Német külügyminiszter: Az Ukrajna közelében zajló orosz hadgyakorlat egyenlő az eszkalációval

2022. február 11. 22:34

Van egy vörös vonal, és ez Ukrajna szuverenitása – hangsúlyozta Annalena Baerbock.

2022. február 11. 22:34
null

„Az Ukrajna közelébe telepített orosz katonák és az ukrán határ orosz oldalán zajló hadgyakorlat egyenértékű a konfliktus eszkalációjával” – jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter pénteken Ammánban. „Katonai oldalról nem látjuk semmi jelét a feszültség csökkenésének, sokkal inkább az ellenkezőjét. Folytatódik az orosz hadsereg katonáinak telepítése, Fehéroroszországban pedig mintegy 30 ezer katona vett részt a hadgyakorlatokban, részben nagyon közel az ukrán határhoz” – fejtette ki Baerbock a jordániai fővárosban tartott sajtótájékoztatóján.    

– tette hozzá a német diplomácia vezetője. „Van egy vörös vonal, és ez Ukrajna szuverenitása. Minden lehetséges intézkedéssel és komoly szigorral készülünk, de mindeközben párbeszédre is törekszünk” – hangsúlyozta a német külügyi tárca vezetője. Hozzátette: az orosz hadihajók manőverei a Fekete-tengeren és az Azovi-tengeren szintén a feszültséget növelik. Annalena Baerbock, aki hivatalos látogatásra érkezett Jordániába, az Ammánnak juttatott nemzetközi menekültsegélyek kibővítését is javasolta.    

Jordániában sok iskolát bezártak a koronavírus-járvány miatt, többet közülük már másfél évvel ezelőtt

– fejtette ki a német miniszter pénteken, amikor egy Ammán közeli menekülttáborba látogatott. Beszélt a tábor vezetésével „arról, hogy miképpen tudnánk támogatást biztosítani az oktatás területén, hogy a gyerekek visszatérhessenek az iskolákba. Fontos, hogy ne csak folytassuk a nemzetközi segélyezést, hanem ki is bővítsük, különösen az ENSZ keretei között” – tette hozzá.    

Baerbock hangsúlyozta, hogy Németország a második legnagyobb donor állam Jordániában.

A Zöldek pártjához tartozó politikus megígérte: megvizsgálja, hogyan tudna Németország több segítséget nyújtani Jordániának, például a napenergia területén. – „Most is süt a nap. Látjuk, hogy nagyon sok olyan tető van, ahová napelemeket tudnánk elhelyezni.” A Talbieh menekülttábort 1968-ban az ENSZ közel-keleti palesztin menekülteket segélyező hivatala (UNRWA) építette az 1967-es hatnapos háborút követően Izraelben hontalanná vagy menekültté vált személyek számára.    

Mintegy 9500 ember tartózkodik jelenleg a táborban, amelyet eredetileg 5000 menekült számára építettek. Baerbock partnerével, Ajmán Szafadi jordániai külügyminiszterrel regionális kérdéseket is megbeszélt, köztük az izraeli-palesztin konfliktust, és megerősítették, hogy mindkét ország a kétállami megoldást támogatja.    

- hangsúlyozta Szafadi. – „Megállapodtunk, hogy folytatjuk a közös munkát, hogy áttörést érjünk el a tárgyaláshoz való visszatérésben.” Annalena Baerbock csütörtök este érkezett Jordániába Izraelből és a Palesztin Területekről, majd első hivatalos közel-keleti látogatását Egyiptomban folytatja.

(MTI)

 

*

Fotó: Fabian Sommer / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VeJoLa
2022. február 13. 20:43
Scholz kancellárnak fel kéne kötnie a gatyáját, és az amerikai megszállás helyett végre a szabad Európát kéne választania! Az orosz-ukrán konfliktus kizárólag az USA érdeke, viszont a ramsteini támaszpontjuk léte még akkor is célponttá teszi a németeket, ha ők maguk nem is támadnának rá az oroszokra.
masikhozzaszolo
2022. február 12. 10:42
Az amerikai, a litván, észt, stb. Ukrajnába szállított sok tonna fegyver, azok nem eszkaláció. Az azért van, hogy ne billegjen a szekrény.
matykox
2022. február 12. 10:23
Kellett a "németeknek" egy ilyen sík hülyét hatalomhoz engedni, mint ez a tyúk. Rettentően ostoba.
2022. február 12. 10:01
Gondolom legalább leszboszi. Hiperpassziv diploma ma megvilágítja az eget. Mint egy fényes lakkcipő, vagy valami.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!