Svédországban leállítják a széles körű ingyenes tesztelést

2022. február 09. 12:35

Azok esetében sem tesztelnek ingyenesen, akik tüneteket mutatnak.

2022. február 09. 12:35
null

Felszámolták a városok terein felállított tesztsátrakat, az autós tesztállomásokat és a tesztek házhoz szállítását. Bár a lépés Európában még különlegesnek számít, egyes szakértők szerint hamarosan átállhatnak erre a gyakorlatra más országok is, mert a költséges tesztelés egyre kevesebb előnnyel jár a rendkívül gyorsan terjedő és a tapasztalatok szerint enyhébb lefolyású megbetegedést okozó omikron variánssal szemben.

„Elértük azt a pontot, ahol a tesztelés költsége és jelentősége már nem igazolható” – jelentette ki Karin Tegmark Wisell, a svéd közegészségügyi intézet vezetője. Elmondta, hogy ha a jelenlegi helyzetben minden koronavírus-fertőzöttet tesztelnének, az hetente 500 millió svéd koronás, havonta pedig 2 milliárd svéd koronás költséggel járna.

Szerdától Svédországban csakis az egészségügyben és az idősotthonokban dolgozókat, illetve a legnagyobb kockázati csoportba tartozókat fogják ingyenesen tesztelni abban az esetben, ha valakinek tünetei vannak. Magánlaborokban továbbra is bárki teszteltetheti magát, és antigén gyorstesztek is vásárolhatók a patikákban és szupermarketekben, de ez utóbbiak eredményei nem kerülnek be a hivatalos statisztikákba.  

A koronavírus-világjárvány alatt Svédország nagyrészt az országok többségétől eltérő stratégiával próbálta kezelni a helyzetet. Nem vezettek be általános zárlatot, az üzletek nyitva maradhattak, a központi korlátozó intézkedések helyett az egyéni felelősségvállalásra alapozva igyekeztek gátat szabni a vírus terjedésének. Észak-európai viszonylatban ugyan magasabb volt a járványhoz köthető halálozási arány Svédországban, viszont alacsonyabb volt számos olyan országénál, ahol bevezettek zárlatokat.

(MTI)

Nyitókép: XVI. Károly Gusztáv svéd királyt koronavírus elleni vakcinával oltják be a Stenhammar-palotában, Flen városban 2021. január 15-én.
MTI/EPA/Svéd királyi udvar/Sara Friberg
 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fogas paduc
2022. február 09. 15:51
A tesztelésnek csak a tüneteseknél van jelentősége a differenciáldiagnosztika szempontjából. Egyébként csak a cselekvés tevékenységének a látszatának a keltésére jó.
olajfa1
2022. február 09. 14:40
Na Komáromi Zoltán meg a többi DK-s "orvos és EÜ politikusok"! EHHEZ BÖFFENCSETEK VALAMIT! Ja hogy semmit sem tudtok mert megint bebizonyosodott a TUDÁLÉKOS HOZZÁNEMÉRTÉSETEK!!! ráadásul olyan helyről ahonnan legkevésbé sem vártátok!
cutcopy
2022. február 09. 12:50
"a költséges tesztelés egyre kevesebb előnnyel jár" Gondolom ellenzékünk ezért is erőlteti..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!