Ellenszegülnek a digitális platformok a német parlament akaratának

2022. február 01. 16:47

Alig lépett hatályba Németországban a tech cégeket szabályozó törvény szigorítása, azt a platformok már bíróság előtt támadják. A miniszter viszont megígérte: ítélethozatalig a cégek megnyugodhatnak.

2022. február 01. 16:47
null

Február 1-jén lépett hatályba a Németországban az online szolgáltatásokról szóló törvény (Hálózati Végrehajtási Törvény; NetzDG) módosítása, amelynek rendelkezései különböző működési feltételeket szabnak a több mint 2 millió felhasználóval rendelkező online platformok, így különösen a Facebook és a Google számára. A módosítás a büntető eljárásokkal kapcsolatos:

mostantól a platformok kötelesek információt szolgáltatni az eljáró hatóságok számára,

illetve kötelesek törölni felületeikről azokat a tartalmakat, amelyek a büntető törvénykönyv valamelyik rendelkezését sértik meg. A jogellenes tevékenységet pedig kötelesek jelenteni a német szövetségi bűnügyi hivatal (Bundeskriminalamt, BKA) számára. 

A hivatal várakozásai szerint évente 250 ezer jelentés érkezhet a cégek részéről, ami 150 ezer büntetőeljáráshoz vezethet.
Az ügyszámok várható drasztikus növekedése miatt a BKA külön szervezeti egységet is létrehozott, amelyet Bűnügyi Tartalmakra Szakosodott Központi Jelentéstevő Iroda (Zentralen Meldestellen für Hasskriminalität im Internet, ZMI). Itt a tervek szerint közel 200 tisztviselő fog dolgozni – legalábbis a BKA szóvivője szerint.

A platformoknak ez nem tetszik. A Google, a Facebook részéről

a Meta, a Twitter és a TikTok eljárást indítottak az állammal szemben a kölni közigazgatási bíróság előtt.

Az eljárás eredményeképpen a német igazságügyi miniszter megígérte a Metának és a YouTube-ot is üzemeltető Google-nek, hogy mindaddig, amíg a közigazgatási eljárás le nem zárul, a cégek nem kötelesek jelentést tenni a BKA-nak. 

Azt pedig egyelőre

nem látni előre, hogy a kölni bíróság mikor dönt.

Ebben a függő helyzetben a BKA feladatain, vagyis a gyűlöletbűncselekmények megfékezésén más állami szervek dolgoznak majd.
Mindeközben készülőben van az Európai Unió szabályozása is ugyanebben a tárgykörben. A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály (Digital Services Act, DSA) szintén a tech óriások szabályozásával kapcsolatos, számos német szakértő éppen ezért a német törvényt, azaz a NetzDG-t tartja a DSA előszobájának.

A DSA-val kapcsolatos tárgyalások az Európai Tanács és az Európai Parlament között már folyamatban vannak. Ezzel kapcsolatban Emmanuel Macron azt ígérte, hogy még a francia soros elnökség ideje alatt megszülethet a végleges jogszabály.

Kép: Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
józan paraszti ész
2022. február 24. 13:58
Egyébként mindent le lehet írni, csak minden mondat végén kérdőjel lesz. Azt törjék a fejüket a jogászok.
lhotx
2022. február 24. 13:58
Nem tudom emlékezhetsz-e rá, de a szociban -- egész ideje alatt -- kérdezni sem volt ám szabad akármit. Egy rossz(ul feltett) kérdés miatt elszállhatott pl. a prémiumod.
tölgy
2022. február 10. 16:35
Besúgóhálózat kiépítve, visszaélések, a normális gondolkodású polgárok vegzálása garantálva. Hitler elismerően, hatalmas rácsodálkozással csettint.
józan paraszti ész
2022. február 10. 13:13
Jól értem, egy politikus arra biztatja a cégeket, hogy ne tartsák be a törvényt, és ígéretet tesz arra, hogy nem fogják velük szemben alkalmazni? És ott van jogállam? És korrupció sincs.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!