Zuckerberg cége építi a világ leggyorsabb számítógépét

2022. január 25. 17:01

A Facebook anyavállalata, a Meta közölte, hogy megalkotott egy új mesterséges intelligencia szuperszámítógépet, amely szerinte a világ leggyorsabb lesz – írta meg az Euronews.

2022. január 25. 17:01
null

A közösségi média óriáscég hétfőn azt mondta, reméli, hogy az új gép megalapozza a cég metaverzumát, egy virtuális világot, amely ötvözi a virtuális és kiterjesztett valóságot.

A Meta szerint ez a számítógép lesz a leggyorsabb a világon, ha 2022 közepére elkészül.

Egy blogbejegyzésében azt írta, hogy az új AI Research SuperCluster (RSC) segít a vállalatnak jobb mesterséges intelligencia modellek létrehozásában, amelyek példák billióiból tanulhatnak, több száz nyelven dolgozhatnak, és együtt elemezhetik a szöveget, képeket és videókat, hogy meghatározzák, hogy a tartalom káros volt-e.

A szuperszámítógépek rendkívül gyors és nagy teljesítményű gépek, amelyeket olyan bonyolult számítások elvégzésére terveztek, amelyek hagyományos otthoni számítógépekkel nem lehetségesek.

A Meta nem árulta el, hol található a számítógép, és mennyibe kerül a megépítése.

„Ez a kutatás nemcsak most, hanem a jövőben is segít abban, hogy az emberek biztonságban legyenek szolgáltatásainkkal, melyeket a metaverzumban építünk” – áll a cég blogbejegyzésében. „A metaverzum alkalmazásai óriási számítási teljesítményt igényelnek, hisz mûveletek ötmilliárdjárt kell elvégezni másodpercenként! Az RSC új mesterséges intelligencia modelleket használ, amelyek információk milliárdjait elemzi, több száz nyelvene beszél, és még sok mást is tud” – mondta a Meta vezérigazgatója. Mark Zuckerberg hétfőn egy Facebook-bejegyzésében írta.

A közösségimédia-cég októberben Metára változtatta a nevét, hogy tükrözze a metaverzumra való összpontosítását, amely szerinte a mobilinternet utódja lesz. A cég a Facebook, az Instagram és a WhatsApp tulajdonosa. A névváltoztatás oka részben az is volt, hogy a Facebook korábbi alkalmazottja, Frances Haugen felfedte a cég állítólagos passzivitását a félretájékoztatás és a gyűlöletbeszéd elleni küzdelemben. A közösségi média óriáscéget 2019-ben 5 milliárd dolláros (4,4 milliárd eurós) pénzbírsággal is megbüntették a Cambridge Analytica botrány miatt, adatvédelem megsértése miatt.

Fotó: Chris DELMAS / AFP

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lhotx
2022. január 26. 12:36
Apró javítás a híren: ,,a nyilvánosan leggyorsabb számítógépét"
pipa89
2022. január 26. 12:03
Na, bumm. Nekünk még gyorsabbra lesz szükségünk, különben tényleg kiviszi a népet a társadalmon kívülre, ahogy az új cégnév is erre utal META (kívül valamin)! Bár lényegesen költségkímélőbb megoldás lenne, ha 1xűen csak leszabályoznánk végre! Némiképpen kapcsolódva a META névhez. Ki tudja megmondani, hogy mit jelent az a szimbólum, ami a német-amerikai külügyminisztériumi találkozón a két politikus között a kandallón volt látható. 2022. január 7. (www.privatbankar.hu)?
triacus
2022. január 26. 11:50
"együtt elemezhetik a szöveget, képeket és videókat, hogy meghatározzák, hogy a tartalom káros volt-e" Aha, szóval itt van a kutya elásva... ...ismerve a Facebook/Meta (vagy a Google) eddigi gyakorlatát, még keményebb cenzúrára, shadpw banningra és kizárásokra lehet készülni.
robben
2022. január 26. 09:11
Bááászki, úgy oda vannak a mesterséges intelligenciájukkal, de még egy alap idegen nyelvű szöveg lefordítását másik nyelvre sem oldották meg. (lásd pl. google fordító, kb. mintha egy kisiskolás szótárazással fordítana értelmetlenül szöveget.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!