Deák Dániel szerint Orbán Viktor akarata érvényesült Brüsszelben

2022. február 16. 12:56

A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint politikai fegyverként nem tudják használni a baloldali politikusok a jogállamisági mechanizmust.

2022. február 16. 12:56
null

A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint az Európai Unió Bírósága szerdai ítélete alapján ugyan életbe léphet az úgynevezett jogállamisági mechanizmus, de a baloldal eredeti terveivel ellentétben az április 3-i parlamenti választás előtt már biztosan semmilyen pénzügyi szankció nem érheti Brüsszelből Magyarországot, ráadásul csak konkrét ügyekben lehet alkalmazni a mechanizmust, az nem lehet politikai nyomásgyakorlás eszköze. Deák Dániel legújabb videóelemzésében hangsúlyozta, ez annak köszönhető, hogy Orbán Viktor lengyel kollegájával közösen 2020 végén

a vétó eszközével sikeresen elérte, hogy Magyarország és Lengyelország megkapja, amit szeretett volna.

„Mindez jól mutatja, hogy Magyarország érdekérvényesítő képessége erős, a korábbi baloldali és brüsszeli tervekkel ellentétben pénzügyi szankciókkal nem tudnak beavatkozni a választási kampányba” – fogalmazott a XXI. Század Intézet vezető elemzője. Felidézte, hogy az Európai Unió Bírósága a várakozásoknak megfelelően szerdán döntést hozott arról, hogy összhangban áll az európai uniós joggal az úgynevezett jogállamisági mechanizmus, ugyanakkor Magyarország korábbi célkitűzésének megfelelően

az április 3-i választásig már biztosan nem éri semmilyen pénzügyi szankció Magyarországot,

pedig egyebek mellett Donáth Anna, a Momentum politikusa vagy Ujhelyi István MSZP-s politikus ezt szerette volna – emelte ki Deák Dániel.         

Magyarország és Lengyelország vétózik, ha alkalmazzák a mechanizmust

Emlékeztetett: 2020 végén éles viták voltak az úgynevezett jogállamisági mechanizmusról, Magyarország és Lengyelország az uniós költségvetés vétójával fenyegetett arra az esetre, ha politikai fegyverként használják az új mechanizmust a két országgal szemben. 

„Magyarország és Lengyelország például ekkor kapott garanciát arra, hogy addig nem alkalmazzák a mechanizmust, amíg az EU bírósága nem dönti el, hogy a törvény összhangban van-e az uniós joggal. Mivel egy ilyen döntés évekbe telik, így a 2022-es magyar választásig nem is alkalmazzák az eljárást” – emelte ki Deák Dániel.

Szintén sikeresen elérte a magyar és lengyel kormány 2020 végén, hogy a mechanizmust kizárólag az uniós pénzeket érintő csalásokra, korrupcióra és összeférhetetlenségekre lehet majd használni – emelte ki az elemző, hozzátéve, a ködös jelentésű jogállamiság ügyében általánosan nem, ez határozottan benne van az akkori megállapodásban.    

Politikai fegyverként nem lehet használni a jogállamisági mechanizmust

Az eljárásban emellett bizonyítani kell azt is, hogy az EU pénzügyi érdekei sérültek. A mechanizmust nem lehet alkalmazni továbbá a 2021 előtti kifizetésekre, azaz a már lekötött pénzeket és az addigi kifizetéseket nem érintheti, csak a jövőben indított programokat. Amikor a bizottság vizsgálódik, akkor felelősséget kell vállalnia minden megállapításáért, azaz

nem hagyatkozhat más szervezetek jelentéseire, vizsgálataira

– hangsúlyozta Deák Dániel.    

Úgy összegzett: az eredeti terveikkel ellentétben politikai fegyverként nem tudják használni a baloldali politikusok a jogállamisági mechanizmust, az csak konkrét bűncselekmények esetében alkalmazható. Az elemző hangsúlyozta: az, hogy 2020 végén ilyen sikeres tárgyalást folytatott Magyarország,

annak köszönhető, hogy jelentősen megnőtt a gazdasági és politikai mozgástere.

