (is) szokták reklámozni, hogy miközben a kiterjesztett valóság technológiáját fejleszti, kiváló testmozgási lehetőségekkel is szolgál, miközben segít a helyi vállalkozások fenntartásában is. A játékkal kapcsolatban a legtöbb kritika pedig azzal kapcsolatos, hogy használatával összefüggésben számos esetben történt baleset.

A két járőr próbálta tagadni a vádakat, mondván, hogy csak beszélgettek a Pokémon Góról.

Éppen ezért a két járőrt egyrészt a folyamatban lévő rablás figyelmen kívül hagyása, másrészt pedig a felettes félrevezetése miatt vonták felelősségre. Megsértették a szabályzatot harmadrészt amiatt is, hogy nem válaszoltak akkor, amikor már külön őket hívták, de az iratokból kiderül az is, hogy külön vádpont szól arról, hogy a két járőr „Pokémon Gót játszott műszakban, a rendőrautóban”.

Az ügy részletei angol nyelven itt érhetők el, amelynek egyik lábjegyzetében, a 8. oldalon elolvasható, hogy miként lehet egy rajzfilmen alapuló mobilos játékot hivatali nyelvezettel bemutatni. Nagyjából így:

„Ahogyan a játékosok a valóságban mozognak, úgy teszik ezt játékbeli »avatárjaik« is a játékbeli térképen is. Amikor a játékosok Pokémonnal találkoznak, a játékos mobileszköze »a Pokémon képmását kezdi el ábrázolni, úgy, mintha az a valóságban is a játékos közelében lenne.« Ezt követően a játékos »egy Pokélabdát dobhat a Pokémon irányába, s teheti ezt oly módon, hogy a labdát a mobileszköz képernyőjének aljáról a Pokémon irányába pöcköli.« Ha a Pokémont »sikeresen befogják, a játékos tulajdonába kerül«, amiért a játékost »kétfajta jutalom illeti: cukorka és csillagpor«. Ezek szükségesek ugyanis »a Pokémon harci erejének növeléséhez«, vagy ahhoz, hogy »a Pokémont fejlődésre bírják«. A játék »legfőbb célja«, hogy »a Pokédex, vagyis az összes Pokémont felsoroló virtuális könyv összes rovatát kitöltsék oly módon, hogy az összes Pokémont befogják és az evolúció csúcsára fejlesztik.«”

Kép: PATRICK SEEGER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Dobozi Gergely 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2022. január 18. 22:12
Minek erőltessék magukat, 950 dollár alatt nem rablás...
Szittya Attila Bendegúz
2022. január 18. 22:11
Szerintem a lehető leghelyesebben jártak el! Ha véletlenül a letartóztatás során megsérül az elkövető nigger úriember, akkor még őket csukják börtönbe. Ezt a veszélyes helyzetet elkerülendő, sokkal logikusabb a jóval veszélytelenebb Pokémon Go-t játszani. Teljesen megértem őket!
Kovács József
2022. január 18. 22:11
Feljelentést tett a Snorlax nevű Pokémon rasszizmus miatt?
nempolitizálok
2022. január 18. 22:11
Ha pedig a drogos néger véletlenül meghal, kapnak fejenként 24 évet. Így még jól is jártak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!