Erdogan ukrán-orosz válságcsúcsot rendezne

2022. február 04. 12:35

Törökország kiáll Ukrajna területi integritása mellett, és kész tenni a konfliktus békés rendezéséért.

2022. február 04. 12:35
null

Recep Tayyip Erdogan hangsúlyozta, hogy Törökországnak kötelessége segíteni, hogy a két baráti ország tárgyalásokkal rendezhesse a válságot. Az egyre feszültebb helyzet ellenére a török elnök még bízik a békés párbeszédben, ezért az ukrán államfőnek megismételte, hogy Ankara kész otthont adni a vezetők csúcstalálkozójának – írja az Euronews.

Erdogan a minszki megállapodások és a nemzetközi jog figyelembevételével, Ukrajna területi integritásának megőrzésével szorgalmazza a csúcstalálkozót.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov mondja, hogy az orosz vezetés folyamatosan sürgeti Washingtont, hogy az Egyesült Államok ne fokozza a feszültséget Európában se provokatív nyilatkozatokkal, miszerint „jön a háború” vagy „mindenki szörnyű árat fog fizetni”, se amerikai alakulatok telepítésével az orosz határhoz közeli európai országokba. Miközben Oroszország a határ mentén vont össze jelentős haderőt, gyakorlatozik Belaruszban és Kínával a tengeren, Ukrajna is alakulatokat vezényel a határvidékre, illetve az Azovi-tengeren járőrözik.

Erdogan kijevi látogatásán aláírták a két ország közti szabadkereskedelmi megállapodást, továbbá egyezményt a Bayraktar típusú török harci drónok gyártásáról Ukrajnában. Ilyen drónt vetettek be októberben az ukrán fegyveres erők a szakadárok ellen a Donyec-medencében. Moszkva hevesen tiltakozott a drón bevetése miatt.

***

Nyitókép: Emin Sansar / Anadolu Agency / AFP

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SzaboGeza
2023. november 11. 22:23
Amíg Amerika, Ukrajnán keresztültámadja, Oroszországot!!!! Már megérteni is elég, és miért így teszi???? MERT AMERIKA MINDIG MÁSOKKAL VÍVATJA A CSATÁJÁT, MINDIG MÁSOKAT ÖL, A SZOLIDARITÁS, ÉS A DEMOKRÁCIA NEVÉBEN!!!!! UNDORÍTÓ!!!!!!!! ELÉG VOLT BELŐLE!!!!!!!
gyaloggos
2022. február 04. 16:51
CSAKHOGY nem az ukránok fújják a szelet a FEKETE-tenger környékén, meg egyáltalán arrafelé! AZ USA a valódi szarkavaró ott is, most is!
llnnhegyi
2022. február 04. 14:05
Törökméz! Márhogy ilyen finom a szultán ötlete.
nemmondom
2022. február 04. 14:04
Erdogán kezd bideneződni. Beszél és tesz mindenfélét és azok ellenkezőjét is. Barátjának nevezi mindkét szembeálló országot, de az egyiknek harci robotokat ad el a másik ellen, a másikkal meg nemrégen hadgyakorlatot tartottak, holott NATO tag. Megtehet mindent, területi elhelyezkedésük és a migrációban való döntéshozatali lehetőségük miatt szinte támadhatatlan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!