Ez a sikeres gazdaságpolitikának köszönhető, hiszen míg 2010 előtt az IMF és az Európai Bizottság mentőcsomagjaitól függött a magyar gazdaság, addig ma már saját erőből is képes Magyarország előfinanszírozni azokat a forrásokat, amelyeket politikai okokból csak a választási kampány után utal Brüsszel hazánknak – emelte ki Deák Dániel.

(MTI)    

Nyitókép: Orbán Viktor, Facebook

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2022. február 18. 13:41
,,Ne hazudj..” - írja, és utána pár, Fideszben használt üres lózungot mond fel. 1. A rdváltás utáni szélsőjobb kedvenc témája a Nyugat általi kifosztatásunk. Ez SEM tényszerűen nem igazolható, SEM gazdaságtörténeti alapja nincs. Utóbbiról: a rdváltás legfontosabb kiváltó oka, a tőkehiány nyugatról való egyszeri pótlása a privatizációval - messze (nagyságrendekkel) meghaladta azt a profit- és tőkekiáramlást, ami követte. Ennek valójában az igazi ára maga a kapitalizmus bevezetése lett, aminek következtében azóta is állandóan ki-, és beáramlik a pénz. A válság idején szükséges ktgvetési pénzek NEM a kormányok jóindulatán, vagy hozzáértésén múlnak, hanem a gazd. helyzeten. Az erről szóló SZÖVEGELÉS múlik csak rajtuk.. (Ha nem írták volna át a köztájékoztatást 10 után Orbánék, pl. simán buktak volna 14-ben, mert a válság végéből nekik is jutott.) 2. A pandémia miatti válság nagyjából ugyanakkora, mint a 2007-es volt, azzal a könnyebbséggel, h előbbinek van belátható vége.., és nem is volt nagyobb kormányzati hiba benne, mint az utóbbiban, azzal a kivétellel, h Orbánék gyakorlatilag a válság utáni nk-i konjunktúrából, ill. az épp akkor ránk dőlő EU támogatásból ellensúlyozták, ill. mostmár (XII. hótól) sima eladósodásból.. Illetve Ft leértékeléssel, ami épp most üt vissza az inflációban.. 3. Már megírtam: S. Gy. JOGVÉDELEMre költ (itthon és külföldön is), és az csak akkor válik kormányellenes propagandává, ha a kormány jogot sért. És lám: pl. a jogállamiság gyengítése, maximálisan az! 4. A M. Lölő minden tőkebefektetése közpénzből származik. A működő kapacitásai fenntartását is onnan finanszírozzák. Félreérti ezt is: a felújítások közpénzből folynak - miközben természetesen szélnek eresztették ők is a személyzetet - +1 ,,.. Európában a kiemelkedő növekedésű magyar gazdaság..” nem létezik. - Ez nem az Orbán évértékelő beszéd helye, ahol csak gerendát fedez fel másutt, meg még a szálkát is ugyanott..
kesztió
2022. február 17. 08:43
„az április 3-i választásig már biztosan nem éri semmilyen pénzügyi szankció Magyarországot” ...lévén, hogy nem az a fontos a mostani hatalomnak, hogy az alattvalói ne essenek el ettől a pénztől, hanem az, hogy (a szankció ellenére) ismét hatalomba kerüljenek. Igen, ezek után ki nem szavazna rájuk? Mindenki szereti az olyan hatalmat, amelyik elsősorban önmagával törődik, nem a polgáraival...
jánosbácsi
2022. február 16. 15:47
Mese gombáknak. :D
Zokni
2022. február 16. 15:39
,,.. a baloldal eredeti terveivel ellentétben az április 3-i parlamenti választás előtt már biztosan semmilyen pénzügyi szankció nem érheti Brüsszelből Magyarországot..” - írja kitinpáncélos. Az országot ELMARASZTALÓ ítélet kapcsán. Ez a pozitív hozzáállás Fidesz módra:,,Eltörtem a lábam miközben a háztájimban etettem a disznót,” - mondja Orbán Viktor - ,,de marha nagy mázlim van, mert a nyakam is kitörhettem volna..” Ráadásul ennél sokkal prózaibb ok is szóba jöhet. Nevezetesen, h az EU nem akarja a magyar lakosságot is sújtani a választás előtt, ha már Orbánék leszarják a népüket..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!