Lezárta a Frontex-szel szembeni vizsgálatát az OLAF

2022. február 23. 15:44

Az Európai Számvevőszék és az európai ombudsman után az Európai Csalás Elleni Hivatal is vizsgálta a külső határok védelméért felelős ügynökséget.

2022. február 23. 15:44
null

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) lezárta az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökséggel szemben indított vizsgálatát.

Az OLAF tavaly januárban kezdett vizsgálódni,

miután a Frontex ügyvezető igazgatója, Fabrice Leggeri, illetve kabinetfőnöke, Thibauld de La Haye Jousselin irodájában helyszíni ellenőrzést tartottak. 

A varsói székhelyű ügynökség tisztviselői számára a vizsgálat komoly szankciókat vonhat maga, az OLAF ugyanakkor hivatalosan nem közölt részleteket az ellenőrzésről. Ugyanakkor az Európai Csalás Elleni Hivatal egy rövid közleményben tudata, hogy lezárták a Frontexet érintő vizsgálatot. 

Sajtóértesülések szerint az OLAF vizsgálata az ügynökség munkaerő-toborzási gyakorlatát, a munkavállalók utazási költségeinek elszámolását, valamint zaklatási ügyeket érintett. A Frontex igazgatótanácsa – melyben a tagállami belügyminisztériumok és rendvédelmi szervek képviselői mellett az Európai Bizottság delegáltjai is helyet foglalnak – várhatóan még a héten megtárgyalja a vizsgálat eredményét.

Az OLAF vezetője, Ville Itälä a vizsgálat eredményeiről az Európai Parlament költségvetési bizottságának is beszámol, de a február 28-án tartandó ülés nem nyilvános, így az európai polgárok továbbra sem tudhatnak meg konkrétumokat az ügyről. 

A Frontex, illetve a Bizottság és az Európai Parlament között húzódó ellentétekről sokat elárul, hogy

az EP az európai ügynökség költségvetését 2022-ben jelentősen csökkentette.

Tavaly 543 millió euróval gazdálkodhatott a Frontex, amivel a legnagyobb büdzsével rendelkező uniós ügynökségként volt szamon tartva. Idén 90 millió euróval kevesebb forrás érkezik az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökséghez.

Az Európai Parlament szerint a Frontex nem fordított elég hangsúlyt a bevándorlók jogainak védelmére, és nem alkalmazott megfigyelőket, akik felderíthették volna a határőrök által esetlegesen elkövetett jogsértéseket. Az Európai Parlament továbbá azt is kifogásolta, hogy a Frontex túl lassan léptetett életbe egy olyan belső mechanizmust, ami megkönnyítette volna a jogsértések jelentését. 

A Frontex tevékenységét korábban az Európai Számvevőszék, valamint az európai ombudsman is vizsgálta.

Előbbi korántsem volt megelégedve az ügynökség pénzügyeivel, az elszámolások terén több hiányosságot is feltártak. Az ombudsman pedig a tevékenységükkel kapcsolatos transzparencia hiányát rótta fel a Frontexnek, továbbá az EP-hez hasonlóan a migránsokkal szembeni jogsértések felderítését célzó panasztételi rendszert is hiányolta.

Borítókép: PETRAS MALUKAS / AFP

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gullwing
2022. március 03. 19:11
"a migránsokkal szembeni jogsértések " Mindíg ide jukaddunk ki.
csulak
2022. március 03. 16:18
porhintes volt a zegesz, nulla eredmeny nelkul
csulak
2022. március 03. 15:51
a frontex egy sohivatal, eddig semmi jot nem csinalt, kisozlglata az embercempesz EUsokat
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!