Lépnek a Zöldek: küszöbön az eutanázia liberalizálása Németországban

2022. február 22. 15:07

Bár a német alkotmánybíróság még 2020-ban zászlót bontott a liberalizálás mellett, az előző parlament tartózkodott a jogalkotástól az eutanázia kérdésében. Az új koalíció most javaslattal állt elő.

2022. február 22. 15:07
null

A Zöldek javaslatára, az öngyilkosságban való közreműködés reformján dolgozik Németország szövetségi parlamentje, a Bundestag. A munka egy 2020-as szövetségi alkotmánybírósági döntés alapján kezdődött meg. Ekkor ugyanis a Bundesverfassungsgericht kimondta, hogy lehetővé kell tenni az aktív eutanáziát. Az előző összetételű parlament nem kezdett jogalkotásba ennek kapcsán, a frissen megválaszott közlekedésilámpa-koalíció azonban igen.

A Zöldek javaslata ennek kapcsán az, hogy

az illetőnek kettő, három hónapos időközzel elhatárolt tanácsadáson kell részt vennie ahhoz, hogy kérhesse a halált okozó szer felírását.

Fontosnak tartják azt, hogy a pszichés megbetegedésben szenvedők ne az egyetlen megoldásnak tartsák az öngyilkosságot, ezért az intézkedési csomag a pszichiátriai várólisták csökkentését is célozza. A Zöldek célja, hogy még idén kihirdessék az új törvényt. Az öngyilkosságban való közreműködés tervezett korhatára 18 év – rögzítette a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjújában Kirsten Kappert-Gonther zöldpárti képviselő.

Az eutanáziában közreműködő szervezetek Németországban

Ezen szervezetek közül kiemelendő a volt CDU-s hamburgi igazságügyi szenátor, Roger Kusch Sterbehilfe Deutschland nevű szervezete, amely jelentős emelkedést könyvelhetett el ügyfelei számának tekintetében. A 350-ből 129 élet megszakításánál az expolitikus alapítványa segédkezett.

A jelenlegi kormánykoalíciót közlekedésilámpa-koalíciónak is szokás nevezni, az azt alkotó pártok „színei” miatt. A lámpa vörösét az szocialisták (SPD), a sárgáját a szabaddemokraták (FDP) testesítik meg, míg a harmadik szín a Zöldeket jelöli. A kormánykoalíciót létrehozó szerződés részleteiből kiderül, hogy ez a ciklus a progresszív vízió beteljesítéséről is szólhat Németországban, ahol a politikusok olyan sarkalatos kérdésekben akarják „kinyitni a kapukat”, mint az abortusz, az identitáspolitika, a kábítószer-kereskedelem, vagy a családpolitika.

közlekedésilámpa-koalíciónak is szokás nevezni, az azt alkotó pártok „színei” miatt. A lámpa vörösét az szocialisták (SPD), a sárgáját a szabaddemokraták (FDP) testesítik meg, míg a harmadik szín a Zöldeket jelöli. A kormánykoalíciót létrehozó szerződés részleteiből kiderül, hogy ez a ciklus a progresszív vízió beteljesítéséről is szólhat Németországban, ahol a politikusok olyan sarkalatos kérdésekben akarják „kinyitni a kapukat”, mint az abortusz, az identitáspolitika, a kábítószer-kereskedelem, vagy a családpolitika.

Visszatérve tehát a határozatra: ennek lényege, hogy nem csak a végstádiumban lévők számára kell biztosítani az asszisztált öngyilkosság lehetőségét, hanem bárki számára, aki úgy dönt, hogy meg kíván válni az élettől. Ennek természetesen szükséges megteremteni a megfelelő jogi kereteit is. Ehhez fűződően az alkotmánybíróság megsemmisítette a büntető törvénykönyv 217. szakaszát is, amely azt büntette, ha valaki egynél több esetben működött közre más halálában (az elkövető közeli hozzátartozói nem estek a szabályozás hatálya alá, csak az orvosok, és az olyan szervezetek tagjai, akik hivatásukkal összefüggően nyújtottak segítséget az eltávozásban). 

A bírói érvelés alapja az volt, hogy

az emberi méltóság sérthetetlenségéhez az is hozzátartozik, hogy mindenki szabadon dönthet a saját haláláról;

a hatályon kívül helyezett rendelkezés az egyén önrendelkezését csorbította azzal, hogy ehhez más segítését kérje, s ha ezt megkapja, éljen is a lehetőséggel. A német alkotmánybíróság szerint továbbá a halál megválasztásának joga nem korlátozódik a beteg emberekre, ez a jog a létezés minden fázisában megillet bennünket.

A bírói érvelés kiterjed arra is, hogy a megsemmisített jogszabályi rendelkezés az életviszonyok szűk körét szabályozta, amikor az orvos szándékosan ír fel a beteg kérése olyan szert, amely a pácienst a halálba segíti, feltéve, hogy a készítményt az illető maga, vagy közeli hozzátartozója segítségével el is fogyasztja.

Az alkotmánybíróság kiemeli azt is, hogy

továbbra is büntetőjogi tilalom alá esnek azok az esetek, amikor az orvos adja be a halált okozó szert,

továbbá továbbra sem büntetendő a passzív eutanázia, amikor az orvos a beteg vagy az erre feljogosított hozzátartozó kifejezett kérésére leállítja az életet meghosszabbító kezelést.

Dobozi Gergely

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szilágyi Miklós
2022. március 03. 11:41
Ide jutottunk: "Visszatérve tehát a határozatra: ennek lényege, hogy nem csak a végstádiumban lévők számára kell biztosítani az asszisztált öngyilkosság lehetőségét, hanem bárki számára, aki úgy dönt, hogy meg kíván válni az élettől." A következő fokozat az lesz, hogy demens nyugdíjasnál a gyerek dönthet arról, hogy likvidálni akarja-e a szüleit. (Lehet, hogy megtámogatják valami anyagi kedvezménnyel is!!!) Márpedig a demenciát minden idős ember eléri egyszer...
budapesti
2022. március 03. 11:06
Alapból aljas. Most már nem is arról van szó, hogy "segítsünk a szenvedőkön" (ami úgy két évtizede a fő ürügy volt), hanem hogy az egyén joga egyszerűen mindent felülír... Az az "emberi méltóság", hogy még meg is simogatják a buksiját annak, aki elvágja a torkod, ha te aláírtad, hogy tegye csak ezt? Miről beszélünk? Ez már tényleg "a halál kultúrája", nem az életé. A még nagyobb baj, hogy megindultak egy csúszós lejtőn a szakadékba. Hogy mi lesz a vége, abba jobb nem belegondolni.
obsitos0
2022. március 03. 11:06
Nem kell ennyit majomkodni, tolószékben betolni az illetőt egy nemlétező NO-GO zónába, és otthagyni. A tolószékről sem kell többé gondoskodni!
Anonymtalan
2022. március 03. 10:51
Egyébként ilyen utoljára a nácik alatt volt, aztán vissza kellett vonni, mert az orvosok még a nácik legvadabb elképzelésein is túltettek és társadalmi ellenállást váltottak ki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